"בדיחה": המדינות המתפתחות יקבלו 300 מיליארד דולר בשנה להתמודדות עם משבר האקלים
"בדיחה": המדינות המתפתחות יקבלו 300 מיליארד דולר בשנה להתמודדות עם משבר האקלים
ועידת האקלים בבאקו הסתיימה באקורד צורם, כשהסכום שהובטח מהווה פחות מרבע מהצרכים המוערכים של המדינות המתפתחות. במקביל נחשף כי נציגי סעודיה שינו את הטקסט הרשמי של המו"מ כדי למנוע התחייבות לצמצום השימוש בדלקים מאובנים. עוד אושרה בוועידה מערכת סחר בפחמן שתאפשר למדינות עשירות לקזז פליטות במקום להפחיתן בפועל
ועידת האקלים העולמית של האו"ם הסתיימה אמש בשעות הלילה, עם הסכם עולמי חדש – 300 מיליארד דולר בשנה עד שנת 2035 יינתנו כפיצוי למדינות המתפתחות, לשם היערכותן להתמודדות עם השפעות משבר האקלים.
הוועידה, שנערכה במשך שבועיים בבאקו בירת אזרבייג'ן, הסתיימה בטון צורם תוך ביקורת חריפה על הסכם חלש, ללא התייחסות לפיל הגדול שבחדר: צמצום פליטות גזי החממה של המדינות, תוך צמצום השימוש שלהן בפחם, נפט וגז. זהו תנאי הכרחי לבלימת שינויי האקלים, אולם כלכלתה של המדינה המארחת נסמכת באופן כמעט מלא על ייצור נפט וגז והיא החליטה לא להקדיש לכך מקום.
ביום שבת, לאחר שהוועידה נמשכה כיממה מעבר לתכנון, נחשף בעיתון הגרדיאן הבריטי כי נציג סעודיה, מכלכלות הנפט הגדולות בעולם, ביצע באופן ישיר שינויים בטקסט הרשמי סביבו התקיים משא ומתן בין המדינות. לפי ההאשמות שהוטחו במדינה, בזמן שנשיאות הוועידה מפיצה טקסט לדיון במהלך המו״מ כמסמך שלא ניתן לעריכה, סעודיה קיבלה גישה ישירה לעריכה של אותו מסמך. בין היתר, מחקה סעודיה מהטקסט התייחסות רפה שנותרה ו״מעודדת את הצדדים״ לשקול ״מסלולי מעבר צודקים״ ליישום ההתחייבויות האקלימיות שלהם.
ערב הסעודית העשירה בנפט נחשבת כמכשילה עקבית של הנעת פעולה לשינוי במסגרת ועידות האקלים של האו״ם, ואין זאת הפעם הראשונה שבה היא עומדת במרכז הכשלת המאמצים להפחתת השימוש בדלקים המובילים להתחממות כדור הארץ ולאסונות אקלים קטסטרופליים, המתגברים ומתעצמים משנה לשנה. נפט, גז, ופחם, נזכיר, אחראיים ל-75% מפליטות גזי החממה בעולם, שעה שבשנת 2022 לבדה תעשיית הנפט התעשרה בכ-4 מיליארד דולר כתוצאה מהפקתם.
כ-95% מהיצוא של אזרבייג'ן, המדינה שנבחרה על ידי האו״ם לארח השנה את השיחות, הוא נפט וגז. זאת, שעה שמרבית האוכלוסייה במדינה לא נהנית מאותו עושר – שכן רבע ממנה מוגדרת ענייה, ולפי הבנק העולמי איכות החיים בה יורדת. בשנה החולפת, נמתחה ביקורת ערה על ההחלטה לארח את השיחות במדינה, אשר מצב זכויות האדם בה ירוד, היא כבר אינה נחשבת לדמוקרטיה ליברלית והמשטר שלה כלא באופן מוגבר מתנגדים, עיתונאים ואקטיביסטים שהיו יכולים לחשוף את אי עשייתה בתחום האקלים והקיימות ולהביכה בזמן הוועידה. המדינה ניצלה את שיחות האקלים, כך נטען, כדי לקדם עסקאות נפט, וארגוני זכויות אדם טענו כי הפעילה לחץ כדי לארח את הוועידה בכדי למרק את תדמיתה בעיניי העולם.
שיחות האקלים השנתיות הסתיימו אתמול בעסקה חדשה במסגרתה מדינות עשירות יממנו רק 300 מיליארד דולר מתוך ה-1.3 מיליארד הדרושים בשנה כדי לממן היערכות של מדינות עניות להתמודדות עם שינויי האקלים המחמירים. גם הסכם זה הושג לאחר שקבוצות המייצגות כמה מהמדינות העניות בעולם איימו לפרוש מהשיחות ולפוצץ את המו״מ הממושך. המדינות המתפתחות אינן מרוצות מההסכם הסופי ומפנות אצבע מאשימה כלפי נשיאות הוועידה, המנוהלת על ידי אזרבייג'ן. הודו האשימה את הנשיאות בכך שהעניקה "סכום זעום" מבלי לשמוע את התנגדותה של המדינה לכך. ניגריה כינתה את ההחלטה "בדיחה" ומלאווי אמרה שמדובר בהסכם "לא שאפתני".
החלטה נוספת שהתקבלה בוועידה סוללת את הדרך למסחר בפחמן בין מדינות ויצירת שוק פחמן גלובלי מוסדר. ממשלות הסכימו לכללים כיצד מדינות יכולות ליצור, לסחור ולרשום הפחתות פליטות והסרות כזיכויי פחמן לאחר שנים של מבוי סתום בקידום סעיף 6 בהסכם פריז. כעת יוכלו כלכלות גדולות דוגמת בריטניה ויפן לסחור בפליטות שלהן – לא לבצע הפחתה בפועל, אלא במקום זאת לממן פרויקטים כמו נטיעת עצים ושדות סולאריים במדינות מתפתחות, ובכך "לקזז" את הפליטות שנחסכו באותו צעד לכאורה מרישום הפליטות שלהן. המסחר יכול להתחיל כבר ב-2025, לאחר שיסוכמו הפרטים הטכניים.
לאורך השנים האחרונות, נחשפו בתחקירים שוב ושוב הפרצות בשווקי הפחמן והפעלולים החשבונאיים שמבצעות חברות כדי להתחמק מהפחתת פליטות, תמורת מימון פרויקטים זניחים להם אין כל השפעה משמעותית על היקף הפליטות. כך למשל, לקראת ועידת האקלים שנערכה בדובאי בשנה שעברה, התברר ששטחים עצומים של יער אפריקאי נמכרו בשורה של עסקאות קיזוז פחמן ענקיות לחברה ידועה באיחוד האמירויות, בפיקוח של חבר ממשפחת המלוכה של דובאי. אותו יער לכאורה "סופח" פחמן של פליטות, אולם הוא כבר עושה זאת שנים רבות, ללא תלות בפליטות של חברה כזו או אחרת.
מדובר בשוק המייצג מיליארדי דולרים פוטנציאליים. אולם מחקר חדש שפורסם ב-Nature Communications במהלך השבוע הראשון של הוועידה בבאקו מצא שפחות מ-16% מהזיכויים לפחמן שהונפקו מייצגים הפחתת פליטות אמיתית, כלומר הרוב המכריע הוא אוויר חם למירוק תדמית והמשך פליטות כרגיל, ותו לא. רגעים ספורים לאחר שממשלות אישרו את מערכת הסחר החדשה בפחמן, משקיפים הזהירו כי הכללים אינם נוקשים מספיק כדי להימנע מבעיות דומות.