מפלגת הלייבור הבטיחה צמיחה כלכלית לבריטניה, אבל הברקזיט יעמוד בדרכה
מפלגת הלייבור הבטיחה צמיחה כלכלית לבריטניה, אבל הברקזיט יעמוד בדרכה
אחרי 14 שנים של קיפאון בפריון הכלכלי תחת השמרנים, הלייבור בראשות קיר סטארמר צפויה לרשום היום ניצחון סוחף בבחירות. המכשול בדרך למימוש הבטחות הקמפיין: צפי להמשך התכווצות בפעילות הכלכלית בגלל הפרישה מהאיחוד האירופי
הבריטים יוצאים היום לקלפיות וצפויים מחר להתעורר למהפך. לפי הסקרים, מפלגת הלייבור בראשותו של קיר סטארמר עתידה לכבוש מספר שיא של 484 מתוך 650 המושבים בפרלמנט, כשהשמרנים ייאלצו להסתפק ב־64 מושבים. גם אם תוצאות האמת יהיו שונות מעט, הניצחון של הלייבור נראה מובטח.
התבוסה הצפויה של השמרנים לאחר 14 שנים בשלטון נובעת במידה רבה מהתסכול של הציבור ממצב הכלכלה ובעיקר מהירידה ברמת החיים. הלייבור ניצלו זאת וביססו את הקמפיין שלהם על הבטחה להיפוך המצב. "אם רוצים שינוי, צריך להצביע עבורו", אמר סטארמר בריאיון ל־BBC. "אני רוצה שהאנשים יהיו חלק מהשינוי".
בלייבור לא חסכו בביקורת והאשימו את השמרנים ב־14 שנים של "ונדליזם כלכלי". "אל תשכחו את הכאוס הכלכלי שהציבור עדיין משלם עליו", אמר מתאם הקמפיין פט מק'פאדן. "אם תצביעו לשמרנים דבר לא ישתנה". אחרי שנים ארוכות של קיפאון בפריון הכלכלי, שהחל בעקבות מהלכי הצנע שהשיתה ממשלתו של דיוויד קמרון ב־2010, הלייבור שואפת עתה להעניק לאזרחים הזדמנויות חדשות. "אנחנו נראה שבריטניה פתוחה לעסקים עם תוכנית צמיחה, כך שנוכל להחזיר כסף לארנקים של האנשים", הכריזו.
בה בעת, ההכרזות הללו מתעלמות מהפגיעה הקשה שנגרמה לכלכלה בעקבות הברקזיט, באובדן תוצר, מסחר והכנסות, ומתחזיות של כלכלנים להמשך הידרדרות בעשור הקרוב. אחת ההתייחסויות הבודדות של הלייבור לעניין היתה ההבטחה כי תפעל להפשיר את היחסים עם האיחוד. "בריטניה תישאר מחוץ לאיחוד האירופי, אבל כדי לנצל את ההזדמנויות שעומדות בפנינו, עלינו לגרום לברקזיט לעבוד", נכתב במניפסט המפלגה. "נאתחל את מערכת היחסים ונעמיק את הקשרים עם שכנינו ובני בריתנו האירופיים", נאמר עוד.
ברקע התחזיות למפלה צורבת, הממשלה בראשותו של רישי סונאק ניסתה ברגע האחרון לקושש קולות על ידי הבלטת השיפור במדדים הכלכליים בחודשים האחרונים, כולל הירידה באינפלציה בחודש מאי ליעד של 2% שקבע הבנק המרכזי. לפי סונאק, ב־20 החודשים שכיהן בתפקיד, הוא הצליח להוביל את הכלכלה בחזרה למסלול צמיחה, זאת לאחר הטלטלות שנגרמו בשל הקורונה והמלחמה באוקראינה. דברים אלה קיבלו תמיכה בסוף השבוע האחרון, עם פרסום נתונים לפיהם בריטניה נחלצה ממיתון לאחר שצמחה ברבעון הראשון ב־0.7% לעומת הרבעון הקודם. זה היה שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2021. "לשמרנים יש תוכנית ברורה לספק עתיד בטוח יותר למשפחות הבריטיות", אמר סונאק.
עם זאת, הדרך לשם עדיין ארוכה. ברבעון הראשון צמח התמ"ג ב־0.3% בלבד לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בהשוואה לרבעון הרביעי של 2019, ערב הברקזיט, הכלכלה צמחה ב־1.8%, שנייה מלמטה מקרב ה־G7. עוד נחשף, כי ההכנסה הפנויה של משקי הבית, מדד מוביל לרמת החיים, היה נמוך ברבעון הראשון ב־0.6% לעומת הרבעון הרביעי של 2019, אז נערכו הבחירות הקודמות ולפני פרוץ המגפה. "הצמיחה בהכנסות במהלך מושב הפרלמנט הזה היא עד כה הגרועה ביותר מאז שנות ה־50 והשלישית הגרועה ביותר מאז 1910", אמר לרויטרס הכלכלן אדם קורלט מרזולושן פאונדיישן. "מציאת פתרון להאטה החדה הזו ברמת החיים היא המבחן האולטימטיבי עבור מי שיזכה בבחירות", הוסיף. סטארמר כבר הבטיח להפוך את בריטניה למדינה עם שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בקרב ה־G7.
בקמפיין השמרנים בלטה טקטיקת ההפחדה, תוך הצגת הטיעון כי הלייבור תעלה מסים כדי לממן את תוכניתה. "ככל שהרוב שלהם יהיה גדול יותר, כך יהיה להם קל יותר להעביר צעדים קיצוניים, ועוד העלאות מסים יוטלו על הציבור", נמסר בהצהרת המפלגה השמרנית אתמול. "שום חלק בתוכנית שלנו לא מחייב העלאות מסים נוספות", הבהירו בלייבור. "אנחנו מתעדפים צמיחה כלכלית ושיפור מצבם של התושבים". בצעד נואש פנה סונאק גם לראש הממשלה לשעבר בוריס ג'ונסון, אף שהוא נמנה עם האחראים להדחתו ב־2022. ג'ונסון הזהיר השבוע בעצרת בחירות, כי ממשלת לייבור תהרוס את כל ההישגים של השמרנים. "אמנם יש חילוקי דעות ביני לבין סונאק, אבל הם שוליים לעומת האסון שנתמודד מולו אם הסקרים צודקים", אמר.
בינתיים, האלפיון העליון בבריטניה נערך להעלאה צפויה של המס על רווחי הון תחת הלייבור. לפי יועצי השקעות, חלק מעשירי הממלכה כבר החלו לפעול למכירת נכסים כמו מניות ונדל"ן, כאשר כיום, המס על רווחי הון עומד על 20% לעומת 24% במס על רווחי נדל"ן. ניק ריצ'י מחברת ניהול ההון RBC אמר ל"פייננשל טיימס", כי חלק מלקוחותיו מתכננים לעזוב את בריטניה אם יעלה המס. "זו מגמה מטרידה. אנחנו עלולים לחוות בריחת מוחות של אנשים שמקימים עסקים, מייצרים מקומות עבודה ומשלמים מסים גבוהים בבריטניה", הזהיר.