ממשלת ישראל לא שיתפה פעולה, ובספרד נאלצו לסגור את החקירה נגד פגסוס
ממשלת ישראל לא שיתפה פעולה, ובספרד נאלצו לסגור את החקירה נגד פגסוס
בית המשפט הגבוה בספרד מסר כי אף שבקשת סיוע רשמית נשלחה ארבע פעמים, לא התקבלה שום תגובה מהממשלה. הרוגלה הוחדרה לפי החשד לטלפונים של ראש ממשלת ספרד ושל שרים בכירים. "היעדר מוחלט של שיתוף פעולה משפטי מצד ישראל, שלא הגיבה לבקשת הסיוע הרשמית, מנעה את התקדמות החקירה", מסר השופט החוקר
הרשויות בספרד סגרו את החקירה בנוגע לחשד להתקנת רוגלת פגסוס במכשירי הטלפון של שרים, זאת בשל היעדר שיתוף פעולה מצד ישראל. לפי דיווח ב"גרדיאן", חוזה לואיס קאלאמה, השופט בספרד שמונה לעמוד בראש החקירה, הכריז על סגירתה בשל היעדר "מוחלט" של שיתוף פעולה מהארץ.
ביוני השנה שעברה מסר השופט כי הגיש לממשלת ישראל בקשה רשמית לסיוע משפטי בינלאומי, שכללה העברת מידע על התוכנה שמייצרת NSO הישראלית. לדבריו, הוא אף תכנן לנסוע לישראל כדי לחקור את מנכ"ל החברה. אולם אתמול (ב') הודיע בית המשפט הגבוה בספרד כי קאלאמה החליט לסגור את החקירה בשל "היעדר מוחלט של שיתוף פעולה משפטי מצד ישראל, שלא הגיבה לבקשת הסיוע הרשמית... ומנעה את התקדמות החקירה".
החקירה נפתחה במאי 2022 לאחר שהממשלה הספרדית טענה כי הרוגלה הוחדרה למכשירי הטלפון של פוליטיקאים בכירים, ובהם ראש הממשלה פדרו סנצ'ס, שרת המשפטים מרגריטיה רובלס, שר הפנים פרננדו גרנדה מארסקה ושר החקלאות לואיס פלאנס.
אך לפי הטענות, הממשלה בארץ לא ענתה לבקשות לקבלת סיוע, אף שנשלחו ארבע פעמים, ובבית המשפט מסרו בהצהרה כי פירוש הדבר כי הממשלה "כנראה לעולם לא תגיב" לבקשות, כך שהאפשרות היחידה שנותרה היא הערוץ הדיפלומטי. "כל שנותר הוא ערוץ דיפלומטי אפשרי שיצליח לקדם ציות בהתבסס על המחויבות הנובעת מהסכמים בינלאומיים", נמסר בהודעת בית המשפט הספרדי.
לפי בית המשפט, הטלפון של סנצ'ס הותקף ארבע פעמים בין אוקטובר 2020 לדצמבר 2021, אך על אף ניתוח ממושך של ארבעת המכשירים לא ניתן היה לקבוע מי עומד מאחורי ההתקפות. בממשלה הספרדית העריכו כי מדובר ב"התקפה חיצונית", בעוד התקשורת המקומית הפנתה אצבע מאשימה כלפי מרוקו, בהתחשב במשבר הדיפלומטי שאירע בין המדינות באותה התקופה.
עוד לפני הפריצות לטלפונים של ראש הממשלה והשרים נחשף כי הרוגלה הוחדרה גם למכשירים של פוליטיקאים התומכים בעצמאות קטלוניה. אולם ראשת שירות המודיעין בספרד פאז אסטבן אמרה בשנה שעברה בוועדת פרלמנט כי הרוגלה הוחדרה לטלפונים של 18 פוליטיקאים קטלניים, אך באישור בית המשפט. היא פוטרה לאחר מכן.