הון ושלטון נוסח מרדוק: איל התקשורת פועל להדחת ילדיו המתונים
הון ושלטון נוסח מרדוק: איל התקשורת פועל להדחת ילדיו המתונים
מייסד ניוז קורפ בן ה־93 מנהל מלחמת ירושה נגד שלושה מילדיו העלולים להערכתו לפגוע בקו השמרני של גופי התקשורת שבשליטתו ובראשם פוקס ניוז. "חטאיו" של בנו ג'יימס: תמיכה בביידן ובמאבקים סביבתיים
אחת המשפחות המשפיעות ביותר בעולם המדיה שרויה בעיצומם של מאבקי ירושה, הרחק מעין הציבור. פטריארך משפחת מרדוק, רופרט, מנהל קרב על מורשתו ועל השליטה בניוז קורפ, בזמן שהוא מנסה לא רק לבסס את בנו לאכלן כיורשו, אלא לגזול משלושה מילדיו האחרים כל השפעה על אופיים של כלי התקשורת.
משפחת מרדוק היא בעלת השליטה בנכסי מדיה גלובליים, שכוללים, בין השאר, את ערוץ החדשות הנצפה ביותר בארצות הברית — פוקס ניוז — ואת העיתון העסקי החשוב במדינה — "הוול סטריט ג'ורנל". ניוז קורפ אף שולטת ב"ניו יורק פוסט", בכתב העת "בארונס" ובהוצאת הספרים הארפר קולינס. החברה שנוסדה באוסטרליה מחזיקה גם ב"סאן" וב"טיימס" הבריטים, מההוצאות החשובות בממלכה.
ארבעת ילדיו הגדולים של מרדוק (מתוך ששה) — לאכלן, ג'יימס, אליזבת ופרודנס — מחזיקים בארבעה קולות שווים בקרן הנאמנות המשפחתית. בין הארבעה התנהל מאבק ירושה ארוך שנים, עד שרופרט התפטר מתפקידו כיו"ר ניוז קורפ ופוקס בנובמבר 2023 והותיר את לאכלן כיו"ר יחיד של ניוז קורפ וכיו"ר בכיר ומנכ"ל פוקס. התנהגות האב, שנודע כמי שמייצר במכוון יריבות בין ילדיו, שימשה השראה לסדרה עטורת הפרסים "היורשים".
אי אפשר להפחית בחשיבותה של אימפריית התקשורת ובהשפעתה על השיח הפוליטי בארצות הברית, בריטניה ואוסטרליה, כאשר רופרט הפך למעין ממליך מלכים עבור המפלגה הרפובליקנית וערוץ פוקס נחשב למגרש הביתי של טראמפ. כעת, בהינתן גילו (93) ועל רקע נטייתם הפוליטית המתונה יותר של שלושה מילדיו, הגיש רופרט בקשה לבית המשפט לשנות את תנאי קרן הנאמנות, כך שהשליטה בנכסיו תעבור לילדיו רק בתנאי שלאכלן יקבל לידיו את ניהול החברה.
לפי מסמכים שהגיעו לידי ה"ניו יורק טיימס", רופרט טען כי רק אם לאכלן ינהל את החברה יובטח ערכה, שכן התערבות ילדיו האחרים עלולה לשנות את הנטייה השמרנית של כלי התקשורת ולפגוע בערך הנכסים. לפי "הטיימס", רופרט מודאג בעיקר מ"היעדר קונצנזוס" בקרב האחים וחושש שהדבר ישפיע "על הכיוון האסטרטגי בשתי החברות, כולל כיוון פוטנציאלי חדש של מדיניות העריכה והתוכן". וויליאם בר, לשעבר שר משפטים תחת דונלד טראמפ, משמש יועץ משפטי לרופרט.
לפי הטיימס, רופרט הגדיר את המהלך "פרויקט הרמוניה", בתקווה ששינויים אלו ימנעו מאבקים משפטיים אחרי מותו. אך ההיפך התברר כנכון, כאשר אחיו הזועמים של לאכלן החלו לפעול בערוץ משפטי. פרודנס, אליזבת' וג'יימס טוענים כי השינוי לא נעשה "בתום לב", וכי בניגוד לתנאי הקרן, לא מדבר בשינוי שיועיל לכלל היורשים ויגן על ערך האחזקות. הילדים מנוכרים מאביהם ואפילו לא הגיעו לחתונתו החמישית שנערכה בחודש שעבר בקליפורניה. לפי "הניו יורק טיימס", אם הצדדים לא ימצאו דרך להתפשר, משפט צפוי להיפתח בנבדה בספטמבר.
רופרט לא לגמרי טועה. ג'יימס, איש עסקים, פרש מכל תפקיד בחברה ב־2020, תמך בג'ו ביידן לנשיאות וביקר את האופן שבו אמצעי התקשורת בשליטת החברה מסקרים את משבר האקלים. אליזבת מילאה תפקידים שונים בניוז קורפ לפני שעזבה והשיקה חברת הפקות (Shine) שנמכרה ב־2011 לניוז קורפ. אחר כך השיקה חברת הפקות מצליחה בשם Sister, שהשתתפה בהפקת המיני־סדרה עטורת הפרסים "צ'רנוביל". פרודנס נותרה שקטה יחסית ברקע המאבק המשפחתי.
השליטה של ניוז קורפ בסדר היום התקשרותי במדינות דוברות אנגלית החלה להתרופף בשני העשורים האחרונים עם עליית הרשתות החברתיות. רופרט זיהה את המגמה והשיג לעצמו את השליטה ב־Myspace שימיה היו ספורים. הכרסום המתמשך בכוחה של העיתונות הממוסדת בכלל וזו של רשת החדשות פוקס בפרט הסלים עם הפסדו של טראמפ ב־2020. סופו של מרוץ זה לנשיאות היה בתביעות ענק נגד פוקס וכמה מהשדרנים המפורסמים שלה, כמו טאקר קארלסון, על הפצת התיאוריה לפיה הבחירות נגנבו מטראמפ. חברת מכונות ההצבעה דמיניון ניהלה נגד פוקס תביעת דיבה שהסתיימה בהסדר חסר תקדים בהיקף של 787 מיליון דולר. פוקס אף פיטרה את קארלסון. בעקבות השערוריות הללו אמר על רופרט בנו הבכור של טראמפ, דונלד טראמפ ג'וניור, בשולי ועידת המפלגה הרפובליקנית במילווקי: "בעבר, אם רצית לשרוד במפלגה הרפובליקנית, היית צריך לכרוע ברך בפניו או בפני אחרים. אני לא חושב שזה המצב יותר".
מניית ניוז קורפ זינקה בכ־12% מתחילת השנה ל־כ־27.3 דולרים, קרוב לשיא של כל הזמנים, והחברה נסחרת לפי שווי של כ־15.7 מיליארד דולר. עם ההודעה על המאבק המשפטי נחלשה המניה ב־2%.