סגור
העימותים בטהרן השבוע
העימותים בטהרן, השבוע. "להוציא להורג את הפוגעים בקוראן" (רויטרס)

פרשנות
המהומות באיראן מפחיתות עוד יותר את הסיכוי להסכם גרעיני

המחאה ששוטפת את איראן בעקבות רצח הצעירה הכורדית מהסא אמיני מרחיקה את החתימה על הסכם הגרעין. מבחינת האייתוללות, הסכם שיגרום להתגברות המעורבות המערבית במדינה איננו רצוי כעת, וגם עבור ממשל ביידן הסכם אינו סביר כשעשרות נהרגים והמחאה היא על זכויות נשים

שבוע המהומות השוטפות את איראן בעקבות רצח הצעירה הכורדית מהסא אמיני עקב הפרת חוקי החיג'אב הוא בעל השלכות משמעותיות, ומהווה את האתגר הגדול ביותר של המשטר בשלוש השנים האחרונות, לפחות מאז "מחאת הדלק" בשנת 2019. המהומות הנוכחיות מדווחות ביותר מ-50 ערים, כולל הבירה טהראן, שחלקים ממנה "שוחררו" מנוכחות כוחות הביטחון, לפחות זמנית.
החדשות הרעות עבור המשטר הן שהרוב המוחלט של המשתתפים במהומות, שמספרם אינו ברור, משתייכים לשכבת הצעירים, כאלה שנולדו לאחר מהפכת ח'ומייני לפני 43 שנה. להם נמאס מהמצב הכלכלי הגרוע, מדיכוי הזכויות, מהמגבלות החברתיות ומהבידוד העולמי. השתתפות הנשים במחאות מרשימה, וזו הפעם הראשונה מאז המהפכה שנושא מעמד הנשים עולה לסדר היום בעוצמה כזו. החדשות "הטובות" מבחינת המשטר הן שגל המחאות הזה הוא ספונטני, ללא הנהגה מאורגנת שיכולה להניע את ההמונים, להציג רשימת דרישות ובאופן כללי להוות אלטרנטיבה למשטר האייתוללות. לפיכך ההערכה היא שהמשטר יצליח לשרוד את גל המהומות הזה, גם אם יצטרך בסופו של דבר להפעיל את מלוא כוחו – קרי כוחות משמרות המהפכה.
אבל גם אם המשטר יתגבר על המחאה הנוכחית, התסכול והזעם בקרב הצעירים לא ייעלמו, אלא ימשיכו לבעבע מתחת לפני השטח בהנחה שהמשטר לא ישנה את מדיניות הפנים. יש לזכור כי למחאה הזו מתלווה מצוקה כלכלית גדולה של התושבים. שיעור האינפלציה השנתי עולה על 50%, והוא צפוי רק להאמיר. מאז תחילת החודש איבד המטבע המקומי, הריאל, קרוב ל-10% מערכו מול הדולר. גם בורסת המניות של איראן מאותתת על המצוקה הגוברת: בשבוע שעבר היא איבדה 2.4% מערכה, והיום נמשכו הירידות החדות, מה שמעיד כי המשקיעים האיראנים מוציאים את הכסף מהמניות ונערכים לימים הקודרים יותר המחכים להם בחודשים הקרובים.
גם אם גל המחאה הנוכחי ידוכא על ידי כוחות המשטר, נראה שהוא הפחית עוד יותר את הסיכוי לראות בקרוב הסכם גרעין חדש. עוד לפני המהומות, נראה היה שהנכונות של ארצות הברית ואיראן לסגור עסקה פחתה. עכשיו לכל צד יש עוד סיבה טובה לדחוק את המו"מ עוד יותר הצדה. המשטר האיראני, שהיה רוצה לראות את הסרת הסנקציות, מדבר בימים האחרונים על "השפעת המערב" בעידוד גל המחאה הנוכחי. הסכם גרעין שיביא לשיפור מה במצב הכלכלי של האיראני הממוצע, מבחינת משטר האייתוללות יביא גם להתגברות המעורבות המערבית באיראן, וזה הדבר האחרון שהוא רוצה עכשיו. גם עבור ממשל ביידן הסכם עכשיו עם איראן – כשעשרות נהרגים מאש כוחות הביטחון וכשמחאה היא על זכויות נשים – ייחשב בלתי סביר.