אסון גדול בשיטפונות בלוב: חשש ליותר מ-2,000 הרוגים בעקבות הסופה "דניאל"
אסון גדול בשיטפונות בלוב: חשש ליותר מ-2,000 הרוגים בעקבות הסופה "דניאל"
הסופה שחוללה שיטפונות חסרי תקדים ביוון וגרמה להרס גם בטורקיה ובולגריה, נעה דרומה והכתה במזרח לוב. אזור אסון הוכרז בעיר דרנה, השלטון המקומי: "שכונות שלמות נסחפו". תושבים טיפסו על מכוניות, אחרים נלכדו בבתים: "ישנו וכשהתעוררנו גילינו שמים מכתרים אותנו". עוצר בבנגאזי, הסופה בדרך למצרים
גורמים במזרח לוב אמרו הערב (יום ב') כי יש חשש שיותר מ-2,000 בני אדם נספו בשיטפונות שפקדו את המדינה ביממה האחרונה, בעקבות הגעת הסופה הים-תיכונית "דניאל". אחרי שבצהריים דווח רשמית על 27 הרוגים, הערב אמר אוסמה חמד, ראש ממשלת לוב החלופית המכהנת במזרח המדינה, כי השיטפונות סחפו שכונות שלמות בעיר המזרחית דרנה, שהוכרזה אזור אסון, וכי החשש הוא שיותר מ-2,000 איש נהרגו שם. לוב, נזכיר, היא מדינה שבה יש שלטון מפוצל מאז אמצע העשור שעבר, אז שקעה במלחמת אזרחים.
הסופה מכה בלוב, בעיקר בחלקיה המזרחיים, אחרי שחוללה הרס רב ביוון וגם בשכנותיה טורקיה ובולגריה, עם 27 הרוגים בשלוש המדינות. במהלך שהותה מעל המים החמים של הים התיכון דווח שהסופה התחזקה וקיבלה מאפיינים שמזכירים סופה טרופית. מדובר בתופעה נדירה יחסית המכונה "מדיקיין" – שם שהינו שילוב של המילה "הוריקן" והשם הלועזי של הים התיכון. כמו במקרה של יוון ושכנותיה היא המטירה מאז הגעתה ללוב, אתמול בצהריים, כמויות אדירות של גשם שחוללו הצפות קשות. העובדה שעוד לפני כן ירדו בלוב גשמים עזים תרמה כנראה להיקף השיטפונות.
אחת הערים שנפגעו יותר מכל בסופה היא דרנה, עיר בת 100 אלף תושבים ששוכנת כ-260 ק"מ מזרחית לבנגאזי. הממשלה במזרח לוב, שנשלטת בידי כוחותיו של הגנרל חליפה חפתר, הכריזה על דרנה כ"אזור אסון", ובתיעודים שהופצו ממנה היום נראים לא מעט בניינים שקרסו. מדרנה, כמו גם מהעיר הגדולה בנגאזי וערים אחרות כמו סוסא, א-ביידא ואל-מרג', הופצו ביממה האחרונה תיעודים דרמטיים של שכונות שלמות מתחת למים, של מפולות בוץ עוצמתיות ושל תושבים שמצאו מחסה על גגות של כלי רכב מוצפים. רבים נלכדו גם בבתיהם, ולסוכנות הידיעות רויטרס סיפר תושב דרנה אחמד מוחמד: "ישנו, וכשהתעוררנו מצאנו את הבית מכותר על ידי המים. אנחנו בפנים, ומנסים לצאת".
לפי הדיווחים יש לצד ההרוגים הרבים גם המוני נעדרים, ומאות תושבים לכודים במקומות שהגישה של צוותי החילוץ אליהם סבוכה למדי. הגורם ששוחח עם AFP ציין כי כוחות סיוע נשלחו לדרנה, וכי הקשר עם תשעה חיילים אבד באזור העיר הזו. הם מוגדרים כעת נעדרים.
מצב חירום הוכרז במזרח לוב, והלימודים בבתי הספר נסגרו. בבנגאזי אף הוכרז עוצר. הממשלה במזרח הודיעה גם על שלושה ימי אבל. ראש הממשלה במערב לוב, עבד אל-חמיד א-דבייבה (שרק לאחרונה עלה לכותרות בישראל כשפיטר את שרת החוץ שלו בגלל המפגש שנחשף עם שר החוץ אלי כהן), הורה גם הוא לכל הרשויות שתחת פיקודו "לטפל מיד" בנזקי הסופה, אם כי אלו אירעו כאמור בעיקר במזרח. נציגות האו"ם בלוב הודיעה כי היא עוקבת מקרוב אחר המצב במדינה וכי תפעל לסייע לשלטונות ברמה הלאומית והמקומית.
הסופה "דניאל" צפויה להגיע הערב למערב מצרים, והרשויות במדינה התריעו מפני גשמים ומזג אוויר סוער. ללוב היא הגיעה כאמור אחרי השיטפונות הקשים שחוללה ביוון ושכנותיה, ובאתונה הודיעו רק אמש כי מניין הרוגים במדינה טיפס ל-15, אחרי שגופותיהם של עוד ארבעה נעדרים אותרו. מרכז יוון ספג את עיקר הנזק בסופה, ולפי הודעת הרשויות אמש חולצו מהאזור 3,500 בני אדם.
השיטפונות ביוון הגיעו אחרי ש-20 בני אדם נהרגו בשריפות הענק שהשתוללו בה, ומומחי האקלים מזהירים כי שתי התופעות הללו קשורות להתחממות הגלובלית. הם מסבירים שכפי שהיא מגבירה את הסכנה הנשקפת משריפות בחודשי הקיץ החמים והיבשים, היא גם תורמת להתפתחות סופות עוצמתיות יותר. הסיבה לכך היא שככל שהעולם מתחמם יש יותר אדי מים באטמוספירה – ויותר משקעים עלולים לרדת במהלך סופות באזורים שונים בעולם, ממערב אירופה דרך אסיה ועד אמריקה הלטינית.