ווינטר איז קמינג: משבר האנרגיה של אירופה מגיע לשאר העולם
ווינטר איז קמינג: משבר האנרגיה של אירופה מגיע לשאר העולם
בחורף הקרוב צפויים תושבי אירופה להרגיש היטב את המחסור בגז טבעי המשמש להסקת בתיהם ולענפי תעשייה שונים. אולם המשבר לא נותר בגבולות אירופה. התחזיות הן כי חורף קשה ישפיע על מדינות רבות ברחבי העולם ויגרור עליות מחירים, הפסקות חשמל כפויות ושימוש בדלקים מזהמים
בחורף המתקרב העולם עומד להילחם על משהו בלתי נראה - אך חיוני ביותר שהמלאי שלו נמוך ומדאיג. מדינות הפכו תלויות יותר מתמיד בגז טבעי לחימום הבתים ולצרכי תעשייה, זאת על רקע המאמצים לצמצם צריכת פחם ולעבור לשימוש במקורות אנרגיה נקיים יותר. אולם, אין מספיק גז להזין את ההתאוששות מהמגפה ולמילוי המלאי המדלדל לפני בוא החורף. בהתאם, מדינות מתחרות אחת בשנייה על המלאי ויצואניות כמו רוסיה משאירות יותר גז טבעי בבית. המחסור יילך ויחמיר ככל שהטמפרטורות ירדו.
כעת המשבר בעיקר באירופה, אך קרוב לוודאי שהוא יוביל לבעיות לשאר העולם. ממשלות ביבשת מזהירות מהפסקות חשמל יזומות וסגירת מפעלים בשל המחסור. רמות המלאי במחסנים האירופיים בשפל חסר תקדים לתקופה זו בשנה, והעברות הגז בצינורות מרוסיה ונורבגיה הוגבלו. במקביל לכך, מזג האוויר הנעים הוביל להפחתת התפוקה של טורבינות הרוח בעוד שמופחת בהדרגה השימוש במפעלים הגרעיניים הוותיקים של אירופה, כך שהגז הפך לחיוני אף יותר.
בעקבות זאת, מחירי הגז באירופה זינקו בקרוב ל-500% בשנה האחרונה ונסחרים קרוב לשיא. העלייה הזו במחיר אף גרמה לחלק מיצרניות הדשנים באירופה להפחית את הייצור, מה שעלול להוביל לעליית המחירים לחקלאים ולהוסיף ללחץ האינפלציוני העולמי. כך למשל, בבריטניה, מחירי האנרגיה הגבוהים גרמו לחלק מהספקים לפשוט את הרגל.
אפילו חורף רגיל בחצי כדור הארץ הצפוני צפוי להוביל לעלייה נוספת במחירי הגז הטבעי במרבית העולם. בסין לדוגמה, המשתמשים התעשייתיים כוללים יצרנים של קרמיקה, זכוכית ובטון, והם עלולים להגיב בהעלאת מחירים. בדומה, משקי הבית בברזיל צפויים להתמודד עם חשבונות חשמל גבוהים יותר. זאת בעוד שכלכלות שלא יכולות להרשות לעצמן לרכוש דלק, כמו פקיסטן ובנגלדש פשוט ייעצרו בפתאומיות.
לכן חברות התשתיות וקובעי המדיניות מתפללים לטמפרטורות נוחות יחסית, בעיקר מכיוון שכבר מאוחר מדי להגדיל את המלאי. התרחיש של זינוק במחירי האנרגיה בשילוב עם הבעיות בשרשרת האספקה העולמית ומחירי מזון שבשיא של עשור, עלול לגרום ליותר בנקים מרכזיים לפקפק בסברה הרווחת שהעלייה באינפלציה היא זמנית בלבד. בהתאם, הסוחרים יעקבו קרוב לוודאי אחר כל תחזית מזג אוויר שתתפרסם מעכשיו ועד דצמבר. "אם יהיה זה חורף קר מהרגיל, החשש שלי הוא שלא יהיה לנו מספיק גז לחימום בחלקים מאירופה", הגיב בשבוע שעבר עמוס הוכשטיין, יועץ האנרגיה הבכיר במשרד החוץ האמריקאי. "זה לא ישפיע רק על מיתון, אלא ישפיע על היכולת לספק גז לחימום. זה נוגע בחיים של כולם".
באסיה, היבואנים של גז טבעי נוזלי (LNG) משלמים מחירי שיא לתקופה זו בשנה כדי להשיג מלאי, כשחלקם אפילו קונים דלקים מלוכלכים יותר כמו פחם ושמן לחימום למקרה שייאזל להם המלאי. אולם, הפעולות הללו עלולות לערער על מאמצי הממשלות לעמוד ביעדים שאפתניים לשיפור איכות הסביבה. גז פולט במחצית כמות הפחמן הדו חמצי מאשר פחם כשהוא נשרף.
סין, הקונה הגדולה בעולם של גז טבעי, לא מילאה את המלאי שלה בקצב מהיר מספיק, אפילו שהייבוא כמעט כפול מכפי שהיה בשנה שעברה, כך לפי נתוני משרד המכס הסיני. במספר מחוזות בסין כבר החלו לקצוב את החשמל המיועד לתעשיות וזאת כדי לעמוד ביעדים שהציב הנשיא שי ג'ינפינג ליעילות אנרגטית ולהפחתת הזיהום. משבר אנרגיה עלול להוביל לסגירות מפעלים אם הרשויות יחליטו להשתמש בגז כדי להאיר ולחמם משקי בית. אם המפעלים בסין יצטרכו להתמודד עם הפסקות חשמל נרחבות, המחירים העולמיים לפלדה ולאלומיניום יזנקו. גרוע מכך, המדינה מתמודדת גם עם מחסור בפחם.
חברות תשתיות ביפן ובדרום קוריאה מוגנות ברובן הודות לחוזים ארוכי טווח לרכישת LNG שצמודים למדדי הנפט. בכל זאת, חברת החשמל של קוריאה הודיעה בשבוע שעבר כי תעלה את מחירי החשמל לראשונה מזה קרוב לשמונה שנים. גל קור פתאומי עלול לאלץ עוד חברות אנרגיה לצלול לשוק ספוט (spot market) כדי לרכוש מלאי חירום של גז בתעריפי שיא, בדיוק כפי שקרה בחורף שעבר.
העלות של השגת מלאי LNG יצר מחלוקת פוליטית בפקיסטן, כשמנהיגי האופוזיציה דורשים לפתוח בחקירה סביב הרכישות של חברת ייבוא ממשלתית. בברזיל, הזרימה הנמוכה לנהר פארנה מזה קרוב למאה שנים הובילה לירידה בתפוקה של כח הידרואלקטרי וחייבה את חברות התשתיות להסתמך יותר על גז. לפיכך, המדינה העלתה ביולי את ייבוא הגז לשיא של כל הזמנים, וחשבונות החשמל עולים. האינפלציה כבר מרקיעה שחקים ועלולה לפגוע בסיכוייו של הנשיא ז'איר בולסונרו לנצח בבחירות שיתקיימו בשנה הבאה.
היצואנים האמריקאים צפויים לבצע יותר משלוחי LNG מאי פעם לאחר שפרויקטים חדשים יצאו לפועל לקראת סוף השנה. אך עלייה בייצוא הגז פירושה שיישאר פחות ממנו במדינה. אף שמחירי הגז נמוכים משמעותית בארה"ב לעומת אירופה ואסיה, הם עדיין נסחרים קרוב לרמה הגבוהה ביותר מאז 2014. מלאי הגז נמוך מהממוצע העונתי בחמש השנים האחרונות, אך יצרני פצלי הגז בארה"ב לא מעוניינים להגדיל את הייצור בשל החשש לפגוע ברווחיות שלהם ולהבריח משקיעים.
האיגוד המייצג את צרכני האנרגיה התעשייתית בארה"ב ביקש ממשרד האנרגיה לצמצם את הייצוא האמריקאי עד שרמות המלאי יחזרו לרמתן הנורמלית, מהלך שעלול להחמיר את המחסור מחוץ לארה"ב.
עד כה האדם הממוצע כמעט ולא התייחס למחירי השוק של הגז הטבעי, אך החורף העולם צפוי ללמד בדיוק עד כמה הכלכלה העולמית תלויה בגז הטבעי.