סגור
העיירה זולוטה ב אוקראינה השבוע
העיירה זולוטה באוקראינה השבוע (צילום: רויטרס)

המלחמה באוקראינה: החשש הכלכלי הגדול של בנק ג'יי.פי מורגן

ג'יימי דיימון, מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב, הזהיר כי המלחמה עלולה להימשך שנים. זירה נוספת המאיימת על היציבות הכלכלית היא סין. דיימון: "ג'יי.פי מורגן מטפח יחסים עסקיים עם סין, הממשלה היא זו שצריכה להרגיע את הרוחות"

המלחמה באוקראינה ויחסי ארה"ב וסין הם שתיים מהדאגות הכלכליות המשמעותיות ביותר עבור בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס - כך לפי המנכ"ל ג'יימי דיימון, שאמר את הדברים בריאיון לסוכנות בלומברג שלשום. "אני מודאג בעיקר מאוקראינה", ציין. "הנפט שלה, הגז, המנהיגות העולמית והיחסים שלנו עם סין - הדברים הללו חמורים הרבה יותר מאשר התנודות הכלכליות שאנחנו צריכים להתמודד איתן על בסיס יומיומי". להערכתו של דיימון, המלחמה עלולה להימשך שנים.
הפלישה הרוסית לאוקראינה שהחלה לפני למעלה משנה זעזעה את הכלכלה העולמית והובילה לזינוק במחירי האנרגיה והמזון, זאת לצד שיבושים קשים בשרשראות האספקה שתדלקו אינפלציית שיא ברחבי העולם והביאו להעלאות ריבית תלולות. "זהו העניין הגיאופוליטי החמור ביותר שנאלצנו להתמודד עמו מאז מלחמת העולם השנייה", אמר דיימון, בהדגישו גם את ההשפעה של המלחמה על יחסי ארה"ב וסין.
בייג'ינג טיפחה מערכת יחסים הדוקה עם מוסקבה, והממשלה הסינית הוסיפה לרכוש אנרגיה רוסית ולספק לה מיכון, אלקטרוניקה, חומרי גלם, כלי רכב, ספינות ומטוסים - מה שאיפשר למכונת המלחמה הרוסית להמשיך ולתפקד. בחודשים האחרונים המתיחות הקשה בין ארה"ב לסין התעצמה, זאת בעוד שתי המדינות מתחרות על דומיננטיות בתעשיית השבבים. במקביל, נמשכו החיכוכים סביב סוגיות של מכסים, התמיכה האמריקאית בטייוואן והאשמות לגבי בלוני ריגול סיניים


לפי דיימון, ג'יי.פי מורגן צ'ייס, הבנק הגדול בארה"ב לפי שווי נכסים, נוטל תפקיד פעיל באיחוי הקרעים בין ארה"ב לסין, זאת באמצעות ייעוץ ומגעים עם שתי הממשלות. תקוותו של דיימון היא כי "ההיגיון ינצח", אך הוא איננו סבור כי קיים פתרון עסקי שיוכל למתן את המחלוקות. "בעוד ג'יי.פי מורגן צ'ייס מטפח יחסים עסקיים נרחבים עם סין, הממשלה, ולא מיזמים פרטיים, צריכה להרגיע את הרוחות", הוסיף. "ככל הנראה היינו צריכים להתחיל לתקן את המצב לפני עשור. הממשלה האמריקאית צריכה לשבת ולקיים שיח רציני מאוד עם הממשלה הסינית", סיכם.
באשר לחזית הביתית, דיימון עדיין מקווה כי הבנק הפדרלי המרכזי יוכל לבצע נחיתה רכה - כלומר להוריד את שיעורי הריבית ובמקביל להימנע ממיתון. עם זאת, התחזית עדיין קודרת למדי, להערכתו. "מיתון קל הוא אפשרות, מיתון קשה יותר הוא אפשרות", הוא אמר. "אני סבור שיש סיכוי טוב שהאינפלציה תרד, אבל לא מספיק עד לרבעון הרביעי. הפד יצטרך אולי לעשות יותר", ציין.
דיימון הדגיש, עם זאת, כי מצבו של הצרכן האמריקאי עדיין טוב. מחירי הבתים והמשכורות עדיין גבוהים, למשקי הבית יש יותר כסף בבנק לעומת התקופה שקדמה למגפה, והם עדיין מוציאים את הכסף הזה. "הצרכנים במצב מצוין", אמר, "אבל זה לא יימשך לעד". ועדיין, במידה שארה"ב תיכנס למיתון, אומר דיימון, מצבם של הצרכנים טוב מכפי שהיה ב־2008 והם יוכלו לצלוח את המשבר.
מנכ"ל בנק אוף אמריקה דיוויד מויניהאן הצטרף לתחזיתו של דיימון. בפסגה כלכלית שהתקיימה אתמול בסידני מויניהאן ציין כי להערכתו, כלכלת ארה"ב תגיע למיתון טכני בתחילת הרבעון השלישי. עוד אמר מויניהאן, כי מיתון בארה"ב לא יהיה עמוק וכי להערכת הבנק שיעורי הריבית יתחילו לרדת ברבעון השני של 2024.
הבנק צופה שלושה רבעונים של צמיחה שלילית בארה"ב, זאת בהובלת ההאטה במגזר התאגידי. הצרכנים, לדבריו, ישמרו על כוחם. "התחזית הבסיסית שלנו היא למיתון בארה"ב בתחילת הרבעון השלישי של 2023, שיימשך ברבעון הרביעי של 2023 וברבעון הראשון של 2024", סיכם. קצב התכווצות הכלכלה ינוע לפי הבנק בין 0.5% ל־1%. "מדובר במיתון קל מאוד בהתחשב במצב הכללי. אני לא סבור שנראה מיתון עמוק", אמר.