שיעור הילודה מצטמק וצבא יפן נאלץ להתמודד עם מחסור במתגייסים
שיעור הילודה מצטמק וצבא יפן נאלץ להתמודד עם מחסור במתגייסים
הצבא מציע שיפור במגורים ובחופשות והטבות אחרות, אבל אינו מסוגל לעמוד במכסות הגיוס ולהתמודד מול התחרות מצד הסקטור הפרטי, שמציע שכר גבוה לצעירים הבררנים
המאמצים של יפן לחזק את יכולותיה הצבאיות נתקלו במהמורה בשל קושי בגיוס חיילים, כך דיווח האתר ג'פן טיימס. בעוד הממשלה היפנית הכריזה לאחרונה כי בכוונתה להכפיל את הוצאות הביטחון עד 2027, הצבא אינו מצליח לעמוד במכסות הגיוס כבר מאז 2014, ולפי הנתונים האחרונים חסרים לו מעל 16 אלף מתגייסים כדי לעמוד במכסה הנוכחית.
לפיכך מופיעות מגוון טקטיקות כדי להגדיל את המשיכה של הצבא בפני מתגייסים פוטנציאליים. הן כוללות קמפייני פרסום, הצעה לתנאי מגורים משופרים והגדלת חופשות והטבות כמו עזרה במימון מסגרות חינוך לגיל הרך. עם זאת, שיעור הילודה הנמוך והתחרות העזה מול הסקטור הפרטי על המאגר המצטמצם של מועמדים מקשים על המאמצים הללו.
המכשול העיקרי בגיוס חיילים הוא ההתכווצות במספר היפנים בגילי 18–26, המייצגים את עיקר המאגר עבור הצבא. הנתון הזה התכווץ מ־17 מיליון איש ב־1994 ל־10.5 מיליון באוקטובר 2021, מגמה שצפויה להימשך גם בעשורים הבאים.
מכשול נוסף הוא שיעור האבטלה הנמוך יחסית ביפן שמאפשר לבוגרי תיכון ואוניברסיטאות להיות בררנים בבחירת מקומות העבודה שלהם. פירוש הדבר הוא כי הצבא היפני נאלץ להתחרות בחברות פרטיות, שלרוב מצליחות להציע שכר גבוה יותר, הטבות וגם סביבת עבודה נוחה יותר.
"הצבא היפני אמנם נחשב לאחד המוסדות המהימנים ביותר במדינה ויכול לשווק את עצמו בהתבסס על ערכים, אך עם ערכים לא קונים בית", אמר בכיר לשעבר בממשלה. "אין כמעט מידע זמין שיכול לעזור לשכנע סטודנט צעיר שמסיים את הלימודים שהצבא עדיף ממשרה בטויוטה".
במשרד ההגנה היפני אמרו כי הם מודעים לבעיות ועובדים על מציאת פתרונות. כך למשל ב־2020 נכנסה לתוקף העלאה בשכר, והעלאה נוספת נשקלת כעת. בתקציב הביטחון לשנה הפיסקאלית הנוכחית, שהחלה באפריל, ניסו גם לפתור את המצב והממשלה הקצתה כספים לשיפור איכות החיים של אנשי הצבא על ידי שדרוג איכות האוכל, התשתיות בבסיסים והמגורים, כולל דיור ידידותי לילדים עם גני שעשועים.
הממשלה גם הגדילה את התמיכה לבני ובנות זוג ואת הסבסוד של לימודים גבוהים. במשרד הביטחון שוקלים גם להשתמש באינטרנט המהיר המספקים לווייני סטארלינק של חברת ספייס אקס של אלון מאסק בספינות חיל הים כדי לאפשר לחיילים תקשורת טובה יותר עם המשפחות.