מיכאיל גורבצ'וב, מנהיגה האחרון של ברית המועצות, הלך לעולמו
מיכאיל גורבצ'וב, מנהיגה האחרון של ברית המועצות, הלך לעולמו
חתן פרס נובל לשלום לשנת 1990 הלך לעולמו בגיל 91. גורבצ'וב הנהיג בשנות שלטונו רפורמות פוליטיות וכלכליות במטרה לשים קץ למלחמה הקרה ולפתור את מצוקותיה הכלכליות, הלאומיות והחברתיות של ברית המועצות - אך אלו רק תרמו לטלטלה שהביאה לקריסתה הכאוטית, ורוסים רבים מעולם לא סלחו לו
מיכאיל גורבצ'וב, מנהיגה האחרון של ברית המועצות שזכה בפרס נובל לשלום על שהביא לסיום המלחמה הקרה ללא אלימות, אך נכשל בניסיונו למנוע את התפרקותה של המעצמה הסובייטית, הלך לעולמו בגיל 91. כך דיווחה הערב התקשורת ברוסיה. לפי הדיווחים הוא מת בעקבות מחלה ממושכת ובעת ששהה בבית חולים במוסקבה, שאליו הגיע על מנת לעבור הליך רפואי כלשהו.
כמנהיגה של ברית המועצות הוביל גורבצ'וב שורה של הסכמים מול ארה"ב להפחתת המתיחות בין שתי המעצמות ולחיזוק שיתוף הפעולה מול המערב, במטרה להסיר את "מסך הברזל" שפיצל את אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.
כאשר ההפגנות למען הדמוקרטיה הציפו את הרפובליקות הסובייטיות במזרח אירופה ב-1989 נמנע גורבצ'וב משימוש בכוח - בניגוד למנהיגים קודמים לפניו, ששלחו טנקים על מנת לדכא התקוממיות כמו זו שהייתה ב-1956 בהונגריה או ב-1968 בצ'כוסלובקיה. ההפגנות הללו עוררו שאיפות לאוטונומיה עבור 15 הרפובליקות של האיחוד הסובייטי. האיחוד הזה התפרק בתוך שנתיים בלבד - וגורבצ'וב נאבק ללא הצלחה בקריסה הכאוטית.
לשליט ברית המועצות הפך גורבצ'וב ב-1985, אז התמנה למזכ"ל המפלגה הקומוניסטית, כשהוא בן 54 בלבד. הוא הוביל כבר מההתחלה רפורמות כלכליות ופוליטיות שמטרתן הייתה לחדש את כוחה של המעצמה הסובייטית, אך בסופו של דבר נכשל כאמור.
במסגרת המדיניות הזו - שכונתה "גלאסנוסט" (חופש הביטוי) - אפשר גורבצ'וב להשמיע ביקורת נגד מפלגת השלטון והמדינה, דבר שעד אז היה בלתי מתקבל על הדעת. אולם המדיניות הזו תרמה לחיזוק זרמים לאומניים ברפובליקות הסובייטיות באזור הבלטי - לטביה, ליטא ואסטוניה - וכן באזורים אחרים.
רוסים רבים מעולם שמביטים בגעגוע אל ימי הפאר של המעצמה הסובייטית מעולם לא סלחו לגורבצ'וב על הטלטלה שלה תרמו הרפורמות. הכלכלן הליברל רוסלאן גרינברג, שביקר את גורבצ'וב בבית החולים בסוף יוני האחרון, אמר לטלוויזיה הרוסית: "הוא נתן לנו את כל החופש - אבל אין לנו מושג מה לעשות איתו".
בריאיון שהעניק בתחילת שנות ה-2000 לסוכנות הידיעות AP אמר גורבצ'וב כי בחר שלא לעשות שימוש בכוח כדי למנוע את התפרקות ברית המועצות, מכיוון שחשש מכאוס במדינה עם כלי נשק גרעיניים רבים כל-כך. "המדינה הייתה טעונה עד הקצה בנשק. וזה היה דוחף אותה הישר למלחמת אזרחים", אמר.
ב-1992, שנה אחת בלבד לאחר הקריסה, אמר גורבצ'וב כי לא היה פועל אחרת: "אני רואה את עצמי כאדם שהחל רפורמות שהיו הכרחיות למדינה, לאירופה ולעולם", אמר אז. "תמיד שואלים אותי אם הייתי מתחיל את הכול מחדש האם הייתי חוזר על זה? כן. והייתי עושה זאת עם יותר נחישות והתמדה".