סגור
עובדת עובדות תעשיית המין בלגיה
עובדת בתעשיית המין בבלגיה (צילום: Anoek de Groot/AFP)

חוק פורץ דרך בבלגיה: עובדות המין יזכו לזכויות סוציאליות, כולל חופשת לידה ופנסיה

לראשונה בעולם, עובדות בתעשיית המין בבלגיה יקבלו הטבות כמו חופשת לידה, פנסיה וביטוח בריאות, תחת חוק המכיר במקצוע כעבודה רשמית. התומכים רואים בכך מהפכה בזכויות אדם, והמבקרים מזהירים מפני הסדרה ונרמול של תחום שורץ ניצול ואלימות

תחת חוק חדש בבלגיה - הראשון מסוגו בעולם - עובדות מין יהיו זכאיות לחוזי עבודה רשמיים, ביטוח בריאות, פנסיה, חופשת לידה וימי מחלה. למעשה, זה יהיה כמו בכל עבודה אחרת. "נאלצתי לעבוד כשהייתי בחודש התשיעי", מספרת סופי, עובדת מין בבלגיה. "עשיתי סקס עם לקוחות שבוע לפני שילדתי". היא משלבת בין עבודתה לבין היותה אם לחמישה ילדים – שזה "קשה מאוד". כשהייתה סופי בהיריון עם הילד החמישי שלה, בניתוח קיסרי, נאמר לה שהיא זקוקה למנוחה במיטה לשישה שבועות. אך לדבריה, זו לא היתה אופציה עבורה, והיא חזרה לעבודה מיד. "לא יכולתי להרשות לעצמי להפסיק כי הייתי זקוקה לכסף". חייה היו הרבה יותר קלים אם הייתה לה זכות לחופשת לידה בתשלום מהמעביד שלה. "עכשיו יש לנו הזדמנות להרגיש בני אדם", אומרת סופי.
ישנם עשרות מיליוני עובדי מין ברחבי העולם. העבודה בתחום הוסדרה בבלגיה כבר בשנת 2022, והיא חוקית בכמה מדינות כולל גרמניה, יוון, הולנד וטורקיה. אך זכויות עבודה וחוזים לעובדים זו פריצת דרך עולמית. "זהו צעד רדיקלי, והכי טוב שראינו עד כה בכל העולם", אומרת ארין קילברייד, חוקרת בארגון Human Rights Watch. "אנחנו צריכים שכל מדינה תנהג כך."
מבקרים טוענים כי העיסוק בעבודה זו גורם לסחר בבני אדם, ניצול ואחרים, שאותם החוק הזה לא יוכל למנוע. "זה מסוכן כי זה ממסד את המקצוע הזה, שתמיד יש בו אלימות", אומרת ג'וליה קרומייר, מתנדבת בארגון Isala - עמותה שמסייעת לעובדות מין ברחובות בלגיה. עבור רבות מעובדות המין, העבודה היא צורך קיומי, והחוק הזה לא יכול היה להתקבל בזמן טוב יותר. ההחלטה של בלגיה להפוך את הזנות לחוקית הייתה תוצאה של חודשים של הפגנות ב-2022, שהחלו בשל חוסר תמיכה ממשלתית במהלך מגפת הקורונה.
אחת המובילות במאבק הייתה ויקטוריה, נשיאת איגוד עובדות המין בבלגיה (UTSOPI) ו-אסקורט לשעבר במשך 12 שנים. בשבילה, היה זה מאבק אישי. ויקטוריה רואה בזנות שירות חברתי, כשהסקס הוא רק כ-10% ממה שהיא עושה. "זה לתת לאנשים תשומת לב, להקשיב לסיפורים שלהם, לאכול עוגה איתם, לרקוד למוזיקת ואלס", היא מסבירה. "בסופו של דבר, זה עונה על בדידות חברתית". אבל העובדה שעבודתה היתה לא חוקית עד 2022 יצרה אתגרים משמעותיים. היא עבדה בתנאים לא בטוחים, ללא שליטה על לקוחותיה, וסוכנות העבודה שלה לקחה נתח גדול מהכנסותיה.
ויקטוריה מספרת כי נאנסה על ידי לקוח שהפך אובססיבי אליה. היא פנתה לתחנת משטרה, שם, לדבריה, השוטרת הייתה "קשה מאוד" איתה. "היא אמרה לי שעובדות מין לא יכולות להיאנס. היא גרמה לי להרגיש שזה באשמתי, כי אני עובדת בזה", ויקטוריה יצאה מהתחנה כשהיא בוכה. כל עובדת מין שדיברנו איתה אמרה לנו שבזמן כלשהו, היא הותקפה או הופעל עליה לחץ לעשות משהו בניגוד לרצונה, כך לפי ה-BBC. לכן מאמינה ויקטוריה שהחוק החדש ישפר את חייהן. "אם העבודה שלך לא חוקית, אי אפשר לעזור לך. החוק הזה מבטיח את בטיחותנו".
סרסורים השולטים בתעשיית הזנות יוכלו לפעול בצורה חוקית תחת החוק החדש - בתנאי שיפעלו לפי כללים מחמירים. כל מי שהורשע בעבירה פלילית חמורה לא יוכל להעסיק עובדות מין. "אני חושב שעסקים רבים ייאלצו לסגור, כי להרבה מעסיקים יש רישום פלילי," אומר קריס ריקמאנס. הוא ואשתו אלכסנדרה מנהלים בית עיסויים ברחוב לאב בעיירה הקטנה בקבוורט, שבו הם מעסיקים 15 עובדות מין, וגאים בטיפול מכבד, בהגנה על העובדות ובתשלום משכורות טובות. "אני מקווה שהמעסיקים הרעים ייסגרו, ואלה שמבקשים לעבוד במקצוע ביושר יישארו - וככל שיהיו יותר, כך טוב יותר," הוא אומר.
ארין קילברייד מ-Human Rights Watch אומרת שהחוק החדש יגביל את כוחם של המעסיקים, ויפגע בכוח שיש להם על עובדות המין". אבל ג'וליה קרומייר אומרת שרוב הנשים שהיא מסייעת להן רק רוצות עזרה לעזוב את המקצוע ולקבל "עבודה רגילה" - לא זכויות עבודה.
לפי החוק החדש בבלגיה, כל חדר שבו מתבצע שירות מיני חייב להיות מצויד בכפתור מצוקה שיחבר את עובדת המין עם "הדמות המפנה" שלה. אבל ג'וליה מאמינה שאין שום דרך להפוך את העבודה בתחום לבטוחה. "איזה מקצוע אחר דורש כפתור מצוקה? זה לא המקצוע הכי עתיק בעולם, זה הניצול הכי עתיק בעולם". הדרך להסדיר את תעשיית המין נשארת סוגיה שנויה במחלוקת ברחבי העולם. חלק מהשמות בכתבה שונו.