ניצחון לביידן: בית הנבחרים אישר 430 מיליארד דולר למלחמה במשבר האקלים
ניצחון לביידן: בית הנבחרים אישר 430 מיליארד דולר למלחמה במשבר האקלים
מדובר בחבילה התקציבית הגדולה ביותר שאושרה בתחום זה בארה"ב, והיא כוללת סבסוד של יצרני אנרגיה נקייה; החוק כולל גם הפחת במחירי התרופות במרשם, והדמוקרטים טוענים כי יסייע לבלימת האינפלציה; מקור ההכנסות העיקרי שלו - מס חברות מינימלי בסך 15%
בית הנבחרים האמריקאי שבשליטת הדמוקרטים אישר הלילה (שבת) תקציב מיוחד בגובה 430 מיליארד דולר להתמודדות עם משבר האקלים. מדובר בחבילה התקציבית הגדולה ביותר שאושרה בתחום זה בהיסטוריה של ארה"ב, ובניצחון גדול לנשיא ג'ו ביידן לקראת בחירות אמצע הקדנציה שייערכו ב-8 בנובמבר.
לפי סוכנות הידיעות רויטרס, החוק נועד למלחמה בשינויי האקלים, וכן להפחתת מחירי תרופות במרשם. הוא יאפשר לתוכנית ביטוח הבריאות מדיקייר לנהל מו"מ על הורדת מחירי התרופות לקשישים ולוודא שתאגידים ועשירים ישלמו את המסים שהם אמורים לשלם. לטענת הדמוקרטים, החוק יסייע גם לבלימת האינפלציה על ידי הורדת הגירעון התקציבי.
החוק, שנקרא "החוק להורדת האינפלציה", עבר ברוב של 220 תומכים מול 207 מתנגדים, וממתין כעת לחתימתו של ביידן. זאת לאחר שאושר בסנאט כבר ביום ראשון. ביידן אמר כי יחתום עליו בשבוע הקרוב, ובבית הלבן מתכננים לערוך אירוע ב-6 בספטמבר לציון החוק שהוגדר כהיסטורי. "היום, העם האמריקאי ניצח ובעלי האינטרסים המיוחדים הפסידו", כתב ביידן בטוויטר.
יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, הגדירה את החוק כחבילה יציבה להורדת עלויות "שתבטיח שהמשפחות שלנו ישגשגו ושכדור הארץ שלנו ישרוד".
לפי סקר שפורסם בסוכנות הידיעות רויטרס, כמחצית מהאמריקאים תומכים בחוק, כולל 69% מהדמוקרטים ו-34% מהרפובליקנים. לעומת זאת, בקרב הקבוצות העסקיות נרשמו תגובות מעורבות, שכן הוא צפוי להעלות את תשלום המסים של חלק מהחברות אך להעניק הגנות לתעשיית הדלקים המאובנים. הרפובליקנים טענו כי החוק יגרום לצמצום מקומות עבודה מכיוון שהוא כולל העלאת מס חברות, ואף יעלה את האינפלציה בשל הוצאות ממשלתיות ויפגע בפיתוח של תרופות חדשות. "הדמוקרטים, יותר מכל מפלגה שנהנתה מרוב בהיסטוריה, מכורים לבזבוז כספם של אחרים, ללא קשר למה שאנחנו כמדינה יכולים להרשות לעצמנו", הגיב מנהיג הרפובליקנים בבית הנבחרים, קווין מקארתי.
החוק הוא תוצר של 18 חודשי עבודה, ומייצג את הגרסה האחרונה של התוכנית המקורית של ביידן אותה נאלץ לשנות ולדלל בשל התנגדות הרפובליקנים ואף מצד מחוקקים במפלגה שלו.
החוק כולל סובסידיות ליצרני אנרגיה נקייה, אך עם זאת הטבת המס בגובה 7,500 דולר הכלולה בו לרכישת מכוניות חשמלית אינה תקפה למרבית הדגמים הקיימים בשוק, אלא רק למכוניות המיוצרות בצפון אמריקה. לפיכך יצרניות המכוניות החשמליות מזהירות שהחוק ימנע הגעה ליעדי המעבר לרכב חשמלי שהציב הממשל עד שנת 2030.
מקור ההכנסה העיקרי של החבילה הוא הצבת שיעור מס חברות מינימלי של 15%, שנועד למנוע מחברות גדולות לנצל פרצות שמאפשרות את הורדת המס לקרוב לאפס.