עוד איום על הכלכלה העולמית: ההאטה בהודו, התלויה ביבוא נפט
עוד איום על הכלכלה העולמית: ההאטה בהודו, התלויה ביבוא נפט
היחסים ההדוקים עם רוסיה, המשווקת לתת־היבשת נפט מוזל, לא סייעו לכלכלת הענק לנטרל את השפעות הטלטלה בשוק האנרגיה. האינפלציה מטפסת בקצב השני בגובהו באסיה דווקא לקראת עונת הפסטיבלים המתאפיינת בחגיגות ובקניות
ההמונים שהגיעו למכירות סוף העונה בקניון לולו בעיר קוצ'ין שבדרום הודו, שבמהלכן הציעו החנויות הנחות של עד 50%, כמעט ורמסו זה את זה למוות.
המהומה שתועדה בקניון והועלתה החודש לרשתות החברתיות מגיעה בעוד הודו מתאוששת ממשבר הקורונה, שפגע בייצור וגבה מחיר הומניטרי ומסחרי כבד מהכלכלה השלישית בגודלה באסיה. אך ההתאוששות הזו ניצבת בפני סיכונים גוברים, בראשם עליות המחירים הנובעות ברובן מהתלות של הודו ביבוא נפט.
אנליסטים מזהירים כי כל האטה בהודו — שוק צרכני ומרכז ייצור בעל חשיבות גדלה והולכת — תהווה מכה נוספת לכלכלה העולמית, זאת בעוד ארה"ב מתקרבת למיתון והצמיחה בסין הואטה בחדות.
ניתוח שערך "פייננשל טיימס" להשלכות החשיפה ההודית לטלטלות במחירי הדלק, נתוני הסחר ונתונים נוספים, מדגים את האתגרים עמם היא מתמודדת. "אני סבור שמומנטום הצמיחה הוא חזק למדי וזה בא לידי ביטוי במדדים רבים", הגיב בידישה גנגולי, כלכלן ראשי בקונפדרציית התעשייה ההודית. "אך קיימים איומים, ומחיר הנפט הוא המרכזי שבהם".
המדינה שומרת באופן מסורתי על קשרים קרובים עם רוסיה, כך שממשלתו של נרנדרה מודי רוכשת נפט רוסי במחיר מוזל על אף הסנקציות שהשיתו ארה"ב ואירופה, בעקבות החלטתו של הנשיא ולדימיר פוטין לפלוש לאוקראינה. אולם, זה לא הספיק כדי לרכך את השפעת הטלטלות בשוק האנרגיה. ביוני דיווחו בהודו על גירעון מסחרי בהיקף שיא של 26.2 מיליארד דולר, הגבוה ביותר מקרב הכלכלות המובילות באסיה, שנובע במידה מרובה מיבוא הנפט הגולמי.
בשנה שעברה, עוד לפני שהפלישה הרוסית הובילה לזינוק במחירים, כבר היווה הדלק 30% משווי היבוא ההודי, יותר מפי שניים הממוצע בשאר הכלכלות המובילות באסיה, העומד על 14.7%, כך לפי נתוני הבנק העולמי. בניגוד למצב בחלק מהמדינות האחרות בדרום־מזרח אסיה, מגזרי השירותים והצריכה, ולא סחר החוץ, הם מנועי הצמיחה המרכזיים של הודו, ורבים מהצרכנים מרגישים עתה עניים יותר. האינפלציה טיפסה ביוני לשיעור של 7.01%, השני הגבוה ביותר אחרי תאילנד בקרב הכלכלות הגדולות של אסיה. "הולכים ומתגברים הסימנים לחולשה בצריכה, שתיהפך משמעותית יותר במחצית השנייה של השנה, ולכן הצמיחה עלולה להאט", אמר דהיראג' נים, כלכלן ואסטרטג ב־ANZ בבנגלור.
באוגוסט מתחילה בהודו עונת הפסטיבלים שבמהלכה רבים נוהגים להינשא או להתחדש במכוניות ובמכשירים חשמליים, כמו מכונות כביסה. "האינפלציה צריכה להיות תחת שליטה עד ספטמבר או אוקטובר, כי זו התקופה שבה הצריכה מתגברת, הסביר מאדאן סבנוויס, כלכלן ראשי בבנק בארודה. "האינפלציה עלולה להפריע". בהתחשב בגודלו של מגזר החקלאות ההודי, הכלכלנים עוקבים גם אחר ההתקדמות של עונת המונסונים. כאשר הודו חווה גשמים כבדים באופן חריג או סיום מאוחר למונסון, יש לכך השפעה על מוצרי יסוד כמו בצלים, תפוחי אדמה ועגבניות. "אם היבול ייפגע, האינפלציה עלולה להישאר גבוהה", הוסיף סבנוויס.
העלייה בהיקף היבוא ושיעורי האינפלציה הגבוהים גוררים את החשבון השוטף עמוק יותר לטריטוריה אדומה. הגירעון ההודי צפוי להיות השנה אחד הגבוהים ביותר בקרב הכלכלות המובילות של אסיה, שני רק לפיליפינים. הרופי, בדומה למטבעות רבים אחרים של כלכלות מתעוררות, נחלש לעומת הדולר, שכן המטבע האמריקאי התחזק לנוכח העלאות הריבית והבריחה של משקיעים לנכסים בטוחים. הרופי נחלש החודש במסחר היומי לשפל של יותר מ־80 רופי לדולר.
הצמיחה של הודו מתחילה גם להאט לאחר שהתאוששה ב־2021 ממשבר הקורונה. בנק הפיתוח של אסיה הוריד את תחזית הצמיחה של הודו השנה ב־0.3 נקודות האחוז, על רקע "האינפלציה הגבוהה וההידוק המוניטרי הנלווה".
ב־ANZ פרסמו תחזית לצמיחה של 6.7% בשנה הפיסקאלית הנוכחית, לעומת 7.2% שפרסם הבנק המרכזי. "צמיחת התמ"ג ברבעון הראשון היתה סבירה אך העלייה בביקושים נמצאת כעת במגמת דעיכה", הוסיף נים. "אני לא סבור שנראה עוד פרץ כזה של זינוק בביקושים".