סגור
נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בנובמבר בפסגת APEC
פגישת נימוסים בין נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן בנובמבר בפסגת APEC. "לארה"ב יש יותר כדורים בקנה" (צילום: REUTERS/Leah Millis)

לא מחכה לטראמפ: ממשלת סין כבר הסלימה את מלחמת הסחר

בניגוד לקדנציה הראשונה של הנשיא הרפובליקני, הפעם בייג'ינג ערוכה עם מהלכי נגד אגרסיביים למכסים החדשים שארה"ב מתכננת להשית על יבוא סיני. אנליסט: "המסר של סין מאוד ברור. המחיר של מלחמת הסחר יורגש בשני השווקים"  

דונלד טראמפ טרם חזר לבית הלבן ועוד לא השית את המכסים המתוכננים על יבוא סיני, אך ממשלת סין כבר חשפה את ספר המהלכים שלה להתמודדות עם הממשל הבא, והוא כולל תגובות אגרסיביות.
מאז תחילת החודש, ובתגובה לצעדים האחרונים של ממשל ביידן, הספיקו בסין לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים נגד אנבידיה, להטיל הגבלות על יצוא מתכות חיוניות, להורות לחברות להימנע מרכישת שבבים אמריקאיים ולהשית סנקציות על 13 חברות ביטחוניות אמריקאיות.
לטענת מומחים, הצעדים הללו מראים כי בייג'ינג לא חוששת להלחיץ את החברות הזרות ולנצל את הדומיננטיות שלה בשרשראות אספקה רבות בהייטק, זאת על אף ההאטה שחווה כלכלת סין. "מתחיל להיווצר פה דפוס לפיו סין לא רק מוחה מילולית על הפעולות של ארצות הברית, אלא מגיבה נגדן באופן אקטיבי", אמר ג'ו מנסור, אנליסט בחברת המחקר טריביום צ'יינה. הוא הוסיף כי יש בכך "סימן ברור המכוון במיוחד לממשל טראמפ הנכנס", לפיו סין לא תסכים לקבל כל "דיכוי כלכלי" שארצות הברית תנסה להשית עליה.
ממשל ביידן הידק בחודש שעבר את התקנות בנוגע לייצוא שבבים מתקדמים לסין, והרחיב את רשימת הטכנולוגיות שחברות אמריקאיות אינן מורשות למכור למקבילותיהן הסיניות. אף שאנליסטים טענו שמדובר בחוקים פחות מחמירים מכפי שציפו, בבייג'ינג הגיבו במהירות ובזעם. "המסר של סין הוא מאד ברור", אמר וונג איוואי, מומחה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת רנמין בבייג'ינג. לדבריו, אם טראמפ יפתח במלחמת סחר חדשה, סין תפעל נגד שרשראות האספקה האמריקאיות. "כל מחיר של מלחמת הסחר יורגש בשני השווקים", הדגיש.
טראמפ איים להשית מכס נוסף של 10% על יבוא סיני, אך לפי אנליסטים הממשלה הסינית מוכנה לכך בצורה טובה יותר מכפי שהיתה בכהונה הראשונה שלו, זאת לאחר שבשנים האחרונים היא פיתחה כלים חדשים שיסייעו לה נגד וושינגטון.
בשבוע שעבר חשפה סין את אחד המהלכים הללו, כשהכריזה על חקירת הגבלים עסקיים נגד אנבידיה, יצרנית שבבי הבינה המלאכותית האמריקאית. החקירה קשורה לרכישה של אנבידיה את מלנוקס הישראלית ב־2019, כך לפי הצהרה שפרסם המנהל הלאומי לרגולציה על השווקים. הרגולטורים הסינים אישרו את העסקה ב־2020.
מאנבידיה נמסר כי החברה עובדת קשה כדי "לספק את המוצרים הטובים ביותר שאנחנו יכולים בכל אזור ולכבד את ההתחייבויות שלנו בכל מקום שבו אנחנו עושים עסקים". בממשלה הסינית פעלו גם נגד שרשראות האספקה האלקטרוניות של ארצות הברית וחברות הביטחון. כך, אסרו החודש על יותר מעשר חברות ביטחון אמריקאיות ומנהלים בכירים בהן לעשות עסקים או לנסוע לסין, זאת בשל חבילת החימוש האחרונה שאושרה לטייוואן בשווי 385 מיליון דולר.
בו בזמן, הכריז משרד המסחר הסיני כי יאסור על יצוא לארצות הברית של המתכות גליום, גרמניום ואנטימון החיוניות לייצור מוצרים כמו מוליכים למחצה, כבלים אופטיים ומשקפות לראיית לילה, וזאת בטענה כי הם ישמשו לצרכים צבאיים.
המאמצים של סין לשלוט במכירה של המינרלים הללו מייצגים "הסלמה משמעותית", אמרה גרייסלין בסקאראן מהמרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון. "זו תוקפנות רצינית שלארצות הברית אין הרבה דרכים להגיב עליה", זאת בשל השליטה של סין על אספקת המינרלים החיוניים. עם זאת, לדבריה ההגבלות עוד מותירות לסין מרחב פעולה להסלמה נוספת אם טראמפ ישית את המכסים. כך, בסין יוכלו להוסיף עוד מינרלים לרשימה האסורה כבר בחודשים הקרובים. לפי בסקאראן, כדאי שממשל טראמפ יפעל בהתאם. "עלינו לפעול בשיקול דעת ובמחשבה תחילה, ואנחנו חייבים להיות מאד מכוונים על בניית היכולות הללו בידיעה שסין מוכנה לחשוף שיניים בהתראה מיידית".
אנבידיה מצטרפת לשורה של חברות אמריקאיות שנלכדו בקו האש של מלחמת הסחר. הממשלה הסינית כבר שיבשה את אספקת הסוללות של יצרנית הרחפנים האמריקאית Skydio, כשבאוקטובר אסרה על חברות סיניות לספק לה חלקים בטענה שהרחפנים מיועדים לטייוואן. בדומה, חברת האופנה האמריקאית PVH, שבבעלותה המותגים טומי הילפיגר וקלווין קליין, עומדת בפני חקירה בסין בטענה שהחרימה כותנה ממחוז שינג'ינג, שבו לפי ההאשמות הממשלה מפרה זכויות אדם של המיעוט האויגורי.
עסקים זרים הפועלים בסין, אמריקאיים במיוחד, עוקבים בחרדה אחר המהלכים האחרונים. הביקורת המוגברת על פעילותם, המונעת משיקולים פוליטיים, בשילוב הכלכלה הסינית המקרטעת, פגעו בסנטימנט העסקי. בדו"ח שפרסמה לשכת הסחר האמריקאית בשנגחאי בספטמבר, נטען כי החברות האמריקאיות בסין רשמו שפל ברווחים ב־2023, ופחות ממחצית החברות שהשתתפו בסקר אופטימיות לגבי חמש השנים הבאות. בו בזמן, חברות בינלאומיות מתמודדות עם תחרות גוברת מצד החברות המקומיות בסין.
האתגרים הללו לא מגיעים בתזמון טוב לכלכלה הסינית. הצמיחה קרוב לוודאי שלא תגיע ליעד 5% שהציבה הממשלה, שחשפה בשל כך שורה של תמריצים בניסיון לעודד את הביקושים, כאשר צעדים נוספים צפויים להתפרסם בקרוב.
שן דינגלי, מומחה ליחסים בינלאומיים משנגחאי, הביע חשש שההסלמה הזו בצעדים של המדינות תכביד עוד יותר על הכלכלה הסינית. "הצעדים הללו לא יפגעו רק ביריב שלנו, אלא גם יגרמו נזק לנו, ולארצות הברית יש יותר כדורים בקנה מאשר לנו", אמר.