סגור
financial times

FT
"אם סין תסייע לרוסיה זו תהיה נקודת מפנה בגיאו־פוליטיקה העולמית"

דיפלומטים אמריקאים דיווחו כי רוסיה ביקשה מסין משלוחי נשק כולל טילי קרקע־אוויר ורחפנים. מומחה לביטחון: "הרשימה מזעזעת ומצביעה על המצב הנואש של מוסקבה". תגובה אפשרית של המערב: סנקציות על יצוא בטחוני מסין

ארה"ב עדכנה את בנות בריתה בכך שסין הראתה נכונות לספק סיוע צבאי לרוסיה, כולל טילי קרקע־אוויר, זאת בעקבות בקשתה של מוסקבה לקבל ציוד לתמיכה בפלישה לאוקראינה, כך לפי גורמים המעורים בהודעות שהעבירו דיפלומטים אמריקאים.

שני בכירים הבקיאים בתכני ההודעות הללו מסרו כי וושינגטון עדכנה את בנות בריתה לגבי בקשתה של רוסיה מסין לחמישה סוגים של ציוד, כולל טילי קרקע־אוויר. הקטגוריות האחרות כללו רחפנים, ציוד מודיעין, כלי רכב משוריינים וכלי רכב בתחום הלוגיסטיקה.
ההודעות שנשלחו על ידי משרד החוץ האמריקאי לבנות הברית באירופה ובאסיה לא מסרו פרטים לגבי היקף הסיוע המבוקש מסין או התזמון שלו. עם זאת, אחד הבכירים טען כי ארה"ב סיפקה לבנות הברית את המודיעין שמגבה את ההערכות.
בכיר נוסף בממשל אמר כי הדיווח לגבי רשימת הציוד אינו מדויק, אך לא פירט מעבר לכך. בתחילת השבוע דיווח הפייננשל טיימס, כי רוסיה העבירה את הבקשה לסיוע בשלב מסויים לאחר הפלישה שהחלה לפני כשלושה שבועות.


הבקשה הרוסית והתגובה הסינית עוררו דאגה בבית הלבן. בכירים בממשל מאמינים כי סין מנסה לסייע לרוסיה, בעוד בכירים במדינה קוראים באופן פומבי למציאת פתרון דיפלומטי לסכסוך.
השגרירות הסינית בארה"ב מסרה ביום ראשון כי לא ידוע לה דבר על בקשה רוסית או תשובה חיובית מצד סין. רוסיה אף הכחישה שלשום כי העבירה בקשה לסין. אף שבכיר במשרד ההגנה האמריקאי סרב לומר אם סין סיפקה סיוע צבאי בעקבות הבקשה הרוסית, הוא הוסיף כי הפנטגון עוקב אחר המצב "מאוד מאוד מקרוב".
"אם סין אכן תבחר לתמוך חומרית ברוסיה במלחמה הזו, יהיו לכך השלכות כלפי סין", הוסיף הבכיר ממשרד ההגנה. "ראינו שסין למעשה העניקה תמיכה מרומזת למעשים של רוסיה בכך שסירבה להצטרף לסנקציות, בכך שהאשימה את המערב ואת ארה"ב בסיוע שאנחנו מעניקים לאוקראינה ובכך שטענו שהם מעוניינים בהשגת פתרון דיפלומטי, אך בלי לעשות דבר כדי להשיג זאת".
אריק סאיירס, מומחה לביטחון באסיה במכון האמריקאי ליזמות, אמר כי רשימת הציוד שביקשה רוסיה הינה "מזעזעת" ו"מצביעה על המצב הנואש שנקלעה אליו מוסקבה".
"אם בייג'ינג תעביר משהו מהרשימה הזו, אני אצפה להסכמה גורפת להשית סנקציות והגבלות על היצוא שיתמקדו בצבא הסיני, אך זו רק תהיה ההתחלה", הוסיף סאיירס. אוואן מדאירוס, מומחה לסין באוניברסיטת ג'ורג'טאון ולשעבר יועץ בכיר לבית הלבן בענייני אסיה, אמר כי זה יהיה "מדאיג ביותר" אם סין תעביר כלי נשק לרוסיה. "זו תהיה נקודת מפנה בגיאו־פוליטיקה העולמית". עוד הוסיף: "אנחנו מסתכנים בחזרה לימי הברית הסינית־סובייטית של שנות ה־50 של המאה הקודמת. אוקראינה עלולה להפוך למלחמה הראשונה באמצעות שליח של המלחמה הקרה החדשה".


3 צפייה בגלריה
טנק של צבא רוסיה שהושמד על ידי צבא אוקראינה
טנק של צבא רוסיה שהושמד על ידי צבא אוקראינה
טנק של צבא רוסיה שהושמד על ידי צבא אוקראינה
(גטי)
מהבית הלבן לא השיבו לבקשה לקבלת תגובה לגבי סוגי הציוד שפורטו בהודעות האמריקאיות. "אנחנו עוקבים מקרוב אחר המידה שבה הצבא הסיני או כל צבא אחר בעולם מספק סיוע, חומרי, כלכלי, פיננסי, רטורי או אחר למלחמת הברירה הזו שהנשיא ולדימיר פוטין פצח בה", מסר שלשום דובר משרד החוץ האמריקאי נד פרייס. "היינו ברורים ביותר, הן בשיחות פרטיות עם בייג'ינג והן בהודעות פומביות, שיהיו השלכות לכל סוג של סיוע".
עוד לפני הפגישה בין סאליבן ויאנג, ביקש ממשל ביידן בשבוע שעבר מבנות הברית האירופיות להעצים את המסר שלהן לסין בנוגע לכך שהממשלה לא צריכה לסייע לרוסיה לעקוף את הסנקציות, כך לפי בכיר אירופי.
סין ניסתה להציג עצמה כשחקנית ניטרלית על אף קשריה הקרובים עם מוסקבה. אך כלי תקשורת ודיפלומטים סינים הביעו תמיכה בהצדקה הרוסית לפלישה והאשימו את ארה"ב ונאט"ו ביצירת הסכסוך. בכלי התקשורת בסין חזרו גם ללא ביסוס על הטענות הרוסיות לפיהן ארה"ב סייעה לאוקראינה להקים מעבדות לפיתוח כלי נשק ביולוגיים.
הקשרים בין סין ורוסיה התהדקו בשנים האחרונות בעיקר הודות לסלידתן המשותפת מארה"ב וברית נאט"ו. בחודש שעבר, נשיאי שתי המדינות חתמו בבייג'ינג על הצהרה שתיארה את השותפות הקרובה שלהם ככזו "שאין לה הגבלות".