מחקר: גז ביתי מזיק לסביבה ולבריאות יותר מההערכות
מחקר: גז ביתי מזיק לסביבה ולבריאות יותר מההערכות
אתר CNN דיווח כי חוקרי אוניברסיטת סטנפורד הגיעו למסקנה שאמצעי הבישול בגז בארה"ב בלבד פולטים מתאן ברמות של חצי מיליון מכוניות עם מנוע בעירה פנימית. מתי? גם כשהם כבויים
הגז שנפלט בבתים מתנורים ומכיריים הוא מסוכן לבריאות, וגם בעל השפעה משמעותית מכפי שהעריכו עד כה על משבר האקלים. כך על פי מחקר חדש.
באתר CNN דיווחו כי מהמחקר שערכו מדענים מאוניברסיטת סטנפורד עולה כי לפליטות שיוצרות הכיריים המופעלות בגז במשקי הבית בארה"ב יש אותה השפעה על התחממות האקלים כמו לחצי מיליון מכוניות המונעות בדלק - כלומר, גבוה בהרבה מכפי שסברו המדענים. "המחקר החדש מאשר את הטענות של פעילי איכות הסביבה, על כך שאין גז נקי – לא מבחינת שימוש ביתי, לא עבור הקהילות ולא עבור האקלים", אמרה לי זייצ'ה מהארגון הסביבתי Sane Energy, שלא השתתף במחקר, "מבאר הקידוח ועד לכיריים במטבחים שלנו, פצלי הגז פוגעים בבריאותנו ומחממים את כדור הארץ".
מתאן, הרכיב העיקרי בגז הטבעי, הוא בעל השפעה עוצמתית על התחממות כדור הארץ. לפי המדענים, הוא חזק פי 80 בטווח הקצר לעומת פחמן דו-חמצני.
המחקר מצא עוד, כי בבתים שלא מותקן בהם שואב אדים או שמערכת האוורור בהם אינה יעילה מספיק, מטפס ריכוז תחמוצות הנתרן – תוצר לוואי של שריפת הגז הטבעי – לרמות גבוהות בתוך דקות ספורות, בייחוד בבתים שהמטבח בהם קטן.
תנורי גז וכיריים פולטים כמות משמעותית של מתאן בין אם הם פועלים או כבויים. המחקר העריך כי אמצעי הבישול הביתיים הללו משחררים 0.8%-1.3% מהגז הטבעי לאטמוספירה כמתאן. המדען שהוביל את המחקר, אריק לבל, הסביר כי מדובר ב"נתון גבוה ביותר", במיוחד כשמוסיפים לו את כמות המתאן שמשתחררת בתהליכי ייצור הגז. "אדם הסבור כי אם אינו משתמש בתנור הבישול שלו הוא אינו פולט מתאן, בהחלט טועה, מאחר שמרבית התנורים שבדקנו דיממו מתאן באיטיות כשהיו כבויים", הוסיף. לבל ערך את המחקר כחלק מלימודי התואר השני שלו באוניברסיטת סטנפורד, וכיום משמש מדען בכיר בחברת PSE Healthy Energy.
המחקר התפרסם בזמן שמספר גדל והולך של ערים בארה"ב - כולל בקליפורניה, בניו יורק ובמסצ'וסטס - חדלו מהתקנת חיבור לגז טבעי בבתים חדשים. פעילים סביבתיים טוענים כי המעבר מגז למכשירים המופעלים בחשמל יקל על המעבר לאנרגיה מתחדשת. במחקר הדגישו כי מכשירי חשמל אינם מייצרים את המרכיבים הפוגעניים שמייצרת שריפת גז טבעי.
"המחקר החדש הזה מעיד על ההיקפים הגדולים של מקורות לפליטת גזי חממה", הגיב צ'רלס קובן, מדען במעבדה האמריקאית לורנס ברקלי. "המטרה להגיע ל-0 פליטות אינה יכולה להישען רק על החלפת המכונית או תחנות הכוח, ששורפות דלקים מאובנים בחלופות שאינן עושות זאת", הוסיף. "עלינו לבחון כל מה שמשתמש בדלקים מאובנים, אפילו את המקורות הקטנים לכאורה, כמו צינורות גז שמובילים לכיריים במטבחים שלנו, ולהבין שכל אלה יחד מתחברים להשפעה סביבתית גדולה".