סגור
משבר אקלים
הפגנה של פעילי אקלים ו שיוויון שלשום ב דאבוס
הפגנה של פעילי אקלים בדאבוס (צילום: REUTERS/Denis Balibouse)

שנת 2024 כבר קבעה שיא שלילי חדש: חודש ינואר החם ביותר אי פעם

הטמפרטורה הממוצעת בחודש שעבר היתה חמה יותר ב-1.66 מעלות בהשוואה לממוצע בעידן הטרום תעשייתי. ככל שהעולם יתקרב לחציית סף שתי מעלות צלזיוס, עלולים להתרחש שינויים בלתי הפיכים במערכות כדור הארץ, אשר ישפיעו על יכולתה של האנושות להמשיך ולהתקיים

העולם עבר את השנה החמה ביותר שנרשמה אי פעם, ו-2024 כבר קבעה שיא חום חדש לינואר החם ביותר שנצפה אי פעם, על פי שירות ניטור שינויי האקלים של האיחוד האירופי, קופרניקוס. אלא שאותה שנה בודדת גם הצליחה לשבור שיא מפוקפק שאותו קיוותה האנושות לא לחצות בקרוב: במשך 12 חודשים, מפברואר 2023 ועד סוף ינואר 2024, הטמפרטורה הממוצעת היתה גבוהה ביותר ממעלה וחצי בהשוואה לעידן הטרום תעשייתי ברצף, חודש אחר חודש. מנהיגי העולם התחייבו ב-2015 לנסות להגביל את עליית הטמפרטורה למעלה וחצי, כך שסף זה לא יחצה לאורך זמן, מה שנחשב הכרחי כדי למנוע את ההשפעות ההרסניות ביותר של משבר האקלים.
התקופה מפברואר 2023 עד ינואר 2024 הגיעה ל-1.52 מעלות צלזיוס של התחממות, וינואר האחרון שבר את שיא כל הזמנים כשהטמפרטורה הממוצעת לאורכו היתה גבוהה יותר ב-1.66 מעלות בהשוואה לממוצע בעידן הטרום תעשייתי. למעשה, הטמפרטורה שנמדדה בינואר האחרון היתה גבוהה יותר ב-0.12 מעלות בהשוואה לינואר החם ביותר שנמדד עד כה, בשנת 2020.
ההתחייבות של מנהיגי העולם ב-2015 בהסכם פריז עדיין לא הופרה, שכן נדרש פרק זמן ארוך יותר משמעותית כדי לקבוע שהאנושות חצתה סף התחממות של מעלה וחצי באופן עקבי. אולם היא כן מקרבת את העולם לעשות זאת בטווח הארוך. כדי לבלום את עליית הטמפרטורה, נדרשות מדינות העולם להפחית באופן משמעותי (כ-43% עד סוף העשור) את פליטות גזי החממה שלהן, בעיקר על ידי צמצום משמעותי מאוד של השימוש בפחם, גז ונפט. המדיניות העולמית הנוכחית, דווקא עשויה להוביל להתחממות של יותר מ-2 מעלות צלזיוס עד סוף המאה.
כל עלייה של שבריר טמפרטורה עלולה לגרום לעליית ההסתברות לאירועי קיצון ולסיכונים גדולים יותר עבור כדור הארץ - גלי חום ארוכים יותר, סערות עזות יותר ושריפות. לכן, שמירה על עליית טמפרטורה ארוכת טווח מתחת לרמת המעלה וחצי נתפסת כחיונית כדי להימנע מההשפעות המזיקות ביותר של שינויי האקלים. ככל שהעולם יתקרב לחציית סף שתי המעלות צלזיוס, עלולים להתרחש שינויים בלתי הפיכים במערכות כדור הארץ, העשויים להשפיע באופן ניכר על יכולתה של האנושות להמשיך לשמור על אורך חייה. כך למשל, בצורות ארוכות עשויות לאיים על גידולי מזון ועל מחירם, ועיירות חוף עלולות להיות חשופות להצפות תדירות וקשות – חלקן אף ייאלצו להתפנות בשל עליית מפלס הים.
בתוך כך, באיחוד האירופי נרשמו היום חדשות טובות; לפי דו"ח חדש של מכון embar, אנרגיה מתחדשת היתה אחראית בשנת 2023 לכ-44% מייצור החשמל ביבשת. מדובר בשיא חדש, כאשר אנרגיית רוח לבדה ייצרה יותר מאשר גז – גם כן לראשונה אי פעם. רוח ושמש יחדיו ייצרו 27% מהחשמל באיחוד. השימוש בפחם צולל לרמה הנמוכה אי פעם: 12% בלבד.