סגור
נשיאת מולדובה מאיה סנדו מצביעה בבחירות
נשיאת מולדובה מאיה סנדו מצביעה בבחירות (צילום: Daniel Mihailescu / AFP)

מולדובה: על קוצו של קול - רוב לתומכים בהצטרפות לאיחוד האירופי

משאל העם עבר ברוב דחוק של כ-50.08%, בניגוד לסקרים מוקדמים שצפו רוב גדול יותר. נשיאת מולדובה, מאיה סנדו, האשימה את רוסיה בהתערבות בבחירות, ונמצאו עדויות על שוחד מצביעים בהיקף נרחב. הנשיאה המכהנת זכתה בכ-42% מהקולות בסיבוב הראשון, והיא תתמודד בסיבוב שני מול המועמד הפרו-רוסי אלכסנדר סטויאנוגלו

נשיאת מולדובה מאיה סנדו ספגה מכה בלתי צפויה עם תוצאות ראשונות של משאל העם על הצטרפות לאיחוד האירופי אשר מצביעות על רוב קטן, בניגוד לסקרים שנערכו לפני ההצבעה שהראו רוב יציב בתמיכה בהצטרפות הרפובליקה לשעבר של ברית המועצות. סנדו, שהבטיחה את ניצחונה בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות במדינה, גינתה את מה שהיא כינתה התערבות רוסית בהתמודדות ו"מתקפה חסרת תקדים על החופש והדמוקרטיה של מדינתנו".
עם ספירת כמעט כל התוצאות, כ-50.08% תמכו בהצטרפות לאיחוד האירופי בהצבעה ביום ראשון, על פי הוועדה המרכזית לבחירות. במרוץ לנשיאות, סנדו השיגה תמיכה של כ-42%, הגבוהה ביותר מבין קבוצה של 11 מתמודדים.
בספירה נותרו עוד קולות מעטים ממולדובים המצביעים בחו"ל - קבוצה שנוטה לתמוך באופן גורף במטרות האיחוד האירופי של סנדו, ועד כה התמיכה בהצטרפות מובילה בפחות מ-1,000 קולות, על פי התוצאות הראשוניות.
"קבוצות פשע, הפועלות יחד עם כוחות זרים העוינים את האינטרסים הלאומיים שלנו, תקפו את מדינתנו באמצעות עשרות מיליוני יורו, שקרים ותעמולה, תוך שימוש באמצעים המבישים ביותר כדי להשאיר את אזרחינו ואת אומתנו לכודים באי-ודאות ואי-יציבות", אמרה סנדו היום (יום שני). היא ציטטה ממצאים של גורמי ביטחון, שלפיהם כ-300 אלף מצביעים קיבלו שוחד. "זוהי הונאה בקנה מידה חסר תקדים", אמרה סנדו, אשר צפויה להתמודד מול אלכסנדר סטויאנוגלו, מועמד פרו-רוסי ותובע לשעבר, בסיבוב שני שנקבע ל-3 בנובמבר. הוא הגיע למקום השני עם כ-26% תמיכה.
מולדובה, אחת המדינות העניות ביותר באירופה, החלה השנה בשיחות הצטרפות לאיחוד האירופי לאחר שהשיגה ב-2022 מעמד של מועמדת לצד אוקראינה. ממשלתה של סנדו התחייבה לשנות את מערכת המשפט של המדינה ולחזק את הכלכלה כדי להפוך לחברה באיחוד עד 2030. אך רוסיה, ששלטה במשאבי האנרגיה ובמערכת הפוליטית של מולדובה מאז התפרקות ברית המועצות, ניסתה לחסום את דרכה של המדינה למערב. כאשר ארה"ב והאיחוד האירופי מאשימים את מוסקבה בהתערבות בבחירות, האחראי הראשי על המשא ומתן של מולדובה עם האיחוד האירופי אמר בשבוע שעבר כי מוסקבה השקיעה כ-100 מיליון יורו (109 מיליון דולר) בניסיון לשבש את ההצבעות.
ועדת הבחירות אמרה כי ההצבעה התקיימה ללא הפרעות משמעותיות. עם זאת, המשטרה במדינה דיווחה על אירועים, כולל ניסיונות להסיע או לשחד מצביעים, צילום פתקי הצבעה, הפחדה ותגרות. "הקרמלין דוחה את הטענות שהוא מתערב בתהליך הבחירות במולדובה", אמר הדובר דמיטרי פסקוב בשבוע שעבר, על פי סוכנות הידיעות הממלכתית טאס. מיכאי מוגלדיאה, סגן מנהל המכון למדיניות ורפורמות אירופיות, אמר כי הוא בטוח שקולות המולדובים המצביעים בחו"ל יתנו רוב למשאל העם על ההצטרפות לאיחוד האירופי.
סנדו, בת 52, פקידה לשעבר בבנק העולמי, מנהיגה את מולדובה מאז 2020 בשאיפה להוציא את המדינה מהמסלול של מוסקבה ולשלבה במערב. סקרים מראים שהיא עומדת לנצח את סטויאנוגלו בסיבוב השני ב-3 בנובמבר. מנהיגים באיחוד האירופי ביקרו בקישינב בשבועות האחרונים, כולל הקנצלר אולף שולץ באוגוסט ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין בשבוע שעבר. נשיאת הנציבות הודיעה על הקצאת סכום שיא של 1.8 מיליארד יורו לתמיכה בכלכלת מולדובה.
הקמפיין כבר הביא לשינוי במדינה הממוקמת בין רומניה, החברה באיחוד האירופי, לבין אוקראינה. בעוד שלפני עשור שותפת הסחר הגדולה שלה הייתה רוסיה, כיום כ-70% מהייצוא שלה - בעיקר פירות ויין - מופנה לאיחוד האירופי. אך מוסקבה עדיין מחזיקה בהשפעה. למרות שהאיחוד האירופי עזר למדינה לשקם אספקת אנרגיה שנותקה על ידי הקרמלין, לכוחות רוסיים יש נוכחות באזור הפורש טרנסניסטריה. גגאוזיה, אזור אוטונומי בדרום קישינב, גם כן תומכת ברוסיה. בשנה הבאה יתקיימו בחירות כלליות במולדובה, ואז למפלגה הפרו-אירופית של סנדו עשויה להיות תחרות קשה יותר מאשר במרוץ לנשיאות.