המלחמה קטעה 31 שנים רצופות של עודף סחר בגרמניה
המלחמה קטעה 31 שנים רצופות של עודף סחר בגרמניה
הזינוק במחירי האנרגיה ושיבושים גלובליים גרמו לגירעון הסחר הראשון מאז 1991. אנליסטים: הכלכלה הגרמנית מוטית היצוא לא תוכל להסתמך על מאזן סחר חיובי לשנתיים הבאות לפחות. הידרדרות גם במאזני הסחר של כלל גוש היורו
מנהיגים פוליטיים וראשי הקהילה העסקית בגרמניה הזהירו כי המדינה מתייצבת בפני המשבר הכלכלי החמור ביותר שלה זה עשרות שנים, זאת על רקע הזינוק במחירי האנרגיה ושיבושים שהפילו אותה לגירעון סחר חודשי בסחורות, לראשונה זה יותר מ־30 שנה.
הזינוק במחירי האנרגיה הגדיל את הוצאות היבוא לכלכלה הגדולה באירופה במאי, בעוד שיבושי סחר גלובליים פגעו ביצוא. התוצאה — גירעון סחר בהיקף מיליארד יורו, הראשון שחווה גרמניה מאז 1991. הנתונים הללו מהווים ניגוד גמור לשנים שבהן היצוא היצרני של גרמניה הניע את הצמיחה והפך אותה לכלכלה החזקה באיחוד האירופי. בהזהירו שלשום כי גרמניה מתייצבת מול "אתגר היסטורי", הקנצלר אולף שולץ הדגיש כי "המשבר לא יחלוף בתוך כמה חודשים", שכן המלחמה הרוסית באוקראינה "שינתה הכל ושרשראות האספקה עדיין משובשות בגלל המגפה".
הסנקציות שהשית המערב על מוסקבה פגעו גם הן בסחר, זאת לצד סגרי הקורונה בסין שהקטינו את הביקושים לסחורות של כלכלת גרמניה מוטית היצוא. שולץ אמר את הדברים בתום שיחות שקיים עם ראשי ארגוני סחר, כלכלנים וארגוני מעסיקים שהתמקדו במשבר יוקר המחיה. ריינר דולגר, יו"ר הקונפדרציה של איגודי העובדים בגרמניה, ציין כי גרמניה ניצבת בפני המשבר הכלכלי והחברתי החמור ביותר מאז האיחוד של מזרח ומערב המדינה. "שנים קשות ממתינות לנו. לא נוכל יותר לקחת כמובנת מאליה את הצמיחה המתמשכת שחווינו לפני הקורונה והמלחמה", אמר.
היבוא טיפס ב־2.7% במאי לעומת אפריל ל־126.7 מיליארד יורו בעוד היצוא נחלש ב־0.5% ל־125.8 מיליארד יורו — כך לפי נתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה הפדרלית. "עודף הסחר של גרמניה התאדה כעת, בעיקר בגלל זינוק ביבוא, שפגע במומנטום נאה של יצוא", ציין קלאוס ויסטסן, כלכלן בפנתיאון מאקרו־אקונומיקס. להערכתו, המדינה תמשיך לרשום גירעון סחר במהלך הקיץ. הירידה ביצוא הגרמני נגרמה, בין השאר, בגלל התכווצות של 2.8% ביצוא לשאר מדינות האיחוד, זאת בעוד היבוא מהן צמח ב־2.5%. היצוא לארה"ב גדל ב־5.7% ולסין ב־0.5%, אך היצוא לבריטניה נחלש ב־2.5%.
"גרמניה יכלה תמיד להסתמך על יצוא חזק כדי לאושש את הכלכלה, והמספרים היום מראים כי מאזן הסחר לא יחזור לשמש רכיב חיובי לצמיחה למשך השנתיים הבאות לפחות", ציין קרסטן ברז'נסקי, ראש מחלקת המאקרו ב־ING. כלכלנים צופים כי מחירי האנרגיה הגבוהים ויצוא חלש יפגעו בצמיחה הגרמנית השנה, כאשר לפי הערכות ING, התמ"ג של המדינה יתכווץ ברבעון השני. "ישנה סבירות גבוהה לכך כי גרמניה ושאר אזור היורו ייכנסו השנה למיתון", אמר ברז'נסקי.
לפי דולגר, חברות "לא יודעות איזה מנוע לכבות קודם". לדבריו, "קיים מחסור בעובדים מיומנים, חומרי גלם וצוותים, ושרשראות האספקה במצב גרוע. יהיה מאתגר לחברות להמשיך ולפעול". מחירי היבוא הגרמני טיפסו ביותר מ־30% בשנה שהסתיימה במאי — זאת בעקבות הזינוק במחירי האנרגיה וחומרי הגלם — בעוד מחירי היצוא טיפסו בכמעט 16%.
היצוא לרוסיה במאי כיפר על חלק מהנפילות שנרשמו באחרונה בגזרה זו ועלה בכמעט 30% לעומת אפריל למיליארד יורו. עם זאת, הרמות נמוכות בלמעלה ממחצית לעומת התקופה המקבילה שנה קודם לכן. היבוא הגרמני מרוסיה צנח בכמעט 10% ל־3.3 מיליארד יורו. מוסקבה חתכה את אספקת הגז הטבעי לגרמניה בשבועות האחרונים, מה שהעלה חששות למחסור שעלול לאלץ עצירת ייצור תעשייתי. חברות רבות בגרמניה הודיעו כי הן מנתקות את יחסיהן עם רוסיה, זאת לאחר שהאיחוד האירופי השית סנקציות על אלפי ישויות רוסיות. בריסל מתכננת לאסור יבוא של נפט רוסי לאיחוד במסגרת חבילת הסנקציות השישית.
הידרדרות דומה נרשמה בגוש היורו, עם גירעון סחר של 32.4 מיליארד יורו באפריל, לעומת עודף סחר של 14.9 מיליארד יורו שנה קודם לכן. נתוני הסחר עבור מאי צפויים להתפרסם ב־15 ביולי.