סגור
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ 3.11.24
דונלד טראמפ (צילום: CHIP SOMODEVILLA / AFP)

"לא נוח ומאוד יקר": טראמפ מעוניין להפסיק את המעבר לשעון קיץ

לאחר שמקורבו אלון מאסק התבטא ברוח דומה, גם הנשיא הנבחר הצהיר כי יביא את הנוהג לידי סיום; האם לראשונה אחרי 58 שנה ארה"ב תפסיק לעבור לשעון קיץ?

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ אמר שהוא רוצה להפסיק את המעבר לשעון הקיץ, בטענה שהוא "לא נוח" ו"מאוד יקר" לאמריקאים.
בפוסט שהעלה לרשת החברתית שלו, תרות' סושיאל, אמר טראמפ שלשעון הקיץ הייתה תמיכה "קטנה אך חזקה, אבל לא צריכה להיות לו", ושהמפלגה הרפובליקנית בראשותו תפעל כדי להפסיקו. המעבר לשעון קיץ נעשה בכשליש ממדינות העולם, כולל רוב מדינות אירופה. בארה"ב, עם זאת, יש הקוראים מזה זמן רב להביא את המנהג הזה לסיומו, ובהם מקורבו של טראמפ, המיליארדר אלון מאסק. האחרון צפוי לעמוד בראש "המשרד ליעילות ממשלתית" בממשל החדש.


התומכים בהפסקת המעבר לשעון קיץ טוענים שכך טוב יותר לבריאות, שכן עדיף לספוג יותר אור בבוקר, ושהדבר מוביל למחזורי שינה בריאים יותר, כאשר הערב חשוך יותר. לעומתם ישנם כאלה שרוצים להפוך את שעון הקיץ לקבוע, בטענה שערבים מוארים יותר מפחיתים פשיעה, חוסכים אנרגיה ואפילו מצילים חיים בזכות הפחתה של תאונות הדרכים. שני הצדדים טוענים שהשעון שלהם עדיף לכלכלה.
תוכניתו של טראמפ אינה הראשונה לביטול נוהג החלפת השעון בארה"ב. ב-2022 העביר הסנאט, שהיה בשליטת הדמוקרטים, צו שהורה להפסיק את החלפת השעון. אך "חוק הגנת אור השמש", שהוצג ע"י הסנאטור הרפובליקני מרקו רוביו, מעולם לא הגיע לשולחנו של הנשיא ביידן. רוביו נבחר ע"י טראמפ למלא את תפקיד מזכיר המדינה בממשלו החדש.
ארה"ב החלה לעבור לשעון קיץ ב-1918, במהלך מלחמת העולם הראשונה, בניסיון לחסוך דלק. ההחלפה הפכה ללא פופולרית בקרב חקלאים, ובוטלה אחרי המלחמה. אך שעון הקיץ חזר במלחמת העולם השנייה, והפך לקבוע ב-1966, אם כי למדינות ארה"ב ניתנה האפשרות לוותר עליו, ולפיכך הוואי ורוב אריזונה לא משתמשות כיום בשעון קיץ.
מחקר שערכה פרופסור ג'ואן קוסטה אי פונט מבית הספר לכלכלה של לונדון, מצא ששעון הקיץ מביא ל"השפעות מזיקות לשינה ולבריאות הפיזית, ומחמיר תחושת עייפות, מתח, תעוקה, ואת הבריאות הנפשית בכלל". המחקר מצא שבמונחים כספיים ביטול שעון הקיץ יוביל לעלייה בתפוקה הכלכלית של 792 דולר לאדם לשנה.
מקסיקו החליטה ב-2022 לבטל את שעון הקיץ, אם כי במחוזות מסוימים ליד גבול ארה"ב הוא נותר על כנו, ובשנה שעברה החליטה ירדן לבטלו. מדינות אחרות, כמו רוסיה וטורקיה, החליטו בעשור שעבר להנהיג שעון קיץ קבוע.