כמחצית מהעיר חלב בשליטת המורדים: "שדה התעופה נסגר, הצבא הסורי נסוג"
כמחצית מהעיר חלב בשליטת המורדים: "שדה התעופה נסגר, הצבא הסורי נסוג"
המורדים במשטר אסד ממשיכים להתקדם בצפון סוריה, ו-3 ימים אחרי פתיחת מתקפת הפתע הגיעו ללב העיר השנייה בגודלה במדינה - 8 שנים לאחר שהצבא הסורי השתלט עליה מחדש. "כל הדרכים לעיר נחסמו, רק חיילים יכולים להיכנס", אמרו גורמים צבאיים. בעולם נדהמים: "קווי ההגנה של המשטר התפוררו, אף אחד לא ציפה לזה". דיווח: רוסיה הבטיחה לספק לדמשק סיוע צבאי נוסף תוך ימים
שלושה ימים לאחר שהחלו במתקפת הפתע נגד צבא אסד, כוחות המורדים למשטר נכנסו אמש (שישי) לעיר חלב שבצפון המדינה - העיר השנייה בגודלה בסוריה - שמונה שנים אחרי שהצבא הסורי השתלט עליה מחדש. המורדים טענו אמש כי הגיעו ללב העיר, ומרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר אסד הפועל מלונדון - מסר הלילה לסוכנות הידיעות AFP כי הם השתלטו על כמחצית ממנה.
גורם צבאי אמר הלילה לסוכנות הידיעות רויטרס כי סוריה סגרה את שדה התעופה בחלב וביטלה את כל הטיסות. שלושה גורמים צבאיים אמרו כי צבא סוריה סגר את כל הכבישים המהירים לעיר: "הצבא סגר כבישים ראשיים בעיר חלב ומחוצה לה, ולחיילים נאמר למלא אחר הוראות 'נסיגה בטוחה' מהשכונות שעליהן שהמורדים השתלטו במהירות". הם הוסיפו כי הצבא הורה במחסומים מחוץ לעיר לאפשר כניסה רק לחיילים - כך שלמעשה הוטל עליה סגר.
האחראי למתקפת הפתע הגדולה הוא הארגון הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", ואל המבצע, שאותו הוא מכנה "הרתעת התוקפנות", הוא יצא עם ארגוני מורדים נוספים. מתקפת המורדים במחוזות הצפוניים חלב ואידליב היא הגדולה נגד הצבא הסורי מאז 2020 - אז הוכרזה הפסקת אש באזור. "הייאת תחריר אם-שאם", שבעבר היה השלוחה של אל-קאעידה בסוריה, שולט בחלקים ממחוז אידליב ובשטחים קטנים מהמחוזות הסמוכים חלב, חמה ולטקייה.
סוכנות הידיעות הטורקית אנדולו דיווחה כבר אתמול בצהריים כי המורדים נכנסו לחלב, בעוד תמונות וסרטונים ברשתות החברתיות הראו כלי רכב משוריינים וחמושים במדים ברחובות העיר. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי תושבים בעיר אמרו ששמעו טילים פוגעים בפאתיה. בסרטונים נוספים נראו חמושים מניפים את דגל האופוזיציה הסורית בכיכר מרכזית, ומסירים דגלי סוריה. המורדים אף הגיעו למצודת חלב, והודיעו שהשתלטו גם על מרכז המחקר המדעי-צבאי של משטר אסד בפאתי העיר לאחר "עימותים אינטנסיביים עם כוחות המשטר והמיליציות האיראניות".
רמי עבדול רחמן, נשיא מרכז המעקב הסורי אחר זכויות האדם, טען כאמור כי המורדים השתלטו כבר על כמחצית מהעיר חלב. לדבריו, "לא היו קרבות. אף ירייה לא נורתה בזמן שכוחות המשטר נסוגו".
המורדים כבשו מחדש במהירות עשרות ערים וכפרים באזורים הכפריים של חלב והשתלטו על בסיס צבאי, נשק וטנקים של הצבא הסורי. ללחימה הצטרפו גם כמה מיליציות סוריות נוספות, בגיבוי טורקי, שבסיסן במקומות אחרים בצפון-מערב סוריה.
אתמול עדכן מרכז המעקב הסורי כי מספר ההרוגים מתחילת מתקפת הפתע ביום רביעי עלה ל-255 בני אדם. הרוב המכריע של ההרוגים הם מורדים וחיילים בצבא הסורי, אך לפי האו"ם לפחות 27 אזרחים נהרגו – בהם שמונה ילדים. מבין האזרחים, רוב הקורבנות (19 בני אדם) נהרגו שלשום בהפצצות של מטוסים סוריים ורוסיים נגד מטרות המורדים במחוז אידליב, ליד הגבול הטורקי. בנוסף, כלי תקשורת ממלכתיים באיראן דיווחו כי קצין בדרגה המקבילה לתת-אלוף במשמרות המהפכה, קיומארס פורהשמי, נהרג גם הוא.
"מצפים לסיוע צבאי נוסף ממוסקבה תוך 72 שעות"
ביום רביעי פלשו המורדים לשורת עיירות וכפרים במחוז חלב, שנמצא בידי כוחותיו של אסד. למחרת הפציצו מטוסים סוריים ורוסיים יעדים במחוז אידליב – המחוז האחרון שבו שולטים המורדים. רוסיה, נזכיר, מסייעת לדמשק במלחמת האזרחים מול המורדים, שמתנהלת מאז 2011. היא עזרה לאסד לשנות את תמונת המצב במלחמה ולהחזיר לידיו את רוב השטחים שכבשו המורדים.
בתוך כך, שני גורמים צבאיים סוריים אמרו הלילה לרויטרס כי רוסיה הבטיחה לספק לדמשק סיוע צבאי נוסף כדי לסכל את מתקפת המורדים. לדבריהם, סוריה מצפה שציוד צבאי חדש ממוסקבה יתחיל להגיע לבסיס חיל האוויר הרוסי "חמיימים", שממוקם סמוך לעיר הנמל לטקיה שבצפון-מערב המדינה, ב-72 השעות הקרובות.
סוכנות הידיעות הרוסית TASS דיווחה אתמול כי חיל האוויר הרוסי תקף מורדים חמושים בחלב ובאידליב, ולטענת רוסיה נהרגו בתקיפות אלו לפחות 200 מהמורדים. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר אתמול בצהריים שמוסקבה מתייחסת למתקפה של המורדים בחלב, באזורים שנמצאים בידי המשטר, כהפרה של הריבונות הסורית. פסקוב אמר שרוסיה רוצה שדמשק תפעל בהקדם כדי להשיב את הסדר על כנו להחזיר לידיה את השליטה באזורים שנכבשו.
לפי האו"ם, הצבא הסורי שנאמן למשטר ביצעו לפחות 125 תקיפות אוויריות והפגיז אזורים ברחבי אידליב ומערב חלב שנשלטו על ידי המורדים בתגובה למתקפה, הרג לפחות 12 אזרחים, פצעו 46 אחרים והביאו לעקירתם של 14,000 בני אדם.
"הייאת תחריר א-שאם" הודיע אתמול כי כבש ארבע עיירות נוספות, בהן מנסורה שממוקמת חמישה קילומטרים ממרכז חלב. סוכנות הידיעות הממלכתית של סוריה דיווחה כי ארבעה אזרחים נהרגו בתוך מגורי סטודנטים בעקבות ירי ארטילרי של פגז מצד המורדים, שהכחישו את הדברים. כמו כן, מרכז המעקב הסורי דיווח כי המורדים השתלטו על העיר סראקב באזור אידליב, דבר ש"ימנע מהצבא הסורי להתקדם לעבר חלב".
"קווי ההגנה של המשטר התפוררו, אני חושבת שהם נדהמו", אמרה דארין חאליפה מ"קבוצת המשבר הבינלאומית", ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח. "אף אחד לא ציפה שהמורדים יגיעו לקצה חלב כל כך מהר". היא הוסיפה כי עדיין לא ברור אם כוחות המורדים יצליחו להחזיק בשטח הכבוש, או כיצד הכוחות הרוסיים שתומכים במשטרו של בשאר אסד בדמשק עשויים להגיב.
המורדים אמרו כי פתחו במתקפה בתגובה להתגברות התקיפות בשבועות האחרונים נגד אזרחים על ידי חיל האוויר הרוסי והסורי באזורים באידליב שבשליטתם המורדים. לדבריהם, מטרתם היא למנוע התקפות של צבא סוריה.
גורמים באופוזיציה הסורית שבקשר עם המודיעין הטורקי אמרו כי אנקרה נתנה אור ירוק למתקפה, אך משרד החוץ הטורקי קרא להרגעה באזור אידליב ודרש להפסיק את התקיפות באזור. "יש חשיבות עליונה עבור טורקיה שתימנע אי-יציבות נוספת וגדולה יותר ושאזרחים לא ייפגעו", נכתב בהצהרת משרד החוץ.
הקשר לישראל - וההתייעצות החריגה של נתניהו
ההתקוממות נגד שלטונו של אסד ב-2011, נזכיר, דוכאה באלימות על ידי המשטר - מה שהוביל למלחמת אזרחים עקובה מדם שנמשכת כבר יותר מעשור. בסופו של דבר אסד שמר על אחיזה שברירית בשלטון, לאחר שקיבל גיבוי מרוסיה ואיראן. הקרב על חלב ב-2016, שבו כוחותיו של אסד השיבו את השליטה בעיר, נחשב לרגע מכונן מבחינת שימור שלטונו במדינה.
העיתוי שבו יצאו המורדים למתקפה על צבא אסד מעניין במיוחד: ההסתערות שלהם החלה ממש עם כניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. מאזן כוחות העדין בסוריה עמד במבחן נוסף במהלך השנה האחרונה, בצל המלחמה בין ישראל לשלוחותיה של איראן במזרח התיכון - בעיקר מול חמאס בעזה וחיזבאללה בלבנון.
מפרוץ המלחמה, ישראל הסלימה באופן דרמטי את התקיפות האוויריות נגד כוחות איראניים המוצבים בסוריה, ולפי האו"ם ביצעה יותר מ-116 תקיפות בשטח סוריה שבהן נהרגו יותר מ-100 בני אדם. כמו כן, כחצי מיליון בני אדם חצו משטח לבנון לסוריה בעקבות המלחמה.
רבים סבורים כי התקיפות הישראליות גרמו לכך שהכוחות האיראניים היו במגננה, ושהמורדים ניצלו את העובדה שהפרוקסי השונים שתומכים באסד עסוקים במקומות אחרים - ולכן פתחו במתקפה. מוסטפא עבדול ג'אבר, מפקד בחטיבת המורדים "ג'יש אל-עזה", אף אמר כי אחת הסיבות להתקדמותם המהירה השבוע היא המחסור בכוחות איראניים במחוז חלב.
אמש קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו, באופן די חריג בערב שבת, התייעצות טלפונית ביטחונית מיוחדת עם ראשי מערכת הביטחון - כשבמוקד ההתפתחויות הדרמטיות בסוריה, וכן יישום הסכם הפסקת האש בלבנון שנכנס לתוקף שלשום.
בישראל עוקבים אחר ההתפתחויות הדרמטיות במדינה שחולקת איתנו גבול. גורמים בישראל אומרים כי "זה משהו שאנחנו צריכים לעקוב אחריו מקרוב, לראות לאן יתפתח". לדבריהם, "זה לא בהכרח משליך עלינו, ובטח לא בטווח הקצר - אבל כל ערעור יציבות של מדינה לידינו עלול להשפיע גם עלינו. נראה שכאן לכאורה יש גם הזדמנויות לשינוי".
חליפה מ"קבוצת המשבר הבינלאומית" אמרה שרוסיה ממוקדת בעיקר בלחימה באוקראינה. "הראש של הרוסים מוסח באוקראינה. הם פחות מושקעים פוליטית, ואולי גם צבאית, בסוריה", אמרה. "קשה לדעת מה תהיה התוצאה של המתקפה הזו. המורדים חושבים שהצד השני פגיע, ויש להם מינוף".
דובר משרד החוץ האיראני אסמעיל בגארי אמר שהמתקפה היא חלק מ"תוכנית שטנית של המשטר הטרוריסטי (ישראל) ושל ארה"ב", וקרא לפעולה "חזקה ומתואמת כדי למנוע את התפשטות הטרור באזור".
גם שר החוץ האיראני, עבאס אראקצ'י, מיהר להאשים בשיחת טלפון עם עמיתו הלבנוני עבדאללה בו חביב כי מה שמתרחש בסוריה הוא "תוכנית אמריקנית-ציונית שמטרתה לערער את הביטחון והיציבות באזור, בעקבות כישלונותיה של ישראל מול ההתנגדות". אתמול צוטט אראקצ'י בתקשורת האיראנית באומרו כי אותה "תוכנית אמריקנית-ציונית" מגיעה "בעקבות התבוסה של המשטר הציוני בלבנון ובפלסטין". בשיחת טלפון עם מקבילו הסורי, פייסל מקדד, הדגיש אראקצ'י כי איראן תומכת בממשלה הסורית.