מאסק הפך את X למכונת רעל והחזיר את טראמפ לבית הלבן
מאסק הפך את X למכונת רעל והחזיר את טראמפ לבית הלבן
האיש העשיר בעולם הזרים הון עצום לקמפיין של המועמד הרפובליקני ותמרן את האלגוריתם של הרשת החברתית להעדפת תוכן פרו־טראמפ. עכשיו הוא יזכה לדריסת רגל משמעותית בממשל החדש, שגם תיטיב עם האימפריה העסקית שלו
נהוג לומר שלניצחונות אבות רבים. ואף שדונלד טראמפ איננו אחד שנוהג לחלוק תהילה, בנאום הניצחון שלו בליל ה־5 בנובמבר הוא הקדיש באופן יוצא דופן ארבע דקות שלמות לאדם אחד נוסף — אלון מאסק. "תנו לי לומר לכם משהו, יש לנו כוכב חדש. כוכב נולד — אלון", אמר טראמפ בעצרת הניצחון, "הוא בחור מאוד מיוחד. הוא סופר גאון. אנחנו צריכים להגן על הגאונים שלנו, אין לנו כל כך הרבה מהם", סיכם.
לטראמפ יש הרבה על מה להודות. בשבועות האחרונים, האיש העשיר בעולם התגייס כולו למען בחירתו השנייה. הוא הזרים הון עצום לקמפיין של טראמפ, גייס רשת חברתית שלמה להפצת המסרים שלו והקדיש לא מעט מזמנו האישי, כשהוא מקפץ (באופן מילולי) בין עצרת תמיכה אחת לאחרת. 134 מיליון דולר בתרומות לקמפיין טראמפ ואלפי פוסטים מאוחר יותר, גם מאסק וגם טראמפ יכולים להיות מרוצים. לא רק שטראמפ זכה לחזור לבית הלבן, תוך שהוא מתחמק מעונשים על הרשעות פליליות ועמידה לדין בהאשמות אחרות, מאסק עצמו צפוי לזכות לדריסת רגל משמעותית בממשל החדש. לפחות תפקיד אחד כבר הוצע לו (והוא הסכים לקבלו) — צאר היעילות. מעמד יוצא דופן שנתפר למידותיו ושתכליתו להשפיע על המבנה, התקציב והפעילות של הרשויות הרגולטוריות השונות, שבאופן לא מקרי גם מפקחות על החברות שלו.
ברוח התפקיד שהוצע לו, מאסק תמך בקמפיין של טראמפ בשיטתיות ויעילות. חצי שנה אחרי שרכש את טוויטר תמורת 44 מיליארד דולר הוא פיטר כ־80% מכוח העבודה, לרבות כל צוותי האמון והבטיחות של החברה. אחר כך רתם את שארית העובדים שנותרו לו, הנאמנים מכל, כדי להפוך את טוויטר ל־X ולעצב את האלגוריתם שלה ברוחו.
לפי בדיקה של "הניו יורק טיימס", מאסק פרסם בחודש האחרון יותר מ־3,000 פוסטים ברשת החברתית שבבעלותו. פוסטים של מאסק זוכים לחשיפה יוצאת דופן בקרב מאות מיליוני המשתמשים — זאת משום שיש לו מעל ל־202 מיליון עוקבים, וגם כי תחקיר אחר מצא שמאסק דאג לתמרן את האלגוריתם של X, כך שהיוזר, הפוסטים וגם החברות שלו המסונפות אליו יזכו לחשיפה וקידום מוגברים — פי שניים טווח ההגעה לעומת שנה קודם לכן. לפי תחקיר של "הוול סטריט ג'ורנל", האלגוריתם של X מעדיף תוכן פוליטי, ובמיוחד תוכן פרו־טראמפ, והפלטפורמה עצמה מציעה לכל משתמש חדש לעקוב, בשלב ראשון, אחרי מאסק.
פועל ללא מנגנוני בקרה
במצב עניינים כזה מאסק הפך עצמו למכונת הפצה של מסרים, ואלו אינם מסרים מפשרים או עדינים, אלא רובם ככולם נוגעים להטלת ספק ביושר הבחירות, הפצת תיאוריות קונספירציה על היריבה קמלה האריס, כמו גם על מהגרים, נשים ומשקיפי בחירות. "אם טראמפ לא ייבחר, אלו יהיו הבחירות האחרונות", הוא שיתף ב־29 בספטמבר בפוסט שנצפה יותר מ־103 מיליון פעמים ופורסם מחדש כמעט 180 אלף פעם.
מה שמאסק הבטיח לציבור משתמשי טוויטר זה ש־X תהיה "כיכר העיר" ומעוז לחופש ביטוי "נקי מהשפעות פוליטיות". בפועל, הוא הפך את X באופן אישי לחממה של תיאוריות קונספירציה ימניות. הוא עשה כל זאת ללא כל מנגנוני בקרה ואחריות ואף שידע שמעל למחצית צרכני החדשות מקבלים לפחות חלק מהחדשות שלהם מרשתות חברתיות. ידוע גם, כי לפחות טראמפ ידע עד כמה חשובה פעילותו של מאסק ככלי לשלוט בסדר היום החדשותי ולהפיץ נרטיבים מסוימים. לראיה, אחרי שנבעט מטוויטר על רקע ההסתה שלו לאלימות בינואר 2021, הוא הקים רשת חברתית מתחרה, Truth Social, כדי להשיג לעצמו פלטפורמה דומה.
גם אם מאסק לא יקבל תפקיד רשמי בבית הלבן המטרה והאסטרטגיה ברורות: קיצוץ תקציב הממשלה באמצעות הרס מערך שירותים ציבוריים ומיקור חוץ של ענייני המדינה
הקמתה של רשת חברתית מתחרה, שהיא למעשה שכפול של טוויטר, לא מנע משני הענקים להגיע האחד לחיקו של השני ברגעים האחרונים. החיבור בין השניים עמוק ממגוון סיבות. שניהם נהנים מעדת מעריצים שנוהרת אחריהם כמו כת, תמיכה שמשיגה להם התנהלות פרועה, כאילו ללא השלכות. בנוסף, שניהם סובלים מביטחון עצמי מופרז ובזים לכל נורמה ומוסד. לשד חיי שניהם הוא סמכות ושליטה, ומסיבה כלשהי, שניהם מאמינים שריכוז כוח רב בידיהם הוא הגיוני, ושהאינטרסים האישיים שלהם מתיישרים באופן מצוין עם האינטרסים הציבוריים.
כך למשל, כשמישהו טען כי כוונותיו של מאסק לחתוך שליש מתקציב הממשלה יחבלו בתוכניות סיוע בתחום המזון, הדיור, והבריאות שתגרום לשווקים הפיננסיים "לצנוח", מאסק כתב בתגובה: "נשמע בערך נכון". כמובן שהתרסקות השווקים לא תביא את מאסק או טראמפ לחרפת רעב, אבל למה שזה ישנה להם?
גישה ששמורה לפשיסטים
הרעיון לפיו האינטרסים שלהם מתיישרים באופן מוחלט עם אלה הציבוריים יכול לנבוע משתי סיבות: או שהם מאמינים שתפיסת עולמם היא הנכונה ביותר עבור מאות מיליוני בני אדם, יוהרה שאוחזת בלא מעט פוליטיקאים ובעלי הון; או שהם מאמינים שמה שטוב להם, טוב לכל היתר, מעין התמזגות אינטרסים, גישה ששמורה לפשיסטים שלא מסוגלים להפריד בין עצמם והכלל. אם זה נשמע כמו הגזמה פרועה, יש להיזכר בהבטחה של טראמפ כי הוא יהיה "דיקטטור ליום אחד" בקדנציה השנייה שלו ושמאסק כינה את עצמו טכנו־קינג.
גם אם מאסק לא יקבל תפקיד רשמי בבית הלבן, המטרה והאסטרטגיה ברורות לגמרי: קיצוץ של 2 טריליון דולר מתוך 6.75 טריליון דולר מתקציב הממשלה, וזאת באמצעות הרס של מערך שירותים ממשלתיים, הפרטת הממשלה ומיקור חוץ של ענייני המדינה. לא רע ליזמים כמו מאסק, שהחברות שלו יזכו ליותר הזדמנויות בחוזים ממשלתיים עצומים. מניית טסלה, החברה הציבורית היחידה בשליטת מאסק, זינקה ב־13% לאחר ניצחונו של טראמפ וביטאה סנטימנט כללי. אבל ההון המלא לתיק ההשקעות של מאסק טרם התממש. קשה להעריך כמה זה יהיה, אבל אם לוקחים בחשבון את היקף הפעילות העסקית של מאסק שתלויה ברגולטורים האמריקאים, לא מדובר בסכומים קטנים. הנה רשימה חלקית בהחלט: סוכנות החלל נאס"א מחליטה האם ואילו סובסידיות וחוזים להעניק ל־SpaceX; רשות התעופה (FAA) מעניקה את האישורים לשיגורים של רקטות לפריסת לווייני סטארלינק; משרד התחבורה מפקח על הסובסידיות של רכבים חשמליים; מנהל המזון והתרופות (FDA) מחליט האם הסטארט־אפ נוירולינק יכול להשתיל שבבים במוח של בני אדם; ועדת הסחר הפדרלית מפקחת על הרשת החברתית X. זאת אומרת, שכאשר טראמפ מבטיח שאם ייבחר "ארצות הברית תגיע למאדים", הוא ככל הנראה מתכוון שהחברה של מאסק תקבל את המשימה הזו.