סגור
בקבוקי קרלסברג על פס הייצור במפעל בלטיקה בסנט פטרסבורג שברוסיה
פס הייצור של קרלסברג ברוסיה (צילום: בלומברג)

לא רק מלאימה: רוסיה עצרה בכירים בשלוחה המקומית של קרלסברג

לאחר שהשלטונות השתלטו על עסקי מבשלת בלטיקה, הם עצרו השבוע את המנהל שלה ובכיר נוסף בטענה שקיבלו זכויות קניין רוחני במרמה; קרלסברג מכחישה בתוקף וטוענת כי מדובר בהאשמות שווא - "זה מזעזע"

מנהל עסקיה של מבשלת הבירה קרלסברג ברוסיה, ועמו מנהל בכיר נוסף, נעצרו לאחר שהקרמלין השתלט על פעילות חברת הבירה במדינה.
דניס שרסטניקוב (Denis Sherstennikov) ואנטון רוגצ'בסקי (Anton Rogachevsky), שניהם מנהלים בשלוחה הרוסית של קרלסברג – מבשלות בלטיקה, עוכבו לחקירה השבוע. זאת לאחר שקרלסברג חיסלה את עסקיה ברוסיה בחודש שעבר עקב השתלטות המדינה על מבשלות בלטיקה ביולי. שני המנהלים מואשמים בהונאה, אך קרלסברג אמרה שמדובר בהאשמות שווא.
"זה מזעזע שניסיונות הממשלה הרוסית להצדיק את ההשתלטות הלא חוקית שלה על עסקינו ברוסיה כוללים גם הפללה של עובדים לא מעורבים", כך מסרה החברה, שהוסיפה שבטיחות עובדיה, כולל אלה ברוסיה, "תמיד היתה בראש סדר העדיפויות שלנו", ושהיא "תעשה כל שהיא יכולה כדי לעזור לעובדים בנסיבות הקשות האלה".
בחודש שעבר אמר מנכ"ל קרלסברג, יאקוב ארופ-אנדרסן, שהקרמלין "גנב את עסקינו ברוסיה". המבשלה הדנית נמצאה בתהליך מכירת מבשלות בלטיקה, כחלק ממהלכה לעזוב את רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה, בזמן שהממשלה הרוסית תפסה עליהן שליטה. טרם המעצרים מסרה החברה: "עד ההחלטה למנות לחברה הנהלה חיצונית ע"י רוסיה, בלטיקה פעלה בהתאם לחוק ולמדיניות שמנחה את כל החברות בקבוצת קרלסברג".
על פי ה-BBC, החוקרים טוענים ששרסטניקוב ורוגצ'בסקי קיבלו לידיהם זכויות קניין רוחני של קרלסברג קזחסטן וחברת Vista BWay, שהיו שייכות בעבר לבלטיקה, וזאת בדרכי מרמה. הם טוענים גם שהזכויות, ששוויין מוערך ביותר מ-3.3 מיליון דולר, אפשרו לבלטיקה לספק את מוצריה לקזחסטן, קירגיסטן, אוזבקיסטן, טורקמניסטן, טג'יקיסטן, מונגוליה ובלארוס. בלטיקה מייצרת כמה ממותגי הבירה המוכרים ביותר ברוסיה, ומעסיקה 8,400 עובדים בשמונה מפעלים, על פי האתר של קרלסברג. מותגים נוספים ששייכים לקרלסברג הם קרוננבורג 1664, טובורג, ברוקלין וסיידר סומרסבי.
ביולי תפסה רוסיה שליטה בבלטיקה על רקע ניסיונות קרלסברג למכור אותה ולצאת מרוסיה, על פי הוראה של הנשיא ולדימיר פוטין. מוסקבה חוקקה מוקדם יותר השנה חוקים שמאפשרים למדינה להלאים ולהפקיע נכסים של חברות ממדינות "בלתי ידידותיות".