סגור
הפגנה נגד פוטין
הפגנה נגד פוטין, החודש, בשולי ועידת הביטחון במינכן. הגבלת גישה לכטב"מים (צילום: EPA/ANNA SZILAGYI)

אירופה תעניש חברות סיניות והודיות על השת"פ עם רוסיה

סבב הסנקציות ה־13 במספר שמטיל האיחוד האירופי על מוסקבה מאז הפלישה לאוקראינה יכלול לראשונה חברות סיניות והודיות. החברות, ששמן טרם נחשף, מספקות לרוסיה מכשירי אלקטרוניקה ושבבים המשמשים לתעשיית הנשק וציוד הלחימה

באיחוד האירופי הגיעו להסכמות להוציא לדרך חבילת סנקציות חדשה נגד רוסיה, אשר לראשונה כוללת חברות סיניות והודיות המואשמות בתמיכה במאמצי המלחמה של מוסקבה. יהיה זה סבב הסנקציות ה־13 במספר שמשית האיחוד האירופי נגד רוסיה בתגובה לפלישה לאוקראינה לפני שנתיים. בחבילת הסנקציות נכללים קרוב ל־200 אנשים וחברות, אך באיחוד נמנעו מנקיטת צעדים כלכליים מרחיקי לכת נגד מגזרי תעשייה קריטיים.
"עלינו להמשיך ולפגוע במכונת המלחמה של ולדימיר פוטין ולהמשיך ולהפעיל לחץ על הקרמלין", מסרה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין בשבוע שעבר במעמד פרסום הסכם הסנקציות. עוד הוסיפה, כי הצעדים נועדו גם להגביל "את הגישה של רוסיה לכטב"מים".
במקביל נמשכים הדיונים באיחוד האירופי על חבילה נוספת של סנקציות שתושת בתגובה למותו של מתנגדו של פוטין אלכסיי נבלני בסוף השבוע שעבר בבית כלא בסיביר. בבריטניה כבר השיתו סנקציות על שישה מנהלים במושבת העונשין שבה מת נבלני. במקביל, ארה"ב הכריזה בסוף השבוע על הטלת 500 סנקציות נוספות על רוסיה.
ההכללה של חברות סיניות והודיות היא חלק מהמאמצים של האיחוד האירופי ומדינות ה־G7 לפעול נגד השימוש של רוסיה במדינות אחרות ובנתיבי מסחר חיצוניים כדי לחמוק מההגבלות שמטרתן לשבש את פעילות כלכלת המלחמה שלה. בבריסל נסוגו בעבר מתוכניות להשית סנקציות על חברות סיניות בעקבות לחץ שהפעילו חלק מהמדינות החברות, בהן גרמניה, שחששו להכעיס את הממשלה הסינית. אולם, היכולת המתמשכת של רוסיה לייצר כמויות גדולות של כטב"מים, טילים, טנקים וכלי נשק אחרים על אף הגבלות המסחר הנרחבות שהוטלו עליה, עוררה את הצורך בקרב מדינות ה־G7 להגביר את המאמצים המופעלים נגדה.
סבב הסנקציות הנוכחי כולל שלוש חברות סיניות וחברה הודית אחת, זאת לצד חברות מסרי לנקה, טורקיה, תאילנד, סרביה וקזחסטן, כך לפי מסמכים שהגיעו לידי "פייננשל טיימס". על העסקים הללו יוטלו הגבלות מסחר, לאחר שזוהו כמסייעים לספק ציוד, בייחוד מכשירי אלקטרוניקה ומיקרו־שבבים, המשמשים את רוסיה בייצור כלי נשק וציוד אחר שנועד למלחמה נגד אוקראינה. "ראוי לכלול ברשימה הזו חברות נוספות במדינות צד שלישי שתומכות באופן עקיף בכוח הצבאי והתעשייתי של רוסיה כשהן סוחרות ברכיבים הללו", נכתב בהצעת הסנקציות.
ההסכם על הסנקציות גובש על ידי שגרירי האיחוד האירופי כבר ביום רביעי שעבר, וזאת כדי שיוכל לקבל אישור רשמי לפני יום השנה השני לפלישה הרוסית שצוין היום. שמות האנשים והחברות הנכללים בסבב הזה יפורסמו בהמשך בכתב העת המשפטי של האיחוד האירופי.
החבילה החדשה תעלה את מספר האנשים והחברות שעליהם השית האיחוד האירופי סנקציות בתגובה לתקיפה הרוסית באוקראינה לכ־2,000. ההסכמה על החבילה הושגה לאחר שמוקדם יותר החודש הסירה הונגריה את התנגדותה.
באיחוד האירופי הסכימו גם שלא לחדש את הסנקציות נגד מייסד ענקית הטכנולוגיה הרוסית יאנדקס, ארקדי וולוז', לאחר פקיעתן בחודש הבא, כך לפי שני גורמים המעורים בנושא. בעקבות זאת יהפוך וולוז', שהגדיר את פלישת פוטין לאוקראינה "ברברית", לאדם הראשון שיוסר מרשימת הסנקציות לאחר שיצא נגד המלחמה.
בשנה שעברה הסירה בריטניה את הסנקציות שהושתו על איל הפינטק אולג טינקוב, אחד משני אנשי העסקים הבודדים ברוסיה שהעבירו ביקורת נגד הפלישה. באיחוד האירופי הסירו את הסנקציות גם נגד מספר קטן של אנשי עסקים רוסים ובני משפחותיהם, אבל זאת ברקע אתגרים משפטיים ואף שהגורמים הללו לא השמיעו ביקורת על המלחמה.
וולוז', שעבר להתגורר בישראל ב־2014 לאחר שפוטין סיפח את חצי האי קרים, לא ביקר ברוסיה מאז הפלישה לאוקראינה. ב־2022 הושתו עליו הסנקציות בשל מה שבאיחוד האירופי הגדירו כשיתוף הפעולה של יאנדקס עם מכונת המלחמה. בעקבות זאת, הוא פרש מתפקידו כמנכ"ל והעביר את זכויות ההצבעה שלו לדירקטוריון. "הראיות נגדו נחשבות חלשות, ולפיכך הסרתו הצפויה מרשימת הסנקציות", אמר אחד האנשים המעורים בנושא. מכוח המשימה האירופי לנושאי חוץ לא התקבלה תגובה, וכך לא מוולוז'.
הסרת הסנקציות תסייע לוולוז' לפתח קבוצות סטארט־אפ המעסיקות כ־1,300 רוסים שעזבו את המדינה לאחר פרוץ המלחמה. החברה־האם של יאנדקס הנסחרת בנאסד"ק הודיעה כי תפצל את החברות, זאת כחלק מעסקת מכירה של פעילותה הרוסית.