סגור
כלכליסט עולם ירידה בילודה
(צילום: רויטרס)

מהלוואות זולות ועד סבסוד מכוניות: כך מנסים להעלות את שיעורי הילודה בעולם

שיעורי הילודה בעולם נמצאים במגמת ירידה מאז שנות ה-60, בעיקר באירופה. לפי נתוני האו"ם, האוכלוסייה האירופית התכווצה בשנות הקורונה וצפויה להתכווץ בעוד 40 מיליון עד 2050; הממשלות מציעות מגוון תמריצים, אולם מאמציהן כשלו ושיעור הילודה נותר נמוך, על פחות מ-2 ילדים 

ממשלות ברחבי העולם, ובעיקר בחלקים נרחבים באירופה, מנסות נואשות להעלות את שיעורי הילודה באמצעות מגוון תמריצים כמו הלוואות זולות, סבסוד לרכישת מכוניות משפחתיות, חינוך זול לגיל הרך, הוספת ימי חופשה שנתיים ופטור ממס הכנסה, אולם, עד כה נראה כי השיטות הללו נכשלות ושיעור הילודה נותר נמוך. לפי נתוני האו"ם, כלל האוכלוסייה האירופית התכווצה במהלך שנות המגפה וצפויה להתכווץ בעוד 40 מיליון עד 2050.
שיעורי הילודה אמנם נמצאים במגמה ירידה בעולם המפותח מאז שנות ה-60, אך הפגיעה מורגשת במיוחד באירופה. אם כי גם בסין ממהרים לאמץ תוכניות לעידוד ילודה ובארה"ב שני המועמדים לנשיאות - קמלה האריס ודונלד טראמפ – התחייבו לפעול לעידוד משפחות, כולל מענק של 6,000 דולר להולדת ילדים (האריס) וטיפולי פוריות בחינם (טראמפ).
הדוגמאות הבולטות ביותר למאמצים כושלים להגדלת שיעור הילודה הן בהונגריה ובנורבגיה, המקדישות יותר משאבים מכל מדינה אחרת באירופה למטרה – יותר מ-3% מהתמ"ג של המדינות. ועדיין, שיעור הילודה עומד על 1.5 ו-1.4 ילדים לכל אישה, בהתאמה. נמוך משיעור של 2.1 הנחוץ כדי לשמור על גודל אוכלוסייה יציב. לשם השוואה, בארה"ב שיעור הילודה עומד על 1.6.
המאמצים ההונגריים כוללים סבסוד תוכניות להלוואות לרכישת בתים. "אם אני אחליט שיהיו לנו שני ילדים, אז למעשה אוכל לקנות בית חדש כבר מחר", אמרה לוול סטריט ג'ורנל אורסוליה קוציס בת 28 מבודפשט. "אבל מבחינה מוסרית, אני לא חושבת שזה בסדר להביא חיים לעולם רק כדי לקנות בית". עם זאת, מדיניות עידוד הילדים בהונגריה היא חלק מהמדיניות השמרנית הכללית יותר שמקדם ראש הממשלה ויקטור אורבן, כך שמרבית ההטבות מיועדות לזוגות הטרוסקסואלים נשואים. אם זוג מתגרש הוא מפסיד את הסבסוד של ההלוואות. התמריצים ההונגרים גם נועדו בעיקר לנשים מתחת לגיל 30 או לזוגות מרובי ילדים. כך, משפחות המתחייבות להביא יותר משלושה ילדים יכולות לקבל הלוואות מסובסדות של יותר מ-150 אלף דולר. הטבות נוספות כוללות פטור ממס הכנסה לכל החיים לאמהות של יותר מארבעה ילדים, ועוד שבעה ימי חופשה בשנה לכל אחד מההורים.
בכל זאת, אוכלוסיית הונגריה מונה כיום פחות מ-10 מיליון אנשים, והיא מתכווצת מאז שנות ה-80. בשמונת החודשים הראשונים של השנה נולדו במדינה 51,500 תינוקות, ירידה של 10% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. הונגרים רבים ציינו כי מערכות הבריאות והחינוך המקרטעות הן אחת הסיבות לכך שהם לא ממהרים להביא ילדים לעולם.
בנורבגיה, מעודדים כבר עשורים ילודים באמצעות חופשות הורות נדיבות וחינוך מסובסד לגיל הרך. כך, הורים חדשים בנורבגיה יכולים לחלוק קרוב לשנה של חופשת לידה בתשלום או 14 חודשים בשכר של 80%. שלושה חודשים מהחופשה מוקצים לאבות כדי לעודד שיוויון בנטל. ההטבות הממשלתיות כוללות גם סבסוד של טיפולי פוריות והחזר על תשלומי גני הילדים.
בינתיים המאמצים לא נושאים פרי ושיעור הילודה עומד על 1.4 ילדים לאישה, ירידה מקרוב ל-2 ב-2009. הסיבות לכך ככל הנראה קשורות לעלייה במחירי הדיור ולרצון של נשים להתבסס בקריירה שלהן לפני שהן הופכות לאמהות. "מבחינתי ההחלטה לא קשורה לכסף, אלא לחיים עצמם", סיכמה נורבגית בת 44 שהסתפקה בילד אחד.