ניתוחניסיון ההתנקשות בטראמפ: צל כבד על עתידו של הנשיא ביידן
ניתוח
ניסיון ההתנקשות בטראמפ: צל כבד על עתידו של הנשיא ביידן
האלימות הפוליטית בארה"ב נסקה לגבהים חדשים ומפגן העוצמה של המועמד הרפובליקני לאחר הירי לא מבשר טובות לשרידותו של יריבו. במקביל, תשומת הלב של הבוחרים עשויה להתמקד שוב בכמויות הנשק העצומות הנמצאות בידי האזרחים
הנשיא לשעבר והמועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית דונלד טראמפ שרד הלילה ניסיון התנקשות בחייו בעצרת שקיים בפנסילבניה, במה שעשוי להיות רגע מכריע במרוץ.
טראמפ נורה על ידי החשוד, תומאס מת'יו קרוקס (20), תומך של המפלגה הרפובליקנית, ונפגע באורח קל באוזנו. מלבד קרוקס שחוסל על ידי מאבטחי טראמפ, אחד הצופים בעצרת נהרג מחילופי האש ושניים נוספים סבלו פצעים אנושים. הנשיא ג'ו ביידן שוחח עם יריבו לאחר האירוע ומאוחר יותר הדגיש: "אין מקום באמריקה לסוג כזה של אלימות. זה חולני, זה חולני...עלינו להתאחד כעם אחד כדי לגנות זאת".
ניסיון ההתנקשות הוא רגע אפל לפוליטיקה האמריקאית השסועה בין כה וכה, אך בעל חשיבות עמוקה ברמה הפוליטית. לא רק שיש בכוחו לפלג את המחנות היריבים, שמראשיתו של הקמפיין החלו במסע האשמות והכפשות הדדיות, אלא שהוא גם ביסס באופן מיוחד את מעמדו של טראמפ כיריב האיתן והחזק מבין השניים. כך, בעודו מוקף בסוכני השירות החשאי המנסים להרחיקו מזירת האירוע רגע לאחר שנורה, טראמפ המדמם צעק לעברם "חכו, חכו, חכו", כשהוא מניף את אגרופו כמה פעמים וזועק לעבר הקהל "!Fight".
הקהל, שרגע לפני כן השתטח בבהלה מהיריות, החל להריע "!USA! USA". הרגע האיקוני, שהופץ במהירות ברשתות החברתיות, ייהפך קרוב לוודאי לתמונה מכוננת בדברי ימי המרוץ, אף שטרם ברור בדיוק כיצד. "שום דבר לא ידוע בשלב זה על היורה, שמת כעת", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו טרות' סושיאל. "נוריתי בכדור שחדר את החלק העליון של אוזן ימין. ידעתי מיד שמשהו לא בסדר כששמעתי קול רחש, יריות, ומיד הרגשתי את הכדור קורע את העור. היה דימום רב, אז הבנתי מיד מה קורה. אלוהים, ברך את אמריקה!". התובע הכללי של ארצות הברית מריק גרלנד הבטיח לחקור את העניין לעומקו בהגדירו את הירי "מתקפה על הדמוקרטיה שלנו". גינויים של המתקפה נשמעו מרחבי הקשת הפוליטית בארצות הברית כמו גם מצד מנהיגים מרחבי העולם. ראש הממשלה בנימין נתניהו היה המנהיג הראשון שהתייחס לאירוע ברשת X במוסרו לטראמפ איחולי החלמה.
האירוע צפוי להעצים את המתח במרוץ לנשיאות המתוח גם כך, כאשר היריבים מכנים זה את זה בתיאורים מעוררי פלצות. כך, טראמפ הגדיר את ביידן "אסון לארצות הברית" בעוד הנשיא המכהן כינה את יריבו "סכנה קיומית לדמוקרטיה האמריקאית".
טראמפ מוביל בכ־4%
לאורך החודשים האחרונים הוביל טראמפ בסקרים, ובשבוע שעבר עמד הפער על כ־4%. יש המעריכים כי האירועים האחרונים ימצקו את התמיכה בו במדינות מתנדנדות כמו מישיגן, וויסקונסין, צפון קרוליינה, ג'ורג'יה ואריזונה. בפנסילבניה, שם נורה, הנשיא לשעבר מוביל על ביידן בכ־7%, הפער הגדול ביותר ביניהם מאז ינואר. מסקרים אחרונים שפורסמו בשבוע שעבר עולה, כי ביידן מצמצם את הפער מול טראמפ, זאת חרף הופעותיו הציבוריות הגרועות שבהן הוא נראה מתקשה להשלים משפטים, מתבלבל בתאריכים ובשמות וטועה בעובדות בסיסיות. נכון ל־12 ביולי, עומד שיעור התמיכה בו על 37.3% לעומת 41.6% לטראמפ. בשבועיים האחרונים החלה תסיסה בתוך המפלגה הדמוקרטית לקרוא לו לפרוש מהמרוץ בשל תהיות על כשירותו. לנוכח אלו, ובעקבות ניסיון ההתנקשות, עמדתו האיתנה של טראמפ מטילה צל כבד עוד יותר על ביידן.
השלכות האירוע יהיו תלויות במידה רבה בירידה לשורש מניעיו של המתנקש ובאופן שבו טראמפ וביידן יגיבו לכשיתבהרו הפרטים. בין השאר, הם עשויים להתייחס ביתר שאת לשיעורי האלימות במדינה או להיקפי הנשק העצומים הנמצאים בידי האזרחים ולרגולציה בתחום, שני נושאים לא מאוד דומיננטיים בקמפיין הנוכחי. האלימות הפוליטית הגיעה בכל מקרה לגבהים חריגים במחזור הבחירות הנוכחי, לאחר שהחלה הלכה למעשה בהסתערות על גבעת הקפיטול ב־6 בינואר 2021, בעידודו של טראמפ, זאת על רקע התכחשותו לתוצאות הבחירות שבהן הפסיד לביידן.
שבריריותו של ביידן
ניסיון ההתנקשות מבשר עליית מדרגה נוספת בקמפיין. האירוע האלים צפוי להשפיע על הבוחרים, ולא רק על מי שיראו בו עדות לעוצמתו של טראמפ לנוכח שבריריותו של ביידן. בעקבות האירוע הקשה יהיו גם אלה שיחפשו עתה מנהיג מאחד ואמין שיוכל לתרום לגישור על המתחים והשסעים החברתיים. במובנים אלה, טראמפ הפופוליסט, שהבטיח בדצמבר האחרון כי רק ביומו הראשון הוא יתנהל כדיקטטור, איננו בהכרח הבחירה הטבעית עבור המצביעים המתנדנדים.
היסטורית, ארצות הברית ידעה רגעים רבים של אלימות פוליטית, לרבות ההתנקשויות בנשיאים לינקולן וקנדי, כמו גם במועמדים לנשיאות ובסנטורים. הנשיא רונלד רייגן ניצל ב־1981 מניסיון התנקשות שהעלה לתקופה מסוימת את שיעורי התמיכה בו בכ־22%, זאת אף שהיורה, ג'ון הינקלי, עשה זאת בשל האובססיה שלו לשחקנית ג'ודי פוסטר.