סגור
שועלי רקון
שועלי רקון (צילום: CHIAKI TSUKUMO| AP)

מידע גנטי חדש: קשר בין הקורונה לשועלי רקון

מדענים מצאו שכמה מהדגימות משוק פירות הים בעיר ווהאן שנמצאו חיוביות לקורונה היו עשירות בחלקי גנום של שועלי רקון. המידע לא מוכיח ששועלי רקון, או כל יונק אחר, נשאו את נגיף הקורונה או הפיצו אותו בשוק, אך הממצאים כן מצביעים על אפשרות שהגורם למגפה היה בעל חיים נגוע

מידע גנטי חדש שנאסף בשוק אוכל בעיר ווהאן מבסס קשר בין נגיף הקורונה לשועלי רקון (Raccoon dogs), ומוסיף משקל לתאוריה שלפיה בעלי חיים נגועים באתר היו מקור התפרצות המגפה, כך אמרו חוקרים העוסקים בנושא.
דגימות שנאספו מדוכנים בשוק פירות הים של ווהאן בחודשיים שלאחר סגירתו ב-1 בינואר 2020 נמצאו מכילות גנום אנושי לצד גנום של קוביד 19 – אך לא גנום של בעלי חיים, כפי שהצהירו אז חוקרים סינים. אך כעת הטענה הזו הופרכה על ידי צוות בין-לאומי של מדענים, שניתוחים שערכו לרצפי הגנום שהועלו על ידי הצוות הסיני למאגר המידע המדעי גיסאייד (Gisaid) מצאו שכמה דוגמיות שנמצאו חיוביות לקוביד היו עשירות בחלקי גנום של שועלי רקון.
עקבות גנום ששייך ליונקים אחרים, כולל חתול הזבד (civet), נמצאו גם כן בדגימות הללו. אין משמעות הממצאים ששועלי רקון או חיה אחרת הם שהביאו לפרוץ המגפה, אך מדענים שהציגו את המידע לקבוצת מומחים של ארגון הבריאות העולמי (WHO) ביום שלישי מאמינים שהם הופכים את האפשרות הזאת ליותר סבירה.
"המידע מצביע ביתר שאת על כך שהמקור הוא השוק", כך אמר פרופ' כריסטיאן אנדרסן, ביולוג אבולוציוני בחברת סקריפס ריסרץ' מלה יולה, קליפורניה, למגזין Science. אנדרסן השתתף בפגישה של קבוצת היועצים המדעיים של WHO שעוסקת במקורותיהם של פתוגנים. רצפי הגנום שהועלו לאחרונה למאגר אותרו על ידי פלורנס דבארה, ביולוגית אבולוציונית מהמרכז הצרפתי למחקר מדעי. היא הביאה אותם לידיעתם של אנדרסן ושל פרופ' מייקל וורוביי, ביולוג אבולוציוני מאוניברסיטת אריזונה – שניהם כותבי מאמרים שמספקים ראיות לכך שמקור המגפה הוא השוק בווהאן.
המידע האחרון אינו מוכיח ששועלי רקון, או כל יונק אחר, נשאו את נגיף הקוביד או הפיצו אותו בשוק. אם בעלי החיים אכן נדבקו, קיימת גם אפשרות שנדבקו מבני אדם. אך הממצאים כן מצביעים על אפשרות שהגורם למגפה היה בעל חיים נגוע, שהיה חלק מסחר בלתי חוקי בחיות בר.