סגור
יועץ האנרגיה של הבית הלבן עמוס הוכשטיין ו מיכליות של ארמקו אראמקו חברת נפט סעודיה
יועץ האנרגיה של הבית הלבן עמוס הוכשטיין ומיכליות של חברת נפט (צילום: JOSEPH EID / AFP, רויטרס)

יועץ האנרגיה של הבית הלבן: "הנפט לא יהפוך לנשק"

לדברי היועץ הבכיר עמוס הוכשטיין, אף שמתנהלות בעולם שתי מלחמות באזורי ייצור נפט, מחירי החבית נסחרים קרוב לרמתם הנמוכה ביותר מתחילת השנה. "אנחנו מנהלים את המצב בצורה סבירה למדי"

יועץ האנרגיה הבכיר של הבית הלבן, עמוס הוכשטיין, בטוח כי יצרניות הנפט הערביות לא ישתמשו בנפט כנשק, זאת למרות תחושת הכעס הגוברת ברחבי המזרח התיכון כלפי הפעולות הצבאיות של ישראל בעזה.
בריאיון ל"פייננשל טיימס" אמר הוכשטיין, כי בשנתיים האחרונות, רמת שיתוף הפעולה בין ארצות הברית ליצרניות הנפט מהמפרץ הפרסי, בהן סעודיה, היא "גבוהה מאוד".
"נפט שימש מעת לעת כנשק מאז הפך למוצר שסוחרים בו, כך שאנחנו תמיד חוששים מהאפשרות הזו ופועלים כדי למנוע אותה, אבל אני סבור שעד כה זה לא קרה", אמר. "בעולם מתנהלות שתי מלחמות פעילות. באחת מעורבת רוסיה, יצרנית הנפט השלישית בגודלה בעולם. במלחמה במזרח התיכון מתעופפים טילים סמוך לאתרי ייצור נפט, ועדיין המחירים נסחרים קרוב לרמתם הנמוכה ביותר מתחילת השנה". לדבריו, המגמה הזו מראה כי "אנחנו מנהלים את המצב בצורה סבירה למדי", אך אין לנוח על זרי הדפנה, שכן מדובר ב"סיטואציה מתגלגלת". עוד הוסיף, כי שיתוף הפעולה והתיאום בין היצרניות לבין הלקוחות בשנתיים האחרונות "היו חזקים מאוד, וזאת במטרה למנוע טלטלות בשוק האנרגיה".


עד כה, מדינות המפרץ הפרסי החברות בקרטל אופ"ק פלוס דחו את הקריאות של איראן להטיל אמברגו נפט במחאה על התמרון הצבאי של ישראל בעזה נגד חמאס. אולם, גורמים המקורבים לנעשה בסעודיה, יצואנית הנפט המובילה בעולם, טוענים כי הירידה במחירי הנפט בשבוע שעבר לרמתם הנמוכה ביותר זה ארבעה חודשים, 77 דולר לחבית, והזעם המצטבר בקרב חברות אופ"ק סביב הנעשה בעזה, הם הגורמים המובילים בהחלטה לבצע קיצוצים נוספים באספקת הנפט.
לפי הערכות, בפגישת נציגי אופ"ק פלוס שתתקיים ביום ראשון הקרוב בווינה יכריזו הסעודים על המשך הארכת הקיצוץ בייצור בהיקף של כמיליון חביות ביום, המייצגות כ־1% מהאספקה העולמית.
שר האנרגיה הסעודי הנסיך עבדולעזיז בן סלמאן, אחיו למחצה של השליט דה־פקטו, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, מוביל את מדיניות הקיצוצים באופ"ק פלוס שעליה הוכרז באוקטובר 2022, זאת למרות הלחץ שמפעיל הבית הלבן נגד המהלך. עם זאת, המקורבים ציינו כי טרם התקבלה החלטה רשמית לגבי המשך הדרך, והדגישו כי ההצהרות הפומביות שיפרסם משרד האנרגיה של הממלכה ינסו כנראה להשאיר את המיקוד על שוק הנפט ולהתרחק מהמלחמה בעזה. בריאד דבקים תמיד בטענה, כי החלטותיהם מתקבלות על בסיס התנאים בשוק, ולא נסיבות פוליטיות.
עבדולעזיז תקף לאחרונה קרנות גידור שהגדילו את הפוזיציה שלהן נגד מחירי הנפט, זאת לנוכח הערכות כי השוק יעבור למגמת עודף קטן בשנה הבאה בשל ההאטה בכלכלה העולמית והעלייה בהיצע מחוץ למדינות אופ"ק.
סעודיה הצטרפה למדינות ערב האחרות בגינוי ישראל על המערכה נגד חמאס ובקריאה להפסקת אש מיידית. העמדה הזו מציבה את בנות הברית הערביות של ארצות הברית בניגוד לממשל ביידן, שמביע תמיכה חזקה בפעולות הצבאיות של ישראל בעזה מאז מתקפת החמאס הרצחנית ב־7 באוקטובר.
הוכשטיין סירב להגיב על האפשרות כי באופ"ק פלוס יאריכו את הקיצוצים בייצור, כמו גם על השיחות שמנהל ממשל ביידן עם בכירים בסעודיה ובמדינות היצרניות האחרות. אולם, הוא ניאות לומר כי בשנתיים האחרונות נמצאת וושינגטון בקשר "קבוע ורציף" עם המדינות לגבי "שורה של נושאים". עוד חזר והדגיש, כי מדובר בקשרים "חזקים מאוד".
"הייתי אומר שהגענו להבנות עם היצרנים בארצות הברית, במזרח התיכון וברחבי העולם על המגבלה לגבי שינויים רצויים במחירי הנפט כדי למנוע השפעה שלילית על הכלכלה העולמית, שתחול בסופו של דבר גם על היצרנים", אמר הוכשטיין. "הם מודעים לעמדה שלנו טוב למדי ואני חושב שאני מבין את שלהם. אנחנו לא תמיד נסכים זה עם זה, אבל בהחלט מסוגלים לעבוד ביחד".
הקשרים בין וושינגטון וריאד התרופפו לאחר כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן, שכן הוא התחייב לבחון אותם מחדש ולא לעבוד מול הנסיך מוחמד בן סלמאן. אך המצב השתפר בעקבות המו"מ שניהלו המדינות במטרה להביא לנורמליזציה בקשרי סעודיה וישראל בתמורה להסכם ביטחוני עם ארצות הברית וסיוע בפיתוח נשק גרעיני. המלחמה בעזה הקפיאה את התהליך, אך בכירים בסעודיה, כמו גם בארצות הברית, אותתו כי בטווח הארוך יותר ייתכן שיפעלו לחידוש המגעים.