מגזר התעשייה באירופה בכוננות ספיגה לקראת זינוק צפוי במחירי הגז
מגזר התעשייה באירופה בכוננות ספיגה לקראת זינוק צפוי במחירי הגז
החשש הוא שמחירי הגז יעלו מרמה של 50 יורו ל-70 יורו למגה-וואט שעה, זאת לאחר שעמדו על ממוצע של 18 יורו לפני מגפת הקורונה. ברקע, צמצום המלאים בשל מזג האוויר הקר, התחרות הגוברת עם אסיה והאפשרות לירידה נוספת באספקה מרוסיה
סקטור התעשייה באירופה מתכונן למכה נוספת בדמות עלייה מחודשת בתעריפי הגז בחודשי החורף, על רקע מזג האוויר הקר שמצמצם את המלאים, התחרות המתגברת עם אסיה על גז טבעי נוזלי והאפשרות של ירידה נוספת באספקה מרוסיה, כך לפי דיווח ברויטרס.
מאז שפרץ משבר האנרגיה ב-2022, במהלכו מחירי הגז זינקו לרמה של קרוב ל-350 יורו למגהוואט-שעה, עשרות חברות ברחבי אירופה סגרו מפעלים וצמצמו פעילות ומשרות לנוכח מחירי הגז הגבוהים שפגעו בתחרותיות שלהן. רבות מהן ממשיכות לשמור גם היום על פעילות ייצור מצומצמת יותר, ויש לכך השלכות שליליות על הצמיחה המקרטעת של אירופה. כך, הביקוש לגז באיחוד האירופי נמוך ב-17% מתחת לממוצע חמש השנים מלפני פרוץ הקורונה. בו בזמן, מחירי הגז טיפסו לרמתם הגבוהה ביותר מזה למעלה משנה, והאנליסטים מעריכים כי ימשיכו לטפס.
"החשש הוא שהורדנו את חומות ההגנה שלנו כי מחירי האנרגיה נמוכים כעת מכפי שהיו ב-2022", אמר סווין טורה הולסתר מיצרנית הדשנים הנורבגית יארה. "חשוב להזכיר שהמחירים אצלנו גבוהים בהרבה מאשר אזורים מרכזיים אחרים כמו ארה"ב, המזרח התיכון ורוסיה". לראיה, מחירי הגז באיחוד האירופי גבוהים כמעט פי 5 מאשר בארה"ב.
חשש סביב הסיום בסוף השנה של חוזה עם רוסיה לאספקת גז לאירופה דרך אוקראינה הוא גורם נוסף שתרם לעליית המחירים. להערכת פרנסיסקו בלאנש מבנק אוף אמריקה, סיום החוזה עלול לדחוף את מחירי הגז באיחוד האירופי לרמה של 70 יורו למגהוואט-שעה מרמה נוכחית של 50 יורו. לשם השוואה, ממוצע החמש השנים לפני המגפה עמד על 17.58 יורו.
בו בזמן, מלאי הגז באיחוד האירופי מלא רק ב-85%, כ-10 נקודות האחוז נמוך מכפי שהיה לפני שנה, כך לפי נתונים שאספו ב-Gas Infrastructure Europe. האנליסטית ברברה למברכט מקומרזבנק מזהירה כי גלי קור בחורף יצמצמו את רמות המלאי בקצב מהיר מאשר בשנתיים האחרונות.
הקשיים של סקטור התעשייה האירופי באים לידי ביטוי גם בעובדה שעשרות מפעלים נסגרו וקרוב למיליון משרות ייצור אבדו בארבע השנים האחרונות, כך לפי נתונים של חברת המחקר ברנסטיין. סקר שערכה לשכת המסחר הגרמנית באוגוסט אף מצא כי מחירי האנרגיה הגבוהים והעדר אספקה מהימנה פוגעים בייצור ומעודדים חברות לשקול מעבר למדינות אחרות.