סגור
שרת האוצר של ארה"ב ג'נט ילן
שרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן (צילום: רויטרס)

ילן: "אי העלאת תקרת החוב - קטסטרופה כלכלית"

שרת האוצר האמריקאית הזהירה כי לממשל עלול להיגמר המימון בתחילת יוני, וציינה כי הפעלת התיקון ה-14 לחוקה שיאפשר הנפקת אג"ח היא "בין האפשרויות הלא טובות"; מחר צפוי הנשיא ביידן להיפגש עם מנהיגי שתי המפלגות

שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הזהירה מ"משבר חוקתי" שטומן בחובו השלכות כלכליות ופיננסיות הרות אסון, זאת אם הקונגרס לא יעלה את תקרת החוב. ילן הודיעה כבר בשבוע שעבר כי לממשל עלול להיגמר המימון בתחילת יוני אם לא יינקטו צעדים בנושא.
ואולם הדיונים בנושא העלאת תקרת החוב בין הבית הלבן וחברי הקונגרס הרפובליקאים נקלעו למבוי סתום. ביום שלישי מתוכנן הנשיא ג'ו ביידן להיפגש עם מנהיגי שתי המפלגות לשיחות נוספות. תקרת החוב עומדת כעת על 31.4 טריליון דולר.
"אם הקונגרס לא יעמוד במחויבות שלו, אין שום אופציות טובות", אמרה ילן בראיון לתוכנית This Week ששודר ביום ראשון ברשת ABC.
בממשל העלו את האפשרות שיממשו את התיקון ה-14 לחוקה שיאפשר להמשיך ולהנפיק אג"ח חדשות שיאפשרו תשלום ביטוח לאומי, וכן תשלומים למחזיקי האג"ח, משכורות לעובדי ממשל ותשלומים נוספים מבלי להזדקק לאישור הקונגרס. עם זאת, כלכלנים ומשפטנים חלוקים בדעתם האם מהלך מסוג זה הוא חוקי.
"ארה"ב לא צריכה להגיע לשלב שבו נצטרך לשקול האם הנשיא יכול בכלל להנפיק אג"ח", הוסיפה ילן. בתשובה לשאלה האם ביידן מתכנן להפעיל את התיקון ה-14 ענתה שרת האוצר כי אינה מעוניינת עדיין לשקול צעדי חירום, אך הוסיפה כי צעד זה הוא "בין האפשרויות הלא טובות". עוד ציינה כי העלאת תקרת החוב היא באחריות הקונגרס: "אם הם לא יעשו זאת, תהיה לנו קטסטרופה כלכלית ופיננסית שתהיה מעשה ידינו, ואין שום פעולה שהנשיא ביידן ומשרד האוצר יכולים לעשות כדי למנוע את הקטסטרופה".
ביום שישי נשאל גם ביידן על התיקון ה-14, וענה כי "עדיין לא הגענו לשם". הוא קרא לרפובליקאים להסכים להעלות את תקרת החוב בלי תנאים מוקדמים.
ואולם ילן הזהירה כי גם אם ארה"ב תימנע בסופו של דבר מחדלות פירעון, העובדה שהתקרבה כל כך לתאריך היעד בלי פתרון תהיה "קרוב לוודאי בעלת השלכות בשוקי ההון". לדבריה, "למדנו ממשברים קודמים שהמתנה עד לרגע האחרון כדי להקפיא או להעלות את תקרת החוב עלולה לגרום לנזק חמור לאמון הצרכנים והעסקים, להגדיל את עלויות ההלוואה למשלמי המסים ולהשפיע לרעה על דירוג האשראי של ארה"ב".