הקאמבק של טראמפ מאיים על המימון לאוניברסיטאות והחירות האקדמית
הקאמבק של טראמפ מאיים על המימון לאוניברסיטאות והחירות האקדמית
לקראת השבעתו של הנשיא הנבחר בחודש הבא, מוסדות האקדמיה בארה"ב נערכים לחקיקה אגרסיבית שעלולה לפגוע בתרומות, בהלוואות לסטודנטים ובוויזות לזרים. החשש המרכזי: טראמפ יקפיא מימון פדרלי לאוניברסיטאות שמקדמות גיוון ושוויון
המתיחות לקראת השבעתו לנשיאות של דונלד טראמפ בחודש הבא מורגשת לא רק בקרב שותפות הסחר הבינלאומיות החוששות מהמכסים העתידיים, אלא גם בתוך ארצות הברית, ובעיקר בקרב האוניברסיטאות — על כך מדווח "הוושינגטון פוסט".
לנוכח הניצחון הסוחף של המפלגה הרפובליקנית, ששולטת גם בסנאט וגם בבית הנבחרים, ובהתחשב בכך שבמפלגה תלויים פחות במצביעים בעלי תואר אקדמי (56% מבוגרי האוניברסיטאות הצביעו לקמלה האריס), החשש הוא מפני חקיקה אגרסיבית שתפגע במגוון תחומים, בהם מימון למחקרים, תרומות, ויזות לסטודנטים זרים וסיוע פיננסי לסטודנטים. גורמי המחלוקת העיקריים נוגעים בחופש הדיבור, עלות דמי הלימודים וגיוון אתני. "זו תקופה מדאיגה ביותר לאוניברסיטאות" אמר ל. רפאל ריף, לשעבר נשיא MIT.
החשש מבוסס על איומים שהשמיע טראמפ במהלך הקמפיין, אז כינה את ראשי האוניברסיטאות "מרקסיסטים" ואיים לבטל תוכניות לגיוון ושויון ואף להחרים או למסות את קרנות התרומות. "המכללות הוציאו מאות מיליארדי דולרים מכספי משלמי מסים שעובדים קשה, ובכוונתנו להוציא את הטירוף האנטי־אמריקאי הזה מהמוסדות שלנו פעם אחת ולתמיד", הצהיר בשנה שעברה. סגן הנשיא המיועד ג'יי.די ואנס הגדיר את האוניברסיטאות בפשטות כ"אויב".
איום מרכזי שבו מנפנף טראמפ הוא הליך ההסמכה (Accreditation) שבו האוניברסיטאות חייבות לעמוד כדי לקבל מימון לתוכניות הלוואות לסטודנטים. טראמפ כבר הכריז כי אין לו בעיה להשתמש בהליך הזה כ"נשק סודי" כדי לחייב את המוסדות האקדמיים להתאים את תוכניות הלימוד לדעותיו, או כפי שכינה זאת, לבטל את הנטייה שלהם לכיוון "השמאל הקיצוני". כך, הוא טען כי יחליף את המנהלים במקורבים לו. טראמפ גם הציף את האפשרות של מיסוי קרנות התרומות.
הרטוריקה התוקפנית מגיעה לאחר שנה קשה לאוניברסיטאות, שעלו לכותרות בשל המחאות הפרו־פלסטיניות בתחומן והביקורת נגד תגובת ההנהלה הפושרת. אחד משיאי משבר האמון היה ההופעה של נשיאות הרווארד, MIT ופנסילבניה מול הקונגרס, שם גמגמו בתשובה לשאלות על אנטישמיות. השימוע הוביל להתפטרותה של נשיאת פן סטייט, ליז מקגיל, ומאוחר יותר להתפטרותה של נשיאת הרווארד, קלודין גיי, שהואשמה גם בפלגיאט. פרשות אלה הובילו לשחיקה נוספת באמון הציבור באוניברסיטאות היוקרה.
טראמפ מצדו לא הסתיר את רצונו שראשי האוניברסיטאות יחזיקו באידיאולוגיה דומה לשלו, והחשש הוא כי יאיים בהקפאת מימון פדרלי לאוניברסיטאות שלא יצייתו לקווי המדיניות שלו. כך, הממשל יוכל לתבוע אוניברסיטאות שנתפסות כמקדמות גיוון ושוויון דווקא בטענה לאפליה, או להקפיא מימון לאוניברסיטאות הנחשבות כמתקדמות מבחינת מדיניות המגדר ולחייבן לאסור על טרנסיות להשתתף בתחרויות ספורט של נשים. מדובר בסכומי כסף משמעותיים הנמצאים בסכנה: הממשל הקצה בשנה שעברה 114 מיליארד דולר לסיוע פיננסי לסטודנטים, ואילו המימון של מחקרים הסתכם ב־2022 ב־54 מיליארד דולר.
"כל המדינות בעולם מקנאות במה שיש לנו", סיכם ריף מ־MIT את החששות מפני המהלכים האפשריים של ממשל טראמפ. "היכן נמצאות האוניברסיטאות הגדולות בעולם? המתקדמות ביותר, הידועות ביותר, אלה שמייצרות הכי הרבה חתני פרס נובל? מרביתן בארצות הברית, ואסור לקחת זאת כמובן מאליו".