סגור
מתקן גז טבעי ב מולדובה
מתקן גז טבעי במולדובה (צילום: AP Photo/Aurel Obreja)

"סכנה למשבר הומניטרי": מולדובה הכריזה מצב חירום עקב הניתוק הצפוי מהגז הרוסי

רוסיה צפויה להפסיק להזרים גז למולדובה בסוף החודש, בעקבות פקיעת החוזה עם אוקראינה. ראש הממשלה מאשים: "מוסקבה מבקשת לערער את היציבות במדינה"

מולדובה הכריזה היום על מצב חירום במדינה ל-60 יום, החל ב-16 בדצמבר, עקב ההפסקה הצפויה של הזרמת גז טבעי מרוסיה ב-31 בדצמבר. הפרלמנט אישר את הצעד, ברוב של 56 חברים מתוך 101.
הגז הרוסי מגיע כיום למולדובה דרך אוקראינה השכנה. ואולם החוזה בין ענקית האנרגיה הרוסית גזפרום לחברה האוקראינית נפטוגז צפוי לפקוע ב-31 בדצמבר, ובקייב כבר הודיעו כי לא יחדשו אותו.
לדברי הממשלה, מצב החירום יאפשר למדינה לנקוט צעדים להקטנת הסיכוי להיווצרות משבר אנרגיה.
לפי הודעת הפרלמנט, הפסקת ההזרמה של גז רוסי לאזור טרנסניסטריה הבדלני שבמולדובה עלולה ליצור "משבר הומניטרי", ומהווה "סיכון לתפקוד וליציבות" של מגזר האנרגיה במדינה.
ראש ממשלת מולדובה דורין רצ'אן אמר כי החורף הקרוב חייב להיות האחרון שבו המדינה נלקחת כבת ערובה בגלל עניינים הקשורים לתחום האנרגיה. לדבריו, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "רוצה להשאיר את תושבי טרנסניסטריה ללא גז וחשמל, ולקחת אותם כבני ערובה. מוסקבה עושה זאת כדי לערער את יציבותה של מולדובה". רצ'אן ציין כי בעיית המעבר של הגז הרוסי דרך אוקראינה היא "מלאכותית", מאחר שניתן להעבירו בדרכים אחרות.
רוסיה, שלפני הפלישה לאוקראינה ב-2022 הייתה ספקית הגז המרכזית לאירופה, איבדה כמעט את כל לקוחותיה ביבשת כחלק מהמהלך של האיחוד האירופי לניתוק התלות במוסקבה, ולאחר שצינור הגז נורד סטרים פוצץ.
לפני הפלישה לאוקראינה, מולדובה - שבה כ-2.5 מיליון תושבים - היתה תלויה לגמריי בגז הרוסי, ואולם מאז היא גיוונה את מקורות האספקה שלה. כיום המדינה מקבלת מרוסיה כ-2 מיליארד מטרים מעוקבים של גז בשנה, וכל הכמות הזו מוזרמת לאזור טרנסניסטריה.
טרנסניסטריה הכריזה על עצמאות ב-1991 בעת פירוק בריה"מ, אך לא קיבלה הכרה מהעולם. האזור הכריז על מצב חירום משלו ביום שלישי.