יפן מתכווצת ומזדקנת: הממשלה תקצה כ-25 מיליארד דולר בשנה לעידוד הילודה
יפן מתכווצת ומזדקנת: הממשלה תקצה כ-25 מיליארד דולר בשנה לעידוד הילודה
שיעור הילודה ירד זו השנה השביעית ברציפות והגיע לשפל של 1.26 ילדים בממוצע, בזמן ששיעור הפריון הרצוי לשמירה על גודל האוכלוסיה הוא כ-2.06 ילדים בממוצע. החבילה לעידוד הילודה לשלוש השנים הקרובות תכלול קצבאות לידה, קצבאות ילדים וסובסידיות מוגדלות להשכלה גבוהה
מספר הילדים הממוצע שאישה יפנית יולדת בחייה ירד לשפל של-1.26 בשנת 2022, לעומת 1.30 בשנה קודם לכן, על פי נתוני האוכלוסייה השנתיים. שיעור פריון זה נמוך בהרבה מהשיעור של 2.06-2.07 הנחשב דרוש לשמירה על האוכלוסייה.
אוכלוסיית יפן המונה מעל ל-125 מיליון איש, מצטמקת כבר 16 שנה, ועד 2070 היא צפויה להצטמצם ל-87 מיליון. לצמצום ולהזדקנות האוכלוסייה יש השלכות עצומות על הכלכלה ועל הביטחון הלאומי, בזמן שיפן מבססת את צבאה כדי להתמודדות עם השאיפות הטריטוריאליות המתגברות של סין.
מספר הילודים ביפן ירד גם הוא ב-5% ל-77,747 תינוקות בשנה שעברה, שפל חדש נוסף, לפי משרד הבריאות. מספר מקרי המוות זינק ב-9% ל-1.57 מיליון, והאוכלוסייה התכווצה ב-798,214. ראש ממשלת יפן, פומיו קישידה, הגדיר את ההתמודדות עם הירידה בילודה כאחת ממטרות המדיניות העיקריות שלו, והתחייב לנקוט צעדים דרסטיים. "זוהי הזדמנות אחרונה עבורנו להפוך את מגמת הירידה בילודה, לפני שהאוכלוסייה הצעירה תקטן באופן חד ב-2030", אמר קישידה לפאנל מומחים שהוזמן לגבש מדיניות.
הממשלה מתכוונת להקצות מימון שנתי של כ-25 מיליארד דולר (3.5 טריליון ין) בשלוש השנים הבאות לחבילה חדשה של עידוד הילודה, כולל קצבאות לידה, קצבאות ילדים וסובסידיות מוגדלות להשכלה גבוהה. מומחים אומרים שההצעה למימון הנוסף של צעדים קיימים אינו מטפל בבעיות הבסיסיות. צעירים יפנים רבים נרתעים מלהתחתן או להקים משפחות, מיואשים מהסיכוי הנמוך למצוא עבודה, התרבויות הארגוניות אינן תואמות את העבודה של שני ההורים, ובעיקר הנשים, ואין סבלנות ציבורית לילדים קטנים. זוגות רבים מהססים גם להביא ילדים לעולם עקב העלויות הגדלות.
יפן היא הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, אך עלויות המחיה גבוהות, עליות השכר היו איטיות וכ-40% מהיפנים עובדים במשרה חלקית או עובדי קבלן. המבקרים טוענים שהממשלה פיגרה בהפיכת החברה למכילה יותר עבור ילדים, נשים ומיעוטים. למאמצי הממשלה לעודד אנשים ללדת יותר תינוקות הייתה עד כה השפעה מוגבלת למרות הסבסוד למעקב הריונות, הוצאות הלידה והטיפול בילדים.