המלחמה מגיעה לחלל: הרוסים מבטלים שיגורים באירופה ומאיימים על תחנת החלל
המלחמה מגיעה לחלל: הרוסים מבטלים שיגורים באירופה ומאיימים על תחנת החלל
רוסיה ביטלה שיגור שני לוויינים אירופאיים ומאיימת להפסיק לסייע בשמירת תחנת החלל הבינלאומית במסלול סביב כדור הארץ. עוד בסכנת ביטול: שיגור רכב מחקר רובוטי אירופאי-רוסי למאדים
ראש סוכנות החלל הרוסית דמיטרי רוגוזין מאיים כי בעקבות הסנקציות החדשות על רוסיה בשל הפלישה לאוקראינה, ארצו תפסיק לסייע בשמירת תחנת החלל הבינלאומית במסלול. "ללא שיתוף פעולה עם רוסיה מי ימנע מתחנת החלל להתרסק אל ארה"ב, אירופה, הודו או סין?", צייץ אתמול (ו') בטוויטר.
רוסיה אחראית על רכיב הניווט והשליטה בתחנה, שמשתמשת מדי פעם במנועי חלליות המטען הרוסית שמגיעות לתחנה כדי לשמור עליה במסלול: מנועי החלליות מופעלים לפרקי זמן קצרים כדי להרימה למסלול גבוה יותר לאחר שהיא מאבדת גובה, כדי למנוע ממנה להתקרב מדי לאטמוספירה, לחזור אליה ולהישרף. לחלליות המטען של SpaceX האמריקאית אין כרגע יכולת דומה.
בתחנה שוהים כעת שבעה בני אדם, ארבעה אסטרונאוטים אמריקאים, שני קוסמונאוטים רוסים ואיש צוות גרמני. בסוף מרץ ישוגר אליה האסטרונאוט הפרטי הישראלי איתן סטיבה, כחלק מטיסה פרטית של חברת אקסיום.
עד היום מנעו הרוסים והאמריקאים ממשברים ביניהם, כמו סביב הפלישה הרוסית לקרים ב-2014, מלהשפיע על שיתוף הפעולה שלהם בחלל.
במקביל הודיעה סוכנות החלל הרוסית כי היא משעה את שיתוף הפעולה שלה עם סוכנות החלל האירופית לשיגור לוויינים מנמל החלל קורו בגינאה הצרפתית בתגובה לסנקציות האירופיות על רוסיה.
האירופים משתפים פעולה עם הרוסים בשיגור לוויינים שקטנים מצדי למשגר האריאן-5 שלהם, וגדולים עבור משגר הווגה הקטן. רוגוזין הודיע כי בקורו נמצאים 87 אנשי צוות רוסים, שיעזבו את המקום. ההודעה תביא לביטול שיגורם המתוכנן בתחילת אפריל של שני לווייני גליליאו, מערכת הניווט האירופית המקבילה ל-GPS האמריקאית. בנוסף צפויה דחייה בשיגור משימת אקסומארס האירופית למאדים, שתוכננה להמריא אל הכוכב האדום בספטמבר בטיל פרוטון רוסי מקוסמודרום בייקונור בקזחסטן. מדובר בפרויקט בשווי של יותר ממיליארד יורו שעתידו לא ברור כעת.
מערכת הביטחון האמריקאית הזהירה בימים האחרונים כי למלחמה באוקראינה יהיו גם השלכות בחלל, באמצעות שיבושי GPS והתקפות סייבר. "אנחנו עוקבים מקרוב אחרי המערכות שלנו כי אנחנו יודעים עד כמה אפקטיבים הרוסים בתחום הסייבר", אמר ראש סוכנות הסיור הלאומית בארה"ב, הזרוע האחראית על ההפעלה והשיגור של לוויינים אמריקאים, כריס סקולזה. "קשה לדעת כמה רחוק הם ילכו אבל אנחנו חייבים להיות מוכנים".
מומחה ישראלי מרגיע
טל ענבר, עמית מחקר בכיר ב- MDAA, השדולה ומכון המחקר האמריקאי להגנה בפני טילים, ומי שעוקב אחר תוכניות חלל, בעולם אמר ל"כלכליסט" כי "הסבירות לפגיעה של הרוסים בתחנת החלל אינה גבוהה. לו היינו רואים נטישה של אנשי הצוות הרוסים בנוהל מהיר, זו הייתה פעילות מדאיגה ביותר. רוגוזין כבר התבטא בעת משבר קרים כי מצידו יכולים האמריקאים להשתמש בטרמפולינה על מנת לשגר אנשים לחלל".
לדבריו, יש לארה"ב תלות ברוסיה גם בשימוש שעושים שני משגרי לוויינים אמריקאים במנועים רוסיים, סוגיה שכבר הוחלט לטפל בה על ידי ייצור מנועים חדשים בארה"ב. לדבריו, "האמריקאים צברו מלאי של מנועים רקטיים מרוסיה אולם המשך הרכש אינו מובטח".
משימת המחקר למאדים של סוכנות החלל האירופית, תלויה אף היא ברוסים לא רק בשיגור, מאחר שסוכנות החלל של מוסקבה אחראית גם לרכיב הנחיתה שעליו יורכב הרובוט המשוטט של אירופה, הראשון מסוגו. לדברי ענבר, "משימה זו כבר נדחתה בעבר במשך שנים, ועיכוב נוסף עלול לפגוע בלוח הזמנים באופן קשה".