סגור

ארבעה ימים ולנוח: שבוע העבודה המקוצר מגיע גם לאסיה

בשנתיים האחרונות, מדינות וחברות שונות במערב החלו לעבור לשבוע עבודה של ארבעה ימים. כעת, המגמה מחלחלת גם לאסיה, ואף למדינות שבהן מוסר העבודה הוא ערך עליון

איזון בין העבודה והחיים הפרטיים הפך להיות בעדיפות גבוהה עבור עובדים רבים, במיוחד מאז פרוץ מגפת הקורונה לפני כשנתיים. בעוד שבמדינות כמו פינלנד ואיסלנד החלו לקדם שבוע עבודה מקוצר של ארבעה ימים, באסיה הנורמה נותרה לרוב שישה ימי עבודה בשבוע.


"באסיה יש כמה מהמדינות שידועות בשעות העבודה הרבות – דרום קוריאה, סין ויפן לדוגמה", אמר לאתר CNBC ג'יימס רוט, שותף ויו"ר משותף בזרוע המחקר של חברת הייעוץ ביין אנד קומפני. "אולם, חברות בכל רחבי העולם, כולל באסיה, מחפשות כיום דרכים להפוך את המשרד למקום מספק יותר לעבודה", הסביר.
חלק מהאפשרויות שאימצו החברות כוללות חצי יום בלבד בימי שישי, ימי חופשה ללא הגבלה, עבודה היברידית, חופשת הורות נדיבה ומימון הכשרות. אך נראה שלאחר הקורונה, האפשרויות של אימוץ שבוע עבודה של ארבעה ימים הפכה אטרקטיבית בהרבה. באופן כללי, המטרה היא להעניק לעובדים סופי שבוע ארוכים יותר, תוך שמירה על פיריון העבודה ועל שכר זהה.
המגמה הגיעה אפילו ליפן, שידועה בדרישה לעבודה קשה מצד המעסיקים. עד כדי כך, שיש אפילו מילה ביפנית שפירושה – מוות מעומס העבודה. אך הקורונה השפיעה גם כאן, וחברות רבות ביפן אימצו בעקבות המצב שעות גמישות יותר ועבודה מרחוק.

3 צפייה בגלריה
עובדים תחנת רכבת טוקיו יפן שבוע עבודה
עובדים תחנת רכבת טוקיו יפן שבוע עבודה
עובדים בתחנת רכבת בטוקיו, יפן. חברות מגלות יותר גמישות בנוגע לשעות העבודה
(צילום: AFP)

בדיקה מהירה של השינויים מצאה שהם השפיעו על רמות הסיפוק של העובדים. בהתאם, החברות מחפשות דרכים נוספות להקל על העומס. כך למשל, בחברת פנסוניק הכריזו בינואר על אפשרות לעבור לארבעה ימי עבודה בשבוע, כחלק מהמאמצים לקדם איזון בריא יותר בין החיים והעבודה. "הרווחה האישית של העובדים שלנו היא בראש סדר העדיפויות, וחשוב שנתקשר ונקדם הבנה של המטרה הזו", אמר דובר החברה אירי מינובי. עם זאת, השינוי ייכנס לתוקף רק באפריל בשנה הבאה.
בכך תצטרף פנסוניק למיקרוסופט שב-2019 השיקה במדינה שבוע עבודה של ארבעה ימים. כלל שעות העבודה הופחתו, אך השכר נותר ללא שינוי. עוד מצאו בחברה כי פיריון העבודה עלה בקרוב ל-40%.
יפן לא לבד. סקר שערכה חברת המחקר Milieu בחודש שעבר, מצא שעובדים בסינגפור, וייטנאם, תאילנד, הפיליפינים ואינדונזיה מעוניינים לעבור לארבעה ימי עבודה. בסינגפור לדוגמה, 76% מהמשתתפים הביעו עניין במשרות שמספקות סוף שבוע של שלושה ימים. "בכלכלות בוגרות כמו סינגפור, העדיפות הופכת להיות על איכות חיים ועל המשמעות של העבודה", הגיבה ג'איה דאס מחברת ההשמה ראנדסטד בסינגפור. לדבריה, עובדים רבים אינם מעוניינים בחיים בשביל עבודה, אלא שואפים "לעבודה שתומכת בחיים שלהם".

3 צפייה בגלריה
הייטק שבוע עבודה מקוצר
הייטק שבוע עבודה מקוצר
"הרווחה האישית של העובדים היא בראש סדר העדיפויות"
(צילום: גטי)


עוד הוסיפה כי העובדים בסינגפור כבר לא מוכנים לוותר על חייהם האישיים למען הקריירה. אולם, בשל יוקר המחייה הגבוה רבים מתקשים לצמצם שעות מחשש שהמשכורת תיפגע גם כן.
לפי הסקר, 67% מהעובדים מאמינים שמעבר לשבוע עבודה קצר יספק להם איזון טוב יותר בין החיים הפרטיים והעבודה, 64% ציינו שבכך יהיה להם יותר זמן לבלות עם משפחה וחברה ו-48% טענו שכך יוכלו להיות יצירתיים יותר. יתרונות נוספים שציינו לטובת המעבר לשבוע עבודה מקוצר היו העלאת פיריון העבודה (45% מהנשאלים) והפחתת השחיקה (44%).

3 צפייה בגלריה
הייטק פיטורים משרד ריק שבוע עבודה מקוצר
הייטק פיטורים משרד ריק שבוע עבודה מקוצר
שבוע עבודה מקוצר מספק איזון טוב יותר בין העבודה לחיים הפרטיים
(צילום: גטי אימג'ס)

המגמה אמנם מתפשטת, אך עדיין לא הגיעה לכל מקום. כך למשל, במלזיה רק 48% מהעובדים מעוניינים בקיצור שעות העבודה, כך לפי הסקר. במיאנמר וקמבודיה, שם עובדים רבים מחזיקים במשרות צווארון כחול, הביעו אף פחות עניין. לפי דאס, הסיבה לכך היא שבמדינות הללו שעות רבות יותר מתורגמות לרוב לשכר גבוה יותר. במדינות מתפתחות, העובדים לרוב מעדיפים לעבוד קשה ככל האפשר. "המנטליות היא שאם אני אצטרך למות בעבודה, אני אעשה זאת. פירוש הדבר שאני אוכל להרוויח כסף. אני אוכל לקנות נכס. אני אוכל לספק למשפחה שלי חיים טובים יותר", הסבירה.

גם בלגיה מצטרפת

במקביל, באירופה, בלגיה הודיעה כי תאפשר בקרוב לעובדים לעבור לארבעה ימי עבודה שבועיים. הפיילוט לתוכנית הבלגית יחייב את העובדים לעבוד את אותו מספר השעות בארבעה ימים, כפי שעשו בחמישה ימים. העובדים גם יורשו להתעלם מהודעות לאחר שעות העבודה מבלי שיהיו לכך השלכות במקום העבודה. בדומה, בינואר הודיעו בבריטניה על השקת פיילוט למעבר לארבעה ימים ביוני. במסגרת היוזמה, העובדים בחברות שנרשמו יעבדו 32 שעות שבועיות והשכר וההטבות שלהם יישארו ללא שינוי.