נגיד הבנק המרכזי של לבנון: "הלירה היא בת ערובה"
נגיד הבנק המרכזי של לבנון: "הלירה היא בת ערובה"
ריאד סלאמה הגן על החלטתו מהשבוע שחלף לבטל את הסובסידיות לדלק - דבר שהביא לזינוק במחירו; לדבריו, "כולם ידעו שההחלטה עומדת להגיע"
ריאד סלאמה, נגיד הבנק המרכזי של לבנון טוען שאף אחד לא מנהל את המדינה. בריאיון לתחנת רדיו בלבנון הוא הגן על החלטתו מיום רביעי להפסיק את הסובסידיות לדלק שצמצמו את עתודות המטבע של המדינה. לדבריו, הממשלה יכולה לפתור את הבעיה על ידי אישור החקיקה הנחוצה. הוא אף דחה את טענות הממשלה שלפיהן פעל לבד, וטען כי כולם ידעו שההחלטה עומדת להגיע.
המהלך הוא המכה האחרונה במשבר הכלכלי המעמיק במדינה שגרם ללירה הלבנונית להיחלש ב-90% בתוך שנתיים ודחף מעל מחצית מהאוכלוסייה מתחת לקו העוני. לפי סלאמה, לבנון יכולה להתאושש אך לא ניתן לומר כמה שנים זה ייארך. "כרגע אין מישהו שמנהל את המדינה", הדגיש. לכן לדבריו, הלירה הלבנונית "היא בת ערובה עד להקמת ממשלה חדשה והחלת רפורמות".
הפוליטיקאים בלבנון לא מצליחים להסכים על הקמת ממשלה, מאז התפטר באוגוסט 2021 ראש הממשלה חסן דיאב בעקבות הפיצוץ הקטלני בנמל ביירות.
ביום רביעי הודיע הבנק המרכזי כי יעניק אשראי לרכישת דלק מיובא בתעריפי השוק ולא בתעריפים המסובסדים, ובעקבות זאת עלה בחדות המחיר. הממשלה מתחה ביקורת על המהלך, וקראה לעצירת עליית המחירים. יבואני הדלק טענו שאינם יכולים לייבא בתעריפי השוק ולמכור במחיר המסובסד, הנמוך משמעותית. משבר הדלק אף הוביל לכך שבתי חולים, מאפיות ועסקים רבים אחרים צמצמו או הפסיקו את הפעילות לגמרי.
בבנק המרכזי הגנו על ההחלטה וטענו כי אינם יכולים להשתמש בעתודות המט"ח בלי חקיקה מתאימה. סלאמה הוסיף וטען כי מעל 800 מיליון דולר הוצאו בחודש האחרון על יבוא דלק, שהיה אמור להספיק לשלושה חודשים. הוא האשים במצב את הסוחרים שמבריחים ואוגרים מוצרי דלק בשל המחיר המסובסד, וטען כי זה "לא הגיוני" שהוציאו סכום כל כך גדול אבל המוצר לא זמין בשוק.