סגור
נושאת מטוסים ג'רלד פורד
נושאת מטוסים אמריקאית (צילום: EPA/US NAVY/MC2 JACOB MATTINGLY)

כל מה שידוע עד עכשיו על הכוח הרב לאומי שגיבשה ארה״ב בים האדום

בריטניה, צרפת, קנדה, הולנד, איטליה, נורבגיה, סיישל, ספרד ובחריין נרתמו לכוח המשימה הרב לאומי עליו הכריז אמש שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין. על פי דיווחים, ארה"ב לא שוללת פעולה צבאית נגד יעדים של החות'ים אם תקיפות הספינות ימשיכו

כוח המשימה הרב לאומי לשמירה על המסחר בים האדום, עליו הכריז אמש שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין, הוא פרי של עבודה מאומצת מצד הפנטגון, שהצליח לרתום לעניין עוד תשע בנות ברית - בריטניה, צרפת, קנדה, הולנד, איטליה, נורבגיה, סיישל, ספרד ובחריין.
המבצע זכה לשם - Operation Prosperity Guardian, וההכרזה עליו התפרסמה שעות ספורות לאחר שענקית הנפט BP הודיעה על הפסקת משלוחי הנפט דרך הים האדום, והצטרפה בכך לשורה גדלה והולכת של חברות שהעדיפו להאריך את הדרך כדי לשמור על ביטחון הצוותים שלהן. מהלכים שעוררו חשש לשיבושים נוספים במסחר העולמי ובשרשראות האספקה שרק התאוששו לאחרונה מהשפעות הקורונה. משלוחי נפט של יותר מ-9 מיליון חביות ביום, המייצגים קרוב לעשירית מהביקוש העולמי, עוברים דרך הים האדום, שהופכים אותו לאחד ממעברי האנרגיה העמוסים בעולם.
אוסטין יקיים היום פגישה וירטואלית של נציגי המדינות המעורבות לדון בהסלמה בהתקפות החות'ים. בהמשך לביקורו בארץ הוא מתוכנן לבקר גם בבחריין ובקטאר. במקביל, ארה"ב לא שללה עדיין פעולה צבאית נגד יעדים של החות'ים, זאת אם תקיפות הספינות ימשיכו, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס. מוקדם יותר החודש אמר היועץ לביטחון לאומי ג'ק סאליבן כי המדינה "תנקוט בפעולה מתאימה בזמן ובמקום שנבחר". במסיבת עיתונאים שקיים אתמול אוסטין בישראל הוא האשים את איראן בהתקפות החות'ים. "התמיכה של איראן בהתקפות הספינות המסחריות בידי החות'ים חייבת להיפסק", אמר. "אנחנו פועלים לייצב את האזור, אך איראן מעלה את המתיחות בכך שהיא ממשיכה לתמוך בארגוני טרור".
על אף הפעולות האמריקאות, אנליסטים ממשיכים להזהיר כי התקפות החות'ים עלולות להוביל לשיבושים חדשים וממושכים לשוק האנרגיה העולמי ולמשלוחי סחורות, זאת פחות משנתיים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה והסנקציות שהושתו עליה שחייבו שינוי של נתיבי המסחר הוותיקים בנפט ובגז. לפי האנליסט ראעד אלכדירי מחברת המחקר יורוסאסיה, ההחלטה של חברות הספנות הגדולות ושל BP להימנע מהים האדום, תוביל לעלויות גבוהות יותר. "הסיכונים הפוליטיים המוגברים יוסיפו לחוסר הוודאות הכללי לגבי תחזית ההיצע והביקוש של נפט ב-2024", אמר. סוחרים הביעו חשש גם מאיומים לאספקת גז טבעי נוזלי (LNG) מקטאר לאירופה.