פול קרוגמן במסר חיובי: הכלכלה האמריקאית במצב טוב מכפי שחושבים
פול קרוגמן במסר חיובי: הכלכלה האמריקאית במצב טוב מכפי שחושבים
במאמר ב"ניו יורק טיימס" טען הכלכלן, חתן פרס נובל, שהאמריקאים מפחדים ממיתון בלי סיבה מוצדקת, והכלכלה דווקא במצב טוב. שיעור האבטלה ברמה הנמוכה ביותר מאז שנות ה-60, ומדד המחירים לצרכן ירד מ-9% אל מתחת ל-5% בתוך פחות משנה. "תחזיות המיתון התגלו כאזעקות שווא"
פול קרוגמן, חתן פרס נובל בכלכלה, טוען שהאמריקאים חוששים בלי סיבה ממיתון אפשרי, והכלכלה במצב טוב בהרבה מכפי שהם מעריכים.
במאמר דעה שפורסם השבוע ב"ניו יורק טיימס" התייחס קרוגמן לפסימיות הנרחבת סביב הכלכלה האמריקאית, אף שהמדדים הכלכליים מצביעים על פעילות בריאה למדי. כך למשל ציין קרוגמן כי שוק העבודה האמריקאי נמצא במצב הטוב ביותר זה עשורים, ומאז דצמבר 2021 נוספו לכלכלה 6 מיליון משרות חדשות, זאת בעוד שיעור האבטלה ירד ל-3.4%, רמתו הנמוכה ביותר מאז שנות ה-60.
קרוגמן המשיך וציין כי המחירים במגמת ירידה השנה, ולראיה מדד המחירים לצרכן ירד באפריל לשיעור של 4.9%, ירידה של יותר מ-500 נקודות הבסיס לעומת יוני 2022, אז טיפסה האינפלציה לשיא של 41 שנים של 9.1%.
"יש פערים עצומים בין מה שאנשים אומרים על הכלכלה ובין הנתונים הממשיים ומה שאנשים אומרים על עצמם", הסביר קרוגמן. "השאלה המעניינת כעת היא מדוע לפי חלק מהסקרים הציבור מחזיק בדעה שלילית כל כך על הכלכלה. הדעות מזכירות את אלה שהרגשנו בהאטות כלכליות חמורות בעבר, אף שתחזיות המיתון התגלו כאזעקות שווא, והכלכלה דווקא נראית במצב יציב ביותר".
להערכתו, הדעה העגמומית הזו על הכלכלה נובעת מכך שרבים חושבים שאנשים אחרים מתמודדים עם קשיים כלכליים, אף שהם עצמם דווקא נהנים משיפור במצבם הפיננסי. קרוגמן גם האשים את התקשורת בטענה שהדגישה מדי את הסיכויים למיתון. "אמריקאים רבים ענו בסקרים שהמצב גרוע, מה שמלמד בעיקר על האופן בו אנשים עונים על סקרים ועל מקורות המידע שלהם, אך זה לא סותר את ההערכה החיובית לגבי הכלכלה", הוסיף קרוגמן.
ארה"ב אמנם נכנסה בשנה שעברה למיתון טכני לאחר שהתכווצה בשני רבעונים רצופים, אך לא הוכרז על ידי הגורמים המוסמכים על מיתון רשמי. "חלק מהאנשים מאמינים בצורה שגויה ששני רבעונים של ירידה בתמ"ג הם ההגדרה הרשמית למיתון. לכן השליליות לגבי הכלכלה התפשטה, במיוחד בצד הימני של המפה הפוליטית".
בכל זאת יש גם כלכלנים פסימיים. כך למשל בבנק אוף אמריקה מעריכים כי האטה בכלכלה צפויה כבר ברבעון הנוכחי, זאת בהתבסס על מדד בשוק האג"ח שחזה נכונה את המיתון של 1990 ,2001 ו-2008.