לא רק בזכות הפטור מוויזות: הדרכון השוויצרי הוכתר כטוב בעולם
לא רק בזכות הפטור מוויזות: הדרכון השוויצרי הוכתר כטוב בעולם
שוויץ הגיעה למקום הראשון בדירוג הדרכונים של Nomad Capitalist בין היתר בזכות ניקוד גבוה בקטגוריות הדימוי והחירות האישית. למקום האחרון הגיעה אפגניסטן
שוויץ הוכתרה כבעלת הדרכון הטוב בעולם, כך לפי דירוג חדש של חברת הייעוץ בענייני הגירה Nomad Capitalist.
בניגוד לדירוגים הרגילים, שמתמקדים רק במספר המדינות אליהן מכניס כל דרכון ללא ויזה, הדירוג הנוכחי לוקח בחשבון גורמים נוספים, ביניהם מיסוי, הדימוי בעולם, היכולת להחזיק באזרחות כפולה וחירות אישית – קטגוריה זו כוללת גם את חופש העיתונות, שירות צבאי חובה ועוד. "אזרחים של מדינות שונות מתמודדים עם דרישות שונות בקשר לתשלומי מס, לחירות האישית ולרגולציה, וגם עם הגבלות שונות בעת נסיעות", נמסר מהחברה. "במובן הזה, מספר המדינות שבהן אפשר לבקר לא חושף את הסיפור המלא".
ישראל דורגה במקום ה-61, זאת בהתבסס בין השאר על כך שהדרכון הישראלי מעניק כניסה פטורה מוויזה ל-155 מדינות. היא דורגה ביחד עם סנט וינסנט והגרדינים – אי בים הקריבי. מבחינת מיסוי קיבלה ישראל ניקוד של 20 מתוך 50, שפירושו כי היא מאפשרת לתושבים לעבור למדינות אחרות כדי להימנע מתשלום מסים. בקטגוריית הדימוי קיבלה ישראל את הניקוד הנמוך ביותר האפשרי של 10, שמוענק במקרים שמספר לא קטן של מדינות מונעות כניסה אליהן לאזרחים ושהם מתקבלים בעוינות במדינות אחרות. לעומת זאת בקטגוריה של אזרחות כפולה קיבלה ישראל את הניקוד הגבוה ביותר האפשרי – 50, כלומר שאזרחי ישראל יכולים כמעט תמיד להחזיק בעוד אזרחות. בקטגוריה האחרונה של החירות האישית, הניקוד לישראל עמד על 20 בלבד. לשם השוואה, שוויץ שבמקום הראשון קיבלה את הניקוד הגבוה ביותר של 50 הן בקטגוריית הדימוי והן בקטגוריית החירות האישית, והיא מאפשרת כניסה פטורה מוויזה ל-176 מדינות.
במקום השני דורגה אירלנד, ואחריה פורטוגל. את המקום הרביעי חולקות ביחד לוקסמבורג ופינלנד, ולאחר מכן מדורגות שמונה מדינות במקום השישי: איחוד האמירויות, הולנד, נורבגיה, גרמניה, ניו זילנד, איסלנד, איטליה ויוון. באופן כללי, המדינות האירופיות שולטות בחלק העליון של הדירוג עם 18 נציגות בקרב 20 הראשונות, כשהאמירויות וניו זילנד הן היחידות מחוץ לאירופה.
אפגניסטן דורגה במקום ה-199 והאחרון עם כניסה פטורה מוויזות ל-40 מדינות בלבד וניקוד נמוך בשאר הקטגוריות. לפניה דורגו עיראק, תימן, אריתראה ופקיסטן.