סגור

עובדי סטארבקס מתאגדים: "הזעם יפרוץ בכל המדינה"

מאמצי ההתאגדות של עובדי ענקית הקפה שהתחילו בניו יורק כבר התפשטו ל־50 מוקדים. בעקבות פיטורי שבעה עובדים בטנסי, המארגנים מכריזים: "אנחנו נחושים להילחם". בינתיים, מכירות הרשת טיפסו ב־19%

סערה בכוס קפה מתחוללת בארה"ב. רשת סטארבקס, אחד ממותגי הקפה הגדולים בעולם, פיטרה שלשום שבעה עובדים שהובילו את מאמצי ההתאגדות בממפיס, טנסי, בהם רוב חברי הוועד המנהל. מדובר ביוזמת התאגדות אחת מתוך יותר מ־50 ברחבי ארה"ב שעמן הרשת מתמודדת, מאז התניעו עובדי סטארבקס בבפאלו ניו יורק את המהלך בדצמבר האחרון כדי לשפר את תנאי העסקתם.

רשת הקפה טוענת שהעובדים הפרו ביודעין את כללי החברה, בין היתר בשימוש שעשו באחד הסניפים לאחר שעות הפתיחה. מנגד, מארגני ההתאגדות אומרים שהמהלך של סטארבקס מונע מנקמה וכי מדובר בניסיון להאט את המומנטום שהשיגו במאמציהם.

20 מיליון דולר למנכ"ל

המחאה מתפשטת ברקע דיווחים שלפיהם מנכ"ל סטארבקס קווין ג'ונסון קיבל העלאת שכר משמעותית בשנה שעברה. ממסמכים שהוגשו לרשות ני"ע האמריקאית בתחילת החודש, עולה כי חבילת השכר של ג'ונסון זינקה ב־39.3% ל־20.43 מיליון דולר — נתון המככב עתה בשלטי המחאה של העובדים המתאגדים.

2 צפייה בגלריה
עובדי סטארבקס חוגגים הקמה של איגוד עובדים ראשון ברשת מאז שנות השמונים
עובדי סטארבקס חוגגים הקמה של איגוד עובדים ראשון ברשת מאז שנות השמונים
עובדי סטארבקס חוגגים הקמה של איגוד עובדים ראשון ברשת מאז שנות השמונים
(צילום: גטי)

דובר סטארבקס רג'י בורחס דחה את טענות המתאגדים וציין כי החברה לא מנעה מהצוות המעורב במאמצי ההתאגדות להמשיך ולהתבטא. לדבריו, בדיקה העלתה כי הצוות עשה שימוש באחד הסניפים לצורך קיום ריאיון טלוויזיוני על מאמצי ההתאגדות, אף שהיה מודע לכללים האוסרים זאת.
לפי רשת פוקס, הרקע לפיטורים אינו רק הריאיון הטלוויזיוני, אלא גם ציוץ אוהד שפרסם בחודש שעבר כתב של מקומון שקרא לתמוך בעובדים.
תנועת Starbucks Workers United, שמובילה את מאמצי ההתאגדות, אמרה כי בכוונתה להגיש תלונות לוועד הממלכתי ליחסי עבודה בגין פיטורי השבעה. לפי הארגון, רשת הקפה אוכפת את מדיניותה באופן סלקטיבי כתחבולה שנועדה לפטר מנהיגי איגודים. כהוכחה לכך טענה כי למרבית העובדים המפוטרים היו רישומי עבודה ללא דופי.

מתאוששת מהמגפה

"מדובר ללא ספק בטקטיקות שנועדו לפגוע באיגודים ולחסל אותם", אמרה ל־BBC הבריסטה לשעבר לקוטה מק'גלון, שעובדת בסטארבקס מאז דצמבר 2020 וקודמה לאחרונה לאחראית משמרת בשכר של 15.25 דולר לשעה. מק'גלון, הנמנית עם הוועד המארגן בממפיס, אמרה כי מעולם לא קיבלה הדרכה לגבי הכללים שהזכיר דובר החברה והוסיפה כי הופתעה מהפיטורים. "אנחנו נחושים להילחם", סיכמה.
ניקי טיילור, גם הוא אחראי משמרת, אמר ל"USA Today" כי "סטארבקס לא תצא מהפרשה בלא כלום. הזעם יפרוץ בכל המדינה".
הכנסות סטארבקס, המתאוששת מפגיעת המגפה, צמחו בשנה שעברה ב־21% ל־29.1 מיליארד דולר ומספר הסניפים הגלובליים עלה ב־4% ל־33,833. עבור הרבעון הפיסקאלי הראשון דיווחה החברה על רווח נקי של 815.9 מיליון דולר לעומת 622.2 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. המכירות צמחו ב־19% ל־8.05 מיליארד דולר, גבוה מתחזיות האנליסטים שעמדו על 7.95 מיליארד, ומכירות החנויות הזהות בעולם טיפסו ב־13%. בארה"ב, למרות שיבושים במצבת כוח האדם, דיווחה החברה על צמיחה של 18% במכירות בחנויות הזהות.