סגור
פדריקו שטורזנגר, נגיד הבנק המרכזי של ארגנטינה לשעבר ויועצו הכלכלי של הנשיא מיליי
פדריקו שטורצנגר, נגיד הבנק המרכזי של ארגנטינה לשעבר ויועצו הכלכלי של הנשיא מיליי (צילום: בלומברג)

האדריכל שמאחורי הבליץ הכלכלי של נשיא ארגנטינה: "אנחנו אפילו לא באמצע הדרך"

פדריקו שטורצנגר, יועצו הכלכלי של נשיא ארגנטינה ומי שעומד מאחורי המהלכים הדרמטיים שביצע מיד עם כניסתו לתפקיד, אומר כי עד כה יושמו רק 40% מהצעדים בתוכנית הרדיקלית, שכללה בין היתר פיחות חד בפסו וקיצוצים דרמטיים. לדבריו, צעדים נוספים יבוצעו בקרוב ללא קשר לזעם שיעוררו: "אנחנו לא מנסים לשנות את האותיות הקטנות, אלא לפרק את הממסד מנשקו"

פדריקו שטורצנגר, מי שנחשב ל"אדריכל" שמאחורי הבליץ הכלכלי של נשיא ארגנטינה החדש חאבייר מיליי אומר שהוא רק "מתחיל בביצוע הרפורמה" ושצעדים חדשים של תוכנית החירום הכלכלית ייחשפו בקרוב, ללא קשר לתסיסה החברתית שיעוררו ולמחאות העובדים שכבר פרצו ברקע הצעדים האחרונים של הממשלה הנבחרת, ובהם פיחות חד בפסו וקיצוצים דרמטיים.
שטורצנגר, יועצו המרכזי של מיליי להסרת הפיקוח על הכלכלה החולה, כיהן בעבר כנגיד הבנק המרכזי של ארנטינה ונחשב לאחד הכלכלנים המצוטטים במדינה. בראיון ל"בלומברג" הוא אומר שהממשלה תעביר לקונגרס הארגנטיני בשבוע הבא הצעת חוק לביטול 160 תקנות "אבסורדיות" שמפריעות לפעילות הכלכלית במדינה.
באמצעות הצעת חוק רחבת היקף וגזירות נוספות שהציג ממשל מיליי בשלושת השבועות הראשונים שלו בשלטון, מבקשים השניים לשנות באופן קיצוני את האומה הדרום אמריקאית.
"לרפורמות יש ממד שהולך עמוק יותר מהרפורמות עצמן - זה כמו שיפוץ של מבנה הכוח הכלכלי בארגנטינה", אמר שטורצנגר בראיון שנערך בארמון הנשיאות בבואנוס איירס, והוסיף כי הצעדים מהווים רק 40% מהשינויים שמיליי רוצה להשיג. "אני לא זוכר מישהו עם כל כך הרבה מרץ".
הכלכלן הליברטריאני מיליי לא בזבז זמן מאז שנכנס לתפקידו ב-10 בדצמבר עם מנדט עממי "לאלף" את האינפלציה שזינקה ביותר מ-160% ולעשות RESTART לכלכלה שנמצאת בקיפאון מתמשף. צו בן 300 צעדים שעליו חתם הנשיא בשבוע שעבר מבקש לצמצם במידה ניכרת את מעורבותה של המדינה בכלכלת ארגנטינה, לווה ביום רביעי האחרון עם הצעת חוק הכוללת 664 סעיפים נוספים.
החקיקה החדשה תואמת את אסטרטגיית הטיפול בהלם של מיליי, שכללה גם פיחות של 54% במטבע וקיצוצים גדולים בהוצאות להשגת תקציב מאוזן ב-2024, במטרה לשנות את הכיוון של ארגנטינה ולהתמודד עם המשבר הכלכלי במדינה.
הצו נתקל בהתנגדות מצד האופוזיציה, כאשר כמה מחוקקים טענו כי מיליי חורג מסמכויותיו כנשיא.שטורצנגר (57) אמר ל"בלומברג" שביקורת זו היא בסך הכל מסך עשן שמיועד לעכב את הדיון בתוכן הרפורמות, בעוד הגזירות הן בגדר הימור של "הכל או כלום" מכיוון שהקונגרס יכול להצביע נגד הגזירות, אבל לא לשנותן.
בעוד שהשינויים השאפתניים שמבקשת לקדם ממשלתו של מיליי כבר הובילו לקיום הפגנות בבואנוס איירס ובערים אחרות, המבחן הגדול של מיילי יגיע ב-24 בינואר כאשר קבוצת האיגודים הגדולה בארגנטינה, CGT, תקיים שביתה ארצית כדי למחות נגד הצעדים.
השביתה הכללית תהיה המוקדמת ביותר שהוכרזה בתקופת כהונתו של נשיא ארגנטינאי ב-40 שנות הדמוקרטיה האחרונות, סימן לעוינות שמיליי יכול לצפות מ-CGT, קבוצה הקשורה באופן מסורתי לאופוזיציה הפרוניסטית. בנוסף, הוגשו מספר בקשות לבתי המשפט לפסוק נגד הגזירות ולקבוע שהן בלתי חוקיות.
שטורצנגר לא מתרגש, ואמר שהוא מצפה מהמחוקקים להעביר את הצעת החוק "בצורה כלשהי" לפני מרץ. לדבריו, החקיקה חיונית כדי להגיע לאיזון פיסקאלי בשנה הבאה. הוא סמוך ובטוח שבסופו של דבר רפורמות ה"פרו-עבודות" (PRO JOBS) יקלו על עשיית עסקים וידרבנו פעילות בסקטורים שונים.
1 צפייה בגלריה
נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי וסגניתו ויקטוריה וישרואל
נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי וסגניתו ויקטוריה וישרואל
נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי וסגניתו ויקטוריה וישרואל
(צילום: אי.פי.אי)
"האם מישהו יטען בבית המשפט בארגנטינה שלא יכול להיות לנו אינטרנט לווייני? שלא יכולה להיות לנו תחרות? זה קצת מגוחך", אומר שטורצנגר, בהתייחס להגבלות שהוסרו לאחרונה עבור סטארלינק של אלון מאסק ומאפשרות לחברה לפעול בארגנטינה.
עבור שטורצנגר, בעל דוקטורט בכלכלה מ-MIT, זהו הניסיון השני לתקן את המשבר הכלכלי של ארגנטינה, לאחר שהוביל את הבנק המרכזי מ-2015 עד 2018 תחת ממשלתו של הנשיא מאוריסיו מאקרי.
לפני שהצטרף למיליי, הכלכלן בילה את 18 החודשים האחרונים בתכנון רפורמות הנוגעות להסרת רגולציה עבור פטרישיה בולריך, שהפסידה לנשיא בסיבוב הראשון באוקטובר, אך לאחר מכן הצטרפה לממשלתו כשרת הביטחון. לאחר מכן איחד שטורצנגר את תוכניות הרפורמה שלו עם אלה של שר האנרגיה אדוארדו צ'ירילו, שעבד על הקמפיין של מיליי.
ברמה עמוקה יותר, שטורצנגר אומר שהרפורמות המהירות והגורפות חורגות מעבר לשינוי האותיות הקטנות, אלא מכוונות לאתגר את הממסד הפוליטי.
"הדרך היחידה להשיג שינוי היא לפרק את המבנה הזה מנשקו. במובן מסוים, אתה צריך לרוקן אותו ממשאביו, כי זה מה שהם משתמשים בו כדי לשמור על הסטטוס קוו", אמר.