ניתוחרשתות תקשורת ערביות מנבאות מלחמת אזרחים בישראל
ניתוח
רשתות תקשורת ערביות מנבאות מלחמת אזרחים בישראל
בתקופת הרמדאן צריכת התקשורת גוברת, במיוחד בשעות שלאחר שבירת הצום. בעקבות הסלמת האירועים, הסיקור עלה מדרגה ברשתות החברתיות ובתקשורת המיינסטרים. פרשן מצרי: "המצב בישראל מסוכן"
ההסלמה במחאה בישראל שהחלה ביום חמישי שעבר עם נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו תפסה את העולם הערבי בדיוק עם תחילת הרמדאן - תקופה שנחשבת "מנומנמת" יחסית מבחינה פוליטית־מדינית, אך משמעותית ביותר מבחינת צריכת התקשורת, בייחוד בשעות שלאחר שבירת הצום. מעקב אחר התקשורת הערבית מגלה כי ההתפתחויות בישראל מעוררות עניין רב בצד הערבי, והוא עולה ככל שנראה שהבעירה ברחובות ישראל מתעצמת.
תקשורת המיינסטרים הערבית הכתובה והאלקטרונית עוקבת אחר האירועים בישראל ב־12 השבועות האחרונים, אולם אין ספק כי בלילה שבין ראשון לשני, עם התפרצות המחאה הספונטנית בעקבות פיטורי שר הביטחון יואב גלנט, הכיסוי עלה מדרגה. רשתות החדשות המובילות בעולם הערבי, ובכלל זה אל ג'זירה, סקיי ניו ערבייה ואל ערבייה, העבירו את האירועים בשידור ישיר לתוך הלילה מתוך שורה של מוקדים בישראל, ובעיקר מאירוע החסימה של נתיבי איילון.
השידורים הליליים בתקופה זו של רמדאן, שבמהלכה הצפייה בשידורי הטלוויזיה בעולם הערבי בשיא (אם כי לא בהכרח בערוצי החדשות), מבטאים את העניין הגובר שמעוררים במרחב האירועים בישראל.
אנשי תקשורת מובילים מתייחסים לנעשה בישראל, וניתן לומר כי הם מופתעים מעוצמת האירועים ומהירותם. אחמד מוסא, איש הטלוויזיה המצרי, התייחס אתמול בתוכניתו הפופולרית "על אחריותי" לאירועים ואמר כי המשבר בישראל יכול להסתיים "במלחמת אזרחים". הוא הזכיר את הדיווח שלפיו ארה"ב מודאגת מהמצב הפנימי בישראל. גם הפובליציסט הירדני־פלסטיני חילמי אל אסמר התייחס לאפשרות של מלחמת אזרחים בישראל. במאמר שפרסם תחת הכותרת "האם החלה מלחמת האזרחים בישראל?" הוא הסביר כי ההתפרקות של ישראל מבפנים הואצה דווקא על ידי הסכמי השלום עם שכנותיה שפגמו "בדבק" החברתי הפנימי בישראל.
נשאת א־דיהי, איש טלוויזיה מצרי בולט נוסף, אמר בלילה בין ראשון לשני בתוכניתו, כי לדעתו העולם הערבי לא שם לב מספיק למה שקורה בתוך ישראל. לדבריו, המצב בישראל מסוכן הרבה יותר ממה שאנשים חושבים והדגיש כי למצב בישראל יש "השלכות מסוכנות". אל ג'זירה פרסמה שלשום בערב ריאיון עם בכיר חמאס ח'ליל אל חיה, שהתייחס למצב בישראל אשר לתפיסתו "נאכלת מבפנים על ידי תולעים", ולכן המאבק מול הפלסטינים קרוב להכרעה.
ההתייחסות לאירועים בישראל מתנהלת בשני רבדים - ברשתות החברתיות וכן בתקשורת המיינסטרים - וישנם הבדלים בין השניים. ברשתות ישנה דומיננטיות למשתמשים המייצגים את הציר השיעי (איראן־חיזבאללה) וכן למשתמשים פלסטינים, שברובם תומכים במאבק המזוין נגד ישראל. בתקשורת המיינסטרים הכיסוי מעונב יותר ופחות מתלהם, אם כי ישנה הדגשה כי לאירועים בישראל תהיה השפעה אזורית.
מבחינת הציר השיעי מדובר ב"חגיגה" של ממש ברשתות והתגשמות הנבואות על קריסתה הצפויה של ישראל שהושמעו בשנים האחרונות לא אחת. הפעילות ברשתות מתנהלת תחת מספר האשטגים פופולריים כמו ישראל מתעכלת, הישות מתמוטטת, ישראל נפלה וישראל עולה באש. רבים מהמשתמשים מעלים שוב ושוב את דבריו של מנהיג חסן נסראללה בעבר, כי ישראל חלשה יותר מקורי עכביש. אחרים, בעיקר מהצד הפלסטיני, הדגישו כי חולשת ישראל, ומה שהם מתרשמים כהתפוררות צה"ל מבפנים, מהוות הזדמנות טובה לפלסטינים להנחית עליה מהלומות נוספות בכל החזיתות האפשריות.
ברשתות ניכרת גם פעילות ערה של אנשי דת משפיעני רשת שקוראים להגביר את התפילות בחודש הרמדאן מתוך מטרה להביא לנפילתה של ישראל.
כחלק מ"החגיגה" ברשתות החברתיות ניתן להבחין גם בהבעת לעג ושמחה לאיד לאותן מדינות שחתמו על הסכמי נורמליזציה עם ישראל במסגרת הסכמי אברהם. עיקר הלעג מופנה לאיחוד האמירויות, כאשר משתמשים טוענים כי השקעותיה בישראל נמצאות בסכנה ממשית. מבחינתם מדובר במסר מרתיע לשאר מדינות ערב, ובייחוד ערב הסעודית שהוזכרה כמי שלא פוסלת בעתיד נורמליזציה עם ישראל.