סגור
כלכלת יפן טוקיו חנויות קניות
טוקיו. האינפלציה ביפן עומדת על 3%, שיעור נמוך ממדינות אחרות אך עדיין כזה שמשפיע על שירותים כמו נסיעה במונית (צילום: רויטרס)

אכזבה ביפן: הכלכלה התכווצה ברבעון השלישי ב-1.2% בעקבות האינפלציה

עליות המחירים ביפן גרמו לירידה משמעותית בצריכה ברבעון השלישי, מה שהוביל לירידה בתוצר. מדובר באכזבה: האנליסטים צפו לצמיחה שנתית של 1.1%, ולא להתכווצות. היחלשות המשק היפני נרשמת לאחר שלושה רבעונים של צמיחה מתונה

כלכלת יפן התכווצה ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 1.2%, על רקע ירידה בצריכה בשל עליות המחירים, זאת בעוד שברבעון הקודם נרשמה צמיחה בשיעור שנתי של 4.6%, כך על פי נתונים שפרסמה היום (ג') הממשלה היפנית. בשיעור מותאם עונתית התמ"ג נפל בשלושת החודשים בין יולי לספטמבר ב-0.3% לעומת הרבעון השני.
הנתונים היו חלשים יותר מתחזיות האנליסטים, שציפו לצמיחה בשיעור שנתי של 1.1%. ההתכווצות הגיעה לאחר שלושה רבעונים של צמיחה מתונה. לפי הנתונים, הצריכה הפרטית התרחבה ברבעון ב-0.3%, ירידה לעומת צמיחה של 1.2% שנרשמה ברבעון השני. האטה נרשמה גם בהשקעות פרטיות, שעלו ב-1.5% לאחר התרחבות של 2.4% ברבעון הקודם.
הנתונים הושפעו, בין היתר, מהיחלשותו של הין לעומת מטבעות אחרים, ובעיקר מול הדולר. הפדרל ריזרב בארה"ב העלה באגרסיביות את שיעורי הריבית, בעוד שבבנק המרכזי ביפן לא פעלו כך. לפי האנליסטים, הפער בין שיעורי הריבית נוטה לרוב לחזק את המטבע של המדינה עם שיעורי הריבית הגבוהים יותר לעומת מדינה עם שיעורי ריבית אפסיים או נמוכים, כמו במקרה של יפן. שווי הדולר נסחר כעת ברמה של 140 ין.
הין החלש יותר מייקר את היבוא, וביפן מייבאים כמעט את כל הנפט לו הם זקוקים וגם חלק ניכר מהמזון. לפי הנתונים, הייצוא צמח ברבעון ב-1.9%, בעוד שהיבוא התרחב ב-5.2%. במקביל המלחמה באוקראינה גם תרמה לעליית המחירים.
בכל זאת, שיעור האינפלציה ביפן עומד על 3%, נמוך לעומת מדינות כמו ארה"ב, אך עדיין מספיק כדי להשפיע על מגוון של שירותים ומוצרים החל מנסיעות במוניות ועד לחטיפים. בתגובה חשפה הממשלה תוכנית הוצאות בגובה 200 מיליארד דולר שאמורה לסייע לצרכנים.