סגור

פרשנות
ביקור בנט באמירויות: הכלכלה חשובה, אבל האינטרס הביטחוני עוד יותר

כניסת ביידן לבית הלבן והמגעים המתנהלים עם איראן בסוגיית הגרעין טרפו את הקלפים הביטחוניים של איחוד האמירויות; ישראל נתפסת שם כמשענת אסטרטגית חשובה כשמדובר באיום האיראני, וניתן להעריך כי המארחים העלו דרישות בתחום השת"פ הצבאי; היענות ישראלית תרחיב גם את היחסים הכלכליים

ההודעה שהתפרסמה בתום ביקורו ההיסטורי של ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט באיחוד האמירויות הדגישה את הפן הכלכלי ואת קריאת המנהיגים להרחבת שיתוף הפעולה העסקי. אבל כרגיל באירועים שכאלה החלק המעניין יותר של הביקור היה בפגישה הסגורה בין שני המנהיגים.


ניתוח המהלכים האחרונים של הנהגת אבו דאבי מרמז על הכיוון, ולא יהיה זה מרחיק לכת להעריך כי המנהיגים דנו באינטרסים הביטחוניים כששמה של איראן מוזכר תכופות. רק לפני ימים אחדים ביקר בטהראן אחד האנשים החשובים בצמרת האמירתית, טחנון בן זאיד, היועץ לביטחון לאומי ומי שנחשב למקורב ביותר לשליט דה פקטו מוחמד בן זאיד, שהוא אחיו. בטהראן ערך פגישה נדירה עם המנהיג העליון עלי חמינאי - ללמדכם על חשיבות ביקורו.


1 צפייה בגלריה
בנט עם יורש העצר האמירתי מוחמד בן זאיד 3
בנט עם יורש העצר האמירתי מוחמד בן זאיד 3
בנט עם יורש העצר האמירתי מוחמד בן זאיד
(רויטרס)

האמירתים נמצאים בתהליך מואץ של ניסיון לחבר מחדש את "הפאזל הביטחוני" שלהם, שהתפרק עם צאתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מהבית הלבן. בארבע השנים תחת כהונתו לאמירתים היתה ברית לא כתובה עם ארצות הברית, סעודיה וישראל נגד איראן, כשלפני למעלה משנה גם תורגמה להסכמים גלויים (ללא סעודיה). עתה מעריכים באמירויות כי ממשל ביידן ומשטר האייתוללות יגיעו להסכם כזה או אחר כפועל יוצא של המגעים המתנהלים בווינה סביב סוגיית הגרעין. הם נערכים לכך ומבקשים להפחית ככל הניתן את האיום, ועל הדרך גם לגזור קופון כלכלי.
האמירויות, בדגש על דובאי, היתה מאז ומתמיד החצר האחורית של כלכלת איראן וסייעה לה לעקוף חלק מהסנקציות, למורת רוחה של וושינגטון. בזמן יישום הסכם הגרעין יחסי הכלכלה בין האמירויות לאיראן פרחו והגיעו לשווי של כ-15 מיליארד דולר בשנת 2017. מדינת האמירויות רוצה להיות במקום של מי שזוכה בדיבידנדים הכלכליים במקרה שהסנקציות יוסרו מאיראן גם בסבב הנוכחי.
מנגד, ישראל נתפסת על ידי מנהיגי האמירויות כמשענת אסטרטגית חשובה וקרובה כשמדובר באיום האיראני. לפיכך ניתן להעריך כי במהלך הפגישה עם בנט העלו המארחים דרישות בתחום שיתוף הפעולה הצבאי, כולל בקשות בתחום הרכש והטכנולוגיה. היענות ישראלית לצרכים הביטחוניים של האמירויות צפויה לסלול את הדרך להרחבת היחסים הכלכליים בין המדינות. מדובר בנושא רגיש ועדין שיקבע במידה רבה את אופיים של היחסים בין הצדדים בשנים הבאות.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת