פרשנותמהמסיבות בסגר ועד האינפלציה הגואה: אלו האירועים שהובילו להתפטרותו של ג'ונסון
פרשנות
מהמסיבות בסגר ועד האינפלציה הגואה: אלו האירועים שהובילו להתפטרותו של ג'ונסון
ראש ממשלת בריטניה התפטר - "הקש ששבר את גב הגמל" היה פרשת מינויו של כריס פינצ'ר לסגן המצליף חרף ההאשמות נגדו בהטרדות מיניות. ואולם קדמו לה עוד אירועים רבים שנערמו זה על גבי זה - עד לצעד הדרמטי היום
לפני פחות משלוש שנים, בוריס ג'ונסון הוביל את השמרנים לניצחון הגדול ביותר שלהם בבחירות מאז 1987. כהונתו מאז היתה רצופה שערוריות וכותרות שבישרו שוב ושוב על סוף דרכו, ואולם בכל פעם הוא הצליח לשמור על כסאו ולהמשיך להנהיג את ארצו.
"פרישת ג'ונסון היתה צריכה להתרחש מזמן", קבע היום "פייננשל טיימס" במאמר המערכת שלו. מה קרה, אם כן, דווקא עכשיו, או נכון יותר - מהו אותו "קש" ששבר את גבם של חברי הפרלמנט השמרנים והוביל להתפטרותו?
פרשת כריס פינצ'ר: ביום רביעי, 29 ביוני, חבר הפרלמנט כריס פינצ'ר - בזמנו, סגן המצליף הראשי מטעם המפלגה השמרנית - נסע למועדון חברים פרטי בלונדון. הוא העיד כי "שתה הרבה יותר מדי ואף גרם לעצמו למבוכה". הוא הואשם בגיפופם של שני גברים, פרשה שהובילה לגל האשמות, שחלקן נקשרו באירועים שקרו כמה שנים קודם לכן.
במשרד ראש הממשלה טענו תחילה כי ג'ונסון כלל לא היה מודע ל"האשמות ספציפיות" לפני שמינה את פינצ'ר לתפקידו הבכיר, בפברואר. שרי הממשלה חזרו על הקו הזה, למרות שמאוחר יותר התברר שהוא רחוק מהאמת: ב-4 ביולי דווח ב-BBC כי ג'ונסון דווקא היה מודע לתלונה הרשמית. למחרת, עובד מדינה לשעבר - לורד מקדונלד – העיד כי מסר לראש הממשלה על התלונה באופן אישי. ג'ונסון נאלץ להודות שדווח לו על כך ב-2019 והתנצל על המינוי של פינצ'ר. פרשייה זו הייתה "הקש ששבר את גב הגמל", אך קדמו לה עוד מספר הסתבכויות קשות.
פרטי-גייט: באפריל השנה נקנס ראש הממשלה על הפרת כללי הסגר שנקבעו במהלך מגפת הקורונה, לאחר שהשתתף באירוע שאורגן לכבוד יום הולדתו, ביוני 2020. בנוסף לכך, ג'ונסון נאלץ להתנצל גם על כך שהשתתף במסיבת גן שהתקיימה בדאונינג סטריט במהלך הסגר הראשון. כל זאת, בשעה שהמשטרה הבריטית הטילה על 83 בני אדם 126 קנסות בגין הפרת כללי הסגר באירועים שונים שהתקיימו במשרדי הממשלה, בדאונינג סטריט ובווייטהול.
דו"ח שפרסמה סו גריי, עובדת מדינה בכירה, חשף שורה של אירועים חברתיים שקיימו חברי הצוות הפוליטי של ג'ונסון והפרו את תקנות הסגר. לאחר שנדרש לתקן את הליקויים הללו, ג'ונסון העיד בפרלמנט כי "כל ההנחיות בוצעו במלואן", ואולם כעת הוא נחקר על ידי ועדה פרלמנטרית לגבי השאלה האם הטעה את הנבחרים ביודעין.
שערוריית אוון פטרסון: באוקטובר 2021 המליצה ועדת בית הנבחרים על השעייה בת 30 יום של חבר הפרלמנט השמרני אוון פטרסון בגין הפרת כללי השתדלנות וניסיון לקדם חברות שהעבירו לו כספים. אבל השמרנים - בראשות ראש הממשלה - הצביעו בעד השהיית ההחלטה, והקימו ועדה חדשה שתבדוק כיצד התנהלו החקירות נגד פטרסון. רק לאחר שקמה זעקה ציבורית פטרסון התפטר וג'ונסון נאלץ שוב להודות כי התנהלותו היתה לקויה.
משבר יוקר המחיה והעלאת המסים: מעבר לשערוריות האישיות, התפטרותו של ג'ונסון נקשרת גם לאופן שבו ניהל את המדינה. האינפלציה עלתה השנה בחדות והגיעה לשיעור הנוכחי, שעומד על 9.1%. מיליונים מודאגים מהיכולת שלהם לגמור את החודש, התסיסה בשוק העבודה מתרחבת והפאונד נחלש. רבות מהסיבות לכך היו מחוץ לשליטת ג'ונסון. המגפה, השיבושים בשרשאות האספקה והפלישה של רוסיה לאוקראינה, למשל, שהובילה לעלייה במחירי הנפט והמזון.
אולם, בעוד שהממשלה נקטה צעדים שונים כמו הפחתת מס הדלק ב-5 פני לליטר, היא גם בחרה באפריל להעלות מסים. הממשלה הסבירה את צעדיה בכך שהעלאת המסים נחוצה לתשלום שירותי בריאות ורווחה – ואולם היה בה כדי לפגוע בכל מי שמשתכר 34 אלף פאונד ויותר, ולהוביל למתקפה של הלייבור על הגדלת המסים על העובדים "שגם כך נאנקים תחת משבר יוקר המחיה החמור זה עשרות שנים".
מהברקזיט ועד לתבוסה האלקטורלית: בוריס ג'ונסון זכה ברוב המרשים שלו על רקע מדיניות ברורה שמאחוריה עמדה הסיסמה: Get Brexit Done. אולם מאוחר יותר הוא ביקש לכופף את המוסכמות החוקתיות ולעקוף חלק מהסכם היציאה שהוא עצמו ניהל מול האיחוד האירופי. "הנכונות הזו להפר את החוק הבינלאומי ערערה את המוניטין של בריטניה, ואף ערערה את ההשפעה החיובית של המנהיגות שהפגין ג'ונסון בתמיכתו באוקראינה", קבע מאמר המערכת של "פייננשל טיימס".
פרשנות של ה-BBC הוסיפה כי התנהלותו מאז זכה בבחירות מתאפיינת בחוסר מיקוד והיעדרם של רעיונות חדשים. יועצו לשעבר דומיניק קאמינגס, שהפך למבקרו הראשי, האשים אותו שוב ושוב בכך שהוא קופץ מעמדה אחת לאחרת ומתנהל כמו "עגלת קניות שיצאה משליטה". מבקרים אחדים הטילו ספק בפילוסופיה שלו, בעוד שאחרים טענו נגדו שפילוסופיה כזו כלל אינה קיימת עוד.
כבר ביוני, השר לשעבר ג'רמי האנט האשים אותו לפני הצבעת אמון בפרלמנט "בחוסר יושרה, כשירות וחזון". ג'ונסון זכה אמנם בהצבעה, אבל התלונות גברו מאז ובמקביל גם התבוסות בבחירות משנה. לאחר התבוסה האלקטורלית האחרונה, ג'ונסון שב והבטיח להסיק מסקנות ואף התחייב לעבור "טרנספורמציה פסיכולוגית", ואולם עכשיו, כדברי BBC, דאגותיהם של חברי הפרלמנט השמרנים נדדו למקומות אחרים. אפילו שר האוצר, נאדהים זאהאווי, שאותו מינה אך לפני יומיים, קרה לו היום להתפטר.