סגור
דונלד טראמפ מסיבת עיתונאים אחרי הרשעתו מאי 2024
דונלד טראמפ בעצרת בחירות,לפני חודש (צילום: REUTERS/Brendan McDermid)

טראמפ: "לפטר מנכ"לים שלא יתמכו בהקטנת מס החברות"

 בשנה הבאה יפוג תוקפן של הקלות המס שהעביר דונלד טראמפ בכהונתו הראשונה ובמסגרת קמפיין הבחירות הוא מקדם בכוחניות הורדה נוספת. בניגוד לכך, ביידן קורא למס עשירים ברקע הזינוק בגירעון התקציבי בעקבות הסיוע לישראל ולאוקראינה

הנשיא הבא של ארצות הברית ימשיך להתמודד עם משברים גיאו־פוליטיים, בכלל זה במזרח התיכון ובאוקראינה, ועם סוגיות ביטחוניות מול סין. בזירה הפנימית, לעומת זאת, אחת המשימות הראשונות תיסוב סביב ענייני מס.
הסיבה לכך היא שתוקפן של הקלות מס שהועברו ב־2017 תחת כהונת דונלד טראמפ יפוג ב־2025, ובמפלגה הדמוקרטית רואים בכך הזדמנות לקדם מדיניות חדשה, אשר בניגוד לרפובליקנים, תתעדף העלאת מס על עשירים. בינתיים, המרוץ בין ביידן וטראמפ לקראת הבחירות שיתקיימו ב־5 בנובמבר ממשיך להיות צמוד. לפי הסקר האחרון של אתר fivethirtyeight, טראמפ מוביל עם 40.8% לעומת 40.3% לביידן.
במרכז השינויים שתנסה כל מפלגה לקדם עומדת שאלת מס החברות. בדומה לנושאי מדיניות רבים אחרים, גם פה המועמדים חלוקים ביניהם, ובפער משמעותי. מס החברות עומד כיום על 21%, זאת לאחר שטראמפ הורידו מ־35%. באירוע שקיים השבוע עם בכירים בקהילה העסקית, הבטיח טראמפ כי אם ייבחר, הוא ימשיך במגמה ויוריד את המס ל־20% — כך לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס". טראמפ הצהיר זאת בפני מנכ"לים של כמה מהחברות המובילות, ביניהם טים קוק מאפל, ג'יימי דיימון מג'יי.פי מורגן ודאג מקמילון, מנכ"ל ענקית הקמעונאות וולמארט.
לפי הדיווח, טראמפ ציין שהוא מעוניין להוריד את מס החברות ל־20%, כי "זה מספר עגול" וכי לדעתו המהלך יעזור להפוך את החברות האמריקאיות לתחרותיות יותר ויתרום ביצירת מקומות עבודה. עוד טען, כי בעיניו, סיבה מרכזית לביצועים הטובים של הכלכלה בימי כהונתו עד התפרצות המגפה היתה הורדות המסים, ובראשן מס החברות.
המדיניות של טראמפ היא מתונה יחסית, שכן מספר רפובליקנים מנסים לקדם את הורדת המס ל־15%, השיעור הנמוך ביותר מאז 1935. בפוסט שפרסם שלשום בטרות' סושיאל, טראמפ איים לפטר מנכ"לים שלא יתמכו בתוכניתו לקצץ את מס החברות. "מנכ"לים ונציגי בעלי מניות צריכים להתייצב ב־100% מאחורי טראמפ! את מי שלא יעשה זאת צריך לפטר על חוסר כשירות!", הכריז.

הנשיא ביידן שואף להעלות את מס החברות ל־28%, מה שיהפוך אותו לאחד הגבוהים בעולם. ביידן ניסה כבר לעשות זאת בכהונה הנוכחית, אך נכשל בשל התנגדותה של הסנאטורית הדמוקרטית קריסטן סינמה. בה בעת, שלשום נכנס משתנה חדש למשוואה, כאשר משרד התקציב בקונגרס פרסם הערכות לפיהן הגירעון התקציבי בארצות הברית יזנק בשנה הפיסקאלית המסתיימת בספטמבר ל־1.95 טריליון דולר מ־1.69 טריליון דולר בשנה שעברה זאת בעקבות עלייה של 27% בהוצאות. בפברואר, התחזית היתה לגירעון של 1.507 טריליון דולר. לפי משרד התקציב, הסיוע שאושר לאוקראינה ולישראל מייצג את מרבית העלייה בגובה 408 מיליארד דולר.

"רווחי החברות בשיא"

לפערים ישנן השלכות משמעותיות על הכלכלה. לפי "הוול סטריט ג'ורנל", כל נקודת אחוז בשיעור המס משתווה ליותר מ־130 מיליארד דולר בהכנסות ממסים לאורך למעלה מעשור, כלומר הפער בין הקצוות יסתכם בטריליון דולר, עובדה שמכניסה את החברות האמריקאיות עמוק לקלחת הבחירות. "מדוע שנרצה להציב את החברות האמריקאיות בסיטואציה לא תחרותית? ואם נעשה זאת, איך אפשר לצפות למשוך השקעות לארצות הברית?" אמר לוול סטריט ג'ורנל ג'ון מולר, מנכ"ל ענקית מוצרי הצריכה פרוקטר אנד גמבל. בהתאם, בקבוצה מתכננים להשקיע עשרות מיליוני דולרים בקמפיין שיתמוך בשמירה על מס של 21%. התומכים בהורדה טוענים גם, כי הדבר ימנע מחברות אמריקאיות להירשם לפעילות במדינות אחרות.
מנגד, הדמוקרטים טוענים, כי ההכנסות מהמס הגבוה יעזרו לקדם מטרות נוספות. לטענתם, מחקרים מצאו, כי הורדת המס ב־2017 הובילה לעלייה קלה בלבד בהשקעות ולהעלאות שכר לבעלי ההכנסות הגבוהות בלבד. "הנתח של מס החברות הוא גם כך נמוך, ורווחי החברות נמצאים בשיא", ציינה לייל בריינרד, לשעבר בכירה בבנק הפדרלי המרכזי וכיום היועצת הכלכלית הבכירה בבית הלבן. "מכל כיוון שמסתכלים על זה, אנחנו לא מגייסים מספיק הון מהעסקים", סיכמה. לפי חישובי משרד התקציב בקונגרס, מס החברות ייצג 8% מההכנסות הפדרליות בעשור הקרוב, נמוך בהרבה מההכנסות ממס הכנסה או מס שכר.

הקלות למעמד הביניים

גם עתידם של חוקי מס נוספים תלוי בתוצאות הבחירות לסנאט ולבית הנבחרים, ביניהם, הארכת הקלות לאנשים פרטיים. תוקף הורדת מדרגות המס, פרי יוזמתו של טראמפ, יפוג ב־31 בדצמבר 2025, אלא אם בקונגרס יפעלו להאריכה. ביידן והדמוקרטים מעוניינים להמשיך את הקלות המס למשתכרים פחות מ־400 אלף דולר בשנה ולאפשר להקלות לבעלי הכנסה גבוהה יותר לפקוע. לעומת זאת, הרפובליקנים דורשים את המשך ההקלות לכלל הציבור. "אם הנשיא ביידן יאפשר להקלות המס של טראמפ לפוג הוא יהיה אחראי על הרס מעמד הביניים האמריקאי והעסקים הקטנים", טען חבר הקונגרס הרפובליקני ג'ייסון סמית בפוסט במדיה החברתית. עם זאת, ביידן טוען כי ההכנסות הנוספות מהעלאת מס החברות יקזזו על ההפסדים מהארכת הקלות המס לבעלי ההכנסות הנמוכות.