סגור

סידני תצא מסגר של 4 חודשים: "החיסון – המפתח לחופש"

העיר הגדולה באוסטרליה תצא בהדרגה מהסגר הנוקשה, אחרי שהרשויות זנחו את מדיניות "אפס ההדבקה" – ומסתמכות במקום על חיסוני הקורונה. גם בניו זילנד הודתה רה"מ ארדרן שאי-אפשר לחסל את הדלתא: "כמו זרועות תמנון"

הרשויות בסידני, העיר גדולה ביותר באוסטרליה, הודיעו הבוקר (יום ה') על הקלות משמעותיות בסגר שהוטל עליה לפני כמעט ארבעה חודשים. ההקלות ההדרגתיות ייצאו לדרך החל מיום שני הקרוב, ויתאפשרו לדבריהן לאחר שהושג יעד ההתחסנות של 70% מכלל תושבי מדינת המחוז שבה שוכנת סידני, ניו סאות' וויילס.


מיום שני הקרוב יוכל כל אדם שקיבל את כל מנות החיסון הנדרשות בסידני, שבה כחמישה מיליון תושבים, לעזוב את ביתו מכל סיבה – ולא רק לצרכים חיוניים. פאבים, חניות קמעונאות, בתי קולנוע ומכוני כושר יוכלו לפתוח את שעריהם – רק עבור אנשים מחוסנים – אם כי הם עדיין יידרשו לפעול תחת הגבלות ריחוק חברתי קפדניות.
במסגרת ההקלות תוכפל גם ל-10 כמות המבקרים שיוכלו להתאסף בבתים פרטיים, ובהלוויות וחתונות יוכלו להתאסף עד 100 בני אדם. מועדונים יוכלו להיפתח באופן חלקי – עבור מחוסנים – רק כאשר שיעור ההתחסנות בניו סאות' וויילס יגיע ל-80%, ותחול חובת עטיית מסכה במשרדים.

3 צפייה בגלריה
סידני אוסטרליה סגר קורונה
סידני אוסטרליה סגר קורונה
רחובות שוממים בסידני בזמן הסגר
(גטי)

הרשויות בניו סאות' וויילס הודיעו בנוסף כי ינפיקו תעודת התחסנות לתושבים, על מנת להבטיח שאנשים שלא קיבלו את כל מנות הנדרשות או לא התחסנו כלל יישארו בבתיהם עד אשר הסגר בסידני יוסר לחלוטין. ההסרה המלאה של הסגר צפויה על פי התכנון הנוכחי להתרחש ב-1 בדצמבר.
"התחסנות היא המפתח לחופש שלנו – וההקרבה והמאמצים של אנשים ברחבי ניו סאות' וויילס הבטיחו כי נוכל להיפתח מוקדם יותר, ובצורה הבטוחה ביותר שאפשרית", אמר ראש הממשלה החדש של מדינת המחוז, דומיניק פרוטט.
מיליונים מתושבי אוסטרליה נתונים כבר שבועות ארוכים להגבלות נוקשות: במסגרת ניסיונן של הרשויות לבלום את ההתפרצות הקשה של זן הדלתא במדינת היבשת, סגרים הוטלו גם על מלבורן, העיר השנייה בגודלה במדינה, וכן על הבירה קנברה. במלבורן, שגם בה מתגוררים כחמישה מיליון בני אדם, הסגר נמשך. ההערכה היא שיעד ההתחסנות של 70% במדינת המחוז שבה היא שוכנת, ויקטוריה, ייחצה רק בסוף החודש. הסגרים הממושכים אמנם הצליחו לבלום במידת מה את ההתפרצות, אך המחיר הכלכלי שלהם כבד למדי. לסגרים התלוו גם הפגנות של מתנגדי ההגבלות, שלעתים הידרדרו לאלימות.


3 צפייה בגלריה
חיסון לקורונה קורונה חיסונים ב סידני אוסטרליה
חיסון לקורונה קורונה חיסונים ב סידני אוסטרליה
מתחסנים בסידני
(גטי)

אוסטרליה הצליחה מאז ההתפרצות הראשונה של המגפה בתחילת 2020 למנוע את התפשטות הנגיף – באמצעות הגבלות נוקשות על כניסת זרים לשטחה והגבלות חמורות בכל מקרה של התפרצות מקומית קטנה. אולם את התפשטותו של הדלתא, זן הנחשב למידבק הרבה יותר מזנים קודמים של הנגיף, היא התקשתה לבלום, ונאלצת כעת לזנוח את המדיניות ששאפה לחסל לחלוטין את כל מקרי ההדבקה.
למרות ההתפרצות הזאת, נתוני התחלואה באוסטרליה עדיין נמוכים למדי ביחס למדינות אחרות: מפרוץ המגפה אובחנו בה רק 120,000 נדבקים ו-1,381 חולים מתו. בניו סאות' וויילס דווח היום מספר הנדבקים היומי הכי נמוך זה יותר משבעה שבועות, 587 נדבקים. במדינת המחוז ויקטוריה שיעור ההדבקה עדיין גבוה יחסית, וביום שלישי נרשם בה שיא יומי של 1,763 נדבקים.


3 צפייה בגלריה
פוטו קורונה מקומות מתוירים ריקים מדרגות בית האופרה סידני אוסטרליה
פוטו קורונה מקומות מתוירים ריקים מדרגות בית האופרה סידני אוסטרליה
בית האופרה בזמן הסגר
(צילום: רויטרס)

מדינות מחוז אחרות באוסטרליה צפויות להמשיך לעת עתה לשמור על גבולותיהן הפנימיים עם מדינות המחוז "הנגועות" סגורים – מחשש שנדבקים שיגיעו מהן יביאו להתפרצויות שיציפו את מערכות הבריאות המקומיות. ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון אמר בשבוע שעבר כי הוא מתכנן לפעול לפתיחת הגבולות הפנימיים בחודש הבא. תיירים זרים לא יורשו להיכנס לאוסטרליה עד השנה הבאה.
לא רק אוסטרליה נאלצה לזנוח את מדיניות "אפס הדבקה" בעקבות התפרצות הדלתא: גם ראש ממשלתה של ניו זילנד השכנה, ג'סינדה ארדרן, הודתה ביום שני כי מדיניות שכזו כבר לא ניתנת ליישום. אוקלנד, העיר הגדולה ביותר בניו זילנד, נמצאת בסגר כבר יותר משישה שבועות – אך גם הבוקר דווח שם על 39 נדבקים. אלו כמובן מספרים קטנים מאוד, אך בעבר מדיניות הסגרים המקומיים הצליחה לחסל לחלוטין את ההתפרצויות שהתגלו במדינה.
"עד היום הצלחנו לשלוט על ההתפרצות, אבל כפי שאתם רואים עם ההתפרצות הזו – של זן הדלתא – החזרה לאפס הדבקה קשה מאוד", אמרה ארדרן, תוך שהיא מתארת את הזן החדש כ"זרוע של תמנון שקשה מאוד לנער". ארדרן הסבירה כי כעת, עם החיסונים נגד נגיף, המדיניות הזו כבר לא נחוצה. אלא שבהיבט הזה ניו זילנד משתרכת מאחור: עד עתה קיבלו רק כ-49% מתושבי המדינה שזכאים לחיסון את שתי המנות הנדרשות, וכ-77% מנה אחת לפחות. "אנחנו צריכים יותר אנשים שיתחסנו, ביותר פרברים – וביותר קבוצות גיל", אמרה ארדרן.