פוטין עוצר אמנת גרעין ומאשים את המערב במלחמה: "מהמר על בוגדים ברוסיה"
פוטין עוצר אמנת גרעין ומאשים את המערב במלחמה: "מהמר על בוגדים ברוסיה"
בנאום "מצב האומה" שנמשך כמעט שעתיים האשים פוטין את המערב בהחלטתו לפלוש לאוקראינה לפני שנה: "אתם התחלתם את המלחמה, ואנחנו נסיים אותה". ארה"ב: "טענות אבסורדיות, תחזרו הביתה והיא תיגמר". פוטין השעה את אמנת הגרעין האחרונה עם וושינגטון ואיים: "אם תבצעו ניסויי גרעין, גם אנחנו". הנאום – יום אחרי ביקור ביידן בקייב
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשא היום (ג') את נאום "מצב האומה" השנתי שלו, שלושה ימים לפני המועד שבו תצוין שנה לפלישה של צבאו לאוקראינה, ובמהלכו שב וחזר על טענותיו ולפיהן המערב והממשלה הפרו-מערבית בקייב הן אלו שאחראיות לפרוץ המלחמה – שאותה הוא מתעקש עדיין לכנות רק "מבצע צבאי מיוחד". פוטין דיבר בפני כינוס של שני בתי הפרלמנט במוסקבה שאליו הוזמנו מפקדי הצבא ובכירים נוספים ברוסיה, ובמשך קרוב לשעתיים הציג אותה כ"קורבן" שנדחף לעבר המלחמה. הוא גם הכריז על השעיית אמנת פיקוח נשק גרעיני בין רוסיה לארה"ב, האחרונה ביניהן שעדיין נמצאת בתוקף.
כבר בפתח דבריו תקף פוטין את המערב והאשים אותו באחריות מוחלטת למלחמה, טענה שאותה קייב והמערב דוחים נחרצות. "הם אלו שהתחילו את המלחמה, ואנחנו משתמשים בכוח כדי לסיים אותה", אמר פוטין. לדבריו המערב "כבש" בפועל את אוקראינה וניסה להפוך אותה ל"אנטי-רוסית" – במטרה להשיג לעצמו "כוח בלתי מוגבל". ברקע לטענה הזו ניצבת ההתרחבות של ברית נאט"ו לאורך השנים למדינות במזרח אירופה, כאלו שהיו בעבר חלק מברית המועצות, ופוטין האשים שהמערב הוא זה ש"הוציא את השד מהבקבוק" באופן התנהלותו, וכי כדי להיאבק ברוסיה הוא מוכן לנצל כל דבר, "אפילו את השטן עצמו". באזהרה ישירה למערב אמר: "ככל שיועברו לאוקראינה מערכות מערביות לטווח ארוך יותר – כך נצטרך להרחיק יותר את האיום מגבולותינו". הוא לא פירט מה משמעות הדברים.
"אני נושא את הנאום הזה בזמנים שכולנו יודעים שהינם קשים, זהו קו פרשת המים בהיסטוריה המודרנית של ארצנו, תקופה של שינויים מהותיים ובלתי הפיכים מסביב לעולם, עם האירועים ההיסטוריים החשובים ביותר שיעצבו את העתיד של ארצנו ושל עמנו", אמר פוטין. "עשינו כל דבר אפשרי, באמת כל דבר אפשרי, כדי להימנע מהבעיה הזו (באוקראינה) באמצעים לא אלימים", טען. "היינו סבלניים, ניסינו לנהל משא ומתן כדי לצאת מהסכסוך המסובך הזה, אבל תרחיש אחר לחלוטין נרקם מאחורי גבנו". פוטין טען גם, למרות הטענות לפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שביצעו לוחמיו נגד אזרחים אוקראינים, כי "אנחנו לא נלחמים בעם האוקראיני" – ולדבריו האוקראינים הפכו לבני ערובה של "המשטר בקייב ואדוניו במערב".
בנאומו האשים פוטין גם שהמערב מנסה לעורר פילוג בתוך החברה הרוסית, תוך שהוא משמיע שוב אמירות נגד קהילת הלהט"ב ואף מאשים ללא כל הוכחה שאפילו פדופיליה הופכת לכאורה לדבר לגיטימי במערב. לטענתו המערב "מהמר" על בוגדים בתוך רוסיה, וקרא להענישם – כשברקע הדיכוי הנרחב של כל פעולת מחאה נגד המלחמה ושל התקשורת העצמאית במדינה. הנאום שודר בשידור חי בכל ערוצי הטלוויזיה ברוסיה, וחלקם אף הציגו על המסך שעון שספר את הדקות עד לתחילתו. במהלך הנאום דווח על מתקפת סייבר נגד אתר האינטרנט של אחד מערוצי התקשורת הממלכתיים, שהביאה לקטיעה זמנית של שידור הנאום באותו אתר.
הנאום נמשך כאמור זמן רב, וחלק ניכר ממנו הקדיש פוטין לעניינים פנימיים וכלכליים, אך לקראת סוף דבריו שב וחזר לסוגיות בינלאומיות והכריז כי רוסיה תשעה את השתתפותה באמנת New START עם ארה"ב, אמנת בקרת הנשק הגרעיני האחרונה בין רוסיה לארה"ב שעדיין נמצאת בתוקף. הוא הדגיש כי רוסיה לא מבטלת עדיין את ההסכם באופן סופי. ההסכם שנחתם ב-2010 הוארך עם כניסת הנשיא ג'ו ביידן לתפקיד בחמש שנים, ואמור להיות בתוקף עד 2026. הוא מגביל את מספר ראשי הקרב הגרעיניים המבצעיים של שתי המעצמות ל-1,550 כל אחת.
משמעות השעיית ההסכם היא שרוסיה תגביל או תמנע לחלוטין את יכולתה של ארה"ב לערוך בדיקות על מנת לפקח שמוסקבה עומדת בתנאיו. פוטין הסביר את המהלך בכך שבדיקות פיקוח שכאלו מצד ארה"ב, בשעה שהיא ובעלות בריתה בנאט"ו קוראות מפורשות לתבוסתה האסטרטגית של ארצו, הן דבר "אבסורדי". הוא גם אמר שרוסיה צריכה להיות מוכנה לאפשרות של חזרה לניסויים גרעיניים: "אם ארה"ב תבצע ניסויים גרעיניים, כך גם אנחנו", הצהיר.
פוטין זכה לתשואות מהקהל כשהזכיר את סיפוח המחוזות הכבושים באוקראינה, תוך שהוא מזכיר בדבריו את הצורך לכאורה בהגנה על תושביהם הרוסים של המחוזות הללו, וביקש מהצופים לעמוד לזכרם של החיילים הרוסים שנפלו בקרבות. הוא הבטיח להקים קרן מיוחדת שתעניק תשלומים עבור משפחות החיילים שנהרגו. הוא טען שוב כי הסנקציות על ארצו לא יצליחו להכניע את כלכלתה: "הם רוצים לגרום לאנשינו לסבול, אבל ההערכות שלהם לא התממשו. הכלכלה הרוסית התגלתה כחזקה הרבה יותר ממה שהם חשבו". קרן המטבע הבינלאומית, יצוין, מעריכה שכלכלתה של רוסיה תצמח השנה ב-0.3% – הרבה פחות ממדינות כגון סין והודו, אבל מדובר עדיין בתחזית טובה בהרבה מזו שצפו לה בתחילת המלחמה.
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, מיהר בצהריים להגיב להאשמות של פוטין ואמר כי הטענה שרוסיה הייתה נתונה לאיום צבאי מצד אוקראינה או כל גורם אחר היא "אבסורדית". לדבריו, "אם רוסיה תפסיק את המלחמה באוקראינה ותחזור הביתה, היא תיגמר". מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג דחה גם הוא טענותיו של פוטין, ומסר: "אף אחד לא תוקף את רוסיה, רוסיה היא התוקפן". פוטין, הוסיף סטולטנברג, הבהיר למעשה שפניו רק להמשך המלחמה ולהסלמתה.
בהמשך התייחס לנאום פוטין גם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, ומסר כי ההחלטה להשעות את אמנת הגרעין היא "מצערת וחסרת אחריות" – אבל הדגיש כי וושינגטון תמתין לראות מה עושה רוסיה בפועל. יועצו הבכיר של הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, אמר מצדו כי הנאום של פוטין מעיד שהנשיא הרוסי "איבד קשר עם המציאות". לדברי פודוליאק, הנאום מעיד גם על "המצב חסר התקווה" שבו נמצא כעת פוטין, ולטענתו האליטות של רוסיה, שאנשיהן הם אלו שישבו באולם שבו פוטין דיבר, הופכות לפיכך למתוסכלות יותר ויותר מהנהגתו ועשויות להטיל ספק ביכולותיו.
הנאום נערך כאמור שלושה ימים לפני המועד שבו יציינו בעולם שנה לתחילתה של המלחמה הגדולה ביותר שראתה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה – כשסופו של העימות אינו נראה באופק. כשהצבא הרוסי פלש לאוקראינה ב-24 בפברואר אשתקד היו הערכות שלפיהן הוא ישתלט על המדינה בתוך ימים, אך האוקראינים עמדו מולו בגבורה, מנעו את כניסתו לקייב, ובהמשך גם סילקו אותו מאזור חרקוב, מהעיר חרסון ומשטחים נוספים שאותם תפס. הם גרמו לו אבדות כבדות בנפש, ובמערב מעריכים שעשרות אלפי חיילים רוסים נהרגו עד כה ויותר מ-100 אלף נפצעו. לשם השוואה, זהו מספר נפגעים גדול פי כמה מזה שספג הצבא הסובייטי במהלך כל מלחמת אפגניסטן, שנמשכה עשור.
אף שסולקה משטחים רבים, רוסיה עדיין מצליחה להחזיק ברוב שטחי המחוזות לוהנסק ודונייצק שבחבל דונבאס, וכן בחלקים גדולים ממחוזות חרסון וזפוריז'יה. בחודשיים האחרונים נרשם קיפאון בשדה הקרב ושום צד לא רשם כיבושים משמעותיים, אך כעת נערכת מוסקבה להסתערות מחודשת, ואוקראינה מכינה מתקפת-נגד משלה שתצא לפועל באביב. קרבות עזים ניטשים בדונבאס, ובמיוחד בעיירה בחמוט, ולפי דיווחים, המוני חיילים נהרגים בה משני הצדדים. לאוקראינה סייעה אחדות מרשימה מצד ארצות המערב: אלו לא רק הטילו סנקציות חסרות תקדים על רוסיה, אלא גם שלחו סיוע צבאי בשווי של עשרות מיליארדי דולר, ונעתרו עם הזמן לבקשת קייב לשלוח לה כלי נשק מתקדמים יותר ויותר – מרקטות מתקדמות ועד טנקים – אם כי הן עדיין נמנעות מלשלוח לה מטוסי קרב וטילים ארוכי-טווח.
לאורך השנה הראשונה של המלחמה עלה שוב ושוב החשש שבלארוס, שכנתה של אוקראינה מצפון, תשלח את צבאה כדי לסייע לכוחותיו של פוטין. אבל למרות שהרודן אלכסנדר לוקשנקו, שנחשב במידה רבה לעושה דברו של פוטין, טען כמה וכמה פעמים שאוקראינה מהווה איום כלפי ארצו, הוא נמנע עד כה מלהצטרף למלחמה באופן ישיר. הבוקר, רגע לפני נאומו של פוטין, מינסק ניפקה הצהרה מאיימת נוספת לעבר קייב: משרד ההגנה הבלארוסי טען כי הבחין בריכוז כוחות "מאסיבי" של הצבא האוקראיני סמוך לגבול, והזהיר כי יגיב לכל "פרובוקציה", כלשונו.
נאומו של פוטין מגיע גם יממה בלבד לאחר ביקורו המפתיע של נשיא ארה"ב ביידן בקייב, שבמהלכו הסתובב ברחובות הבירה לצד הנשיא האוקראיני זלנסקי בזמן שאזעקות הופעלו שם. היה זה ביקורו הראשון של ביידן באוקראינה מאז תחילת המלחמה, ולמעשה הראשון של נשיא אמריקני במדינה זה 15 שנה, ומטרתו המרכזית הייתה להדגיש שארה"ב תמשיך לעמוד לצד אוקראינה ככל שיידרש.
"שנה חלפה, וקייב מחזיקה מעמד. אוקראינה מחזיקה מעמד והדמוקרטיה מחזיקה מעמד", אמר ביידן במהלך הביקור. "כשפוטין החל בפלישה שלו לפני כמעט שנה, הוא חשב שאוקראינה חלשה ושהמערב מפולג. הוא חשב שהוא יכול לגבור עלינו, אבל הוא טעה לחלוטין", הוסיף. הנשיא האמריקני הודה שהימים והשבועות הבאים יהיו "קשים" עבור אוקראינה, אך הדגיש כשעמד לצד זלנסקי: "אין מחיר לחופש, ושווה להיאבק למענו ככל שיידרש – וזה משך הזמן שאנחנו נהיה לצדך, אדוני הנשיא".