סגור
כלכלת יפן טוקיו חנויות קניות
טוקיו (צילום: רויטרס)

יפן: מדד המחירים ללא מזון ודלק עלה לשיא של 42 שנה

המדד עלה במאי ב-4.3% בקצב שנתי - העלייה החדה ביותר מאז יוני 1981; אינפלציית הליבה, שכן כוללת את מחירי האנרגיה, ירדה במאי לקצב שנתי של 3.2% - אך עדיין גבוהה מיעד הממשלה שעומד על 2%. הנגיד מעריך שהיא תרד ליעד עד אוקטובר

מדד הליבה של המחירים לצרכן (CPI) ביפן, שאינו כולל את מחירי המזון הטרי אך כן את מחירי אנרגיה, עלה בחודש שעבר לשיעור שנתי של 3.2%, האטה לעומת עלייה לשיעור של 3.4% שנרשמה באפריל אך מעל לתחזיות האנליסטים שציפו ל-3.1%.
פירוש הדבר כי אינפלציית הליבה נותרה מעל ליעד של 2% שהציבו בבנק המרכזי במשך 14 חודשים רצופים, ומערערת את התפיסה הרווחת בבנק שהאינפלציה תתגלה כזמנית בלבד. "אינפלציית הליבה צפויה להגיע לשיא בסביבות הקיץ", העריך בפני CNBC הכלכלן ריוסקה קאטאגי מ- Mizuho Securities. "אך חברות עשויות להמשיך ולהעביר את העלויות לצרכנים למשך זמן רב יותר מהצפוי".
מדד נוסף, שאינו כולל את מחירי המזון הטרי והדלק, אחריו עוקבים בבנק המרכזי מכיוון שהוא נחשב כמנבא שינויים במחירים בהתבסס על הביקוש, עלה במאי לשיעור שנתי של 4.3% מ-4.1% באפריל. זו העלייה הגדולה ביותר מאז יוני 1981.
עלויות האנרגיה אמנם נפלו במאי ב-8.2% לעומת השנה שעברה, בשל השפעות הסובסידיות שהשיקה הממשלה, אך אינפלציית המזון עלתה ב-9.2% מ-9% באפריל, על רקע זינוק במגוון רחב של מזונות החל מעוף מטוגן, המבורגרים ושוקולד. עלייה נרשמה גם במחירי המלונות, שטיפסו במאי ב-9.2%, לאחר עלייה של 8.1% באפריל. העלייה נזקפת בשל הביקוש הגבוה בסקטור התיירות שמאפשר לבעלי המלונות להעלות תעריפים.
חלק מהאנליסטים מעריכים כי הנתונים יובילו לשינוי קל במדיניות הבנק המרכזי. הנגיד, קאזואו אואדה, שנכנס לתפקידו באפריל, הדגיש את הצורך לשמור על מדיניות מוניטארית מקלה עד שהאינפלציה תרד לסביבות 2%. להערכתו, אינפלציית הליבה תרד ל-2% עד ספטמבר או אוקטובר.