על רקע העלייה בביקוש ליהלומי מעבדה - מחירי היהלומים לטבעות אירוסים בירידה
על רקע העלייה בביקוש ליהלומי מעבדה - מחירי היהלומים לטבעות אירוסים בירידה
מאז הקורונה נחלש הביקוש ליהלומים במשקל של עד 4 קראט, בעיקר בשל השינוי בהעדפות הצרכנים לטובת יהלומים מהונדסים. בחברת התכשיטים דה בירס הורידו את המחירים בקטגוריה הזו ביותר מ-40% בשנה האחרונה, כולל הורדה של כ-15% ביולי
מחירי היהלומים המשמשים לרוב לטבעות אירוסים בארה"ב בירידה, זאת בעיקר בשל השינוי בהעדפות הצרכנים לטובת יהלומים מהונדסים, כך לפי דיווח בסוכנות בלומברג. מדובר בעיקר ביהלומים הנחשבים זולים יותר במשקל של 1 עד 4 קראט.
באופן כללי הביקוש ליהלומים נחלש מאז הקורונה, שכן אנשים חזרו להוציא על חופשות ואטרקציות על חשבון רכישות אחרות. אולם, לפי הדיווח סוגי היהלומים המשמשים לרוב לטבעות האירוסים בארה"ב חוו את הירידה החדה ביותר במחירים לעומת סוגי היהלומים האחרים. הסיבה העיקרית לפי מומחים בתעשייה היא הביקוש הגובר ליהלומי מעבדה. עם זאת, לא צפויה בקרוב ירידה משמעותית במחירי טבעות האירוסים עצמן, שכן בשלב זה ההשפעה מוגבלת רק לשוק היהלומים הלא מלוטשים הכולל סוחרים וכורים.
בכל זאת, בתעשייה מנסים להבין האם הצניחה בביקוש ליהלומים טבעיים בקטגוריה הזו מייצגת שינוי קבוע, והאם הפופולריות של יהלומי המעבדה תתפשט בהמשך גם לקטגוריות היקרות יותר, הנשלטות לרוב על ידי קונים מאסיה.
חברת התכשיטים המובילה דה בירס מאמינה שהחולשה הנוכחית מייצגת האטה טבעית לאחר הביקוש הגבוה שחוו במהלך הקורונה. בחברה אמנם הודו שהיהלומים הסינתטיים נכנסו לקטגוריה, אך לא חושבים שמדובר בשינוי מבני בתעשייה. "היה פה שינוי קל, זה אכן קרה ואין סיבה להכחיש זאת", אמר פול ראולי שעומד בראש עסקי המסחר ביהלומים של דה בירס. "אנחנו רואים זאת כעניין הקשור לתנאים המאקרו כלכליים".
על אף דבריו של ראולי, היהלומים המיוצרים במעבדה נתפסים כבר תקופה כאיום קיומי לתעשיית הכרייה, שכן הם משמשים כחלופה זולה יותר בלי הבעיות הסביבתיות והחברתיות הנלוות לרוב לכריית יהלומים.
בדה בירס הגיבו בינתיים להאטה בביקוש באמצעות הורדות מחיר אגרסיביות ביהלומים לא מלוטשים במשקל של בין 2 ו-4 קראט שמשמשים לרוב לטבעות האירוסים. לפי אנשים המעורים בנושא, בחברה הורידו את המחירים בקטגוריה הזו ביותר מ-40% בשנה האחרונה, כולל הורדה של כ-15% ביולי. סוחרים ציינו כי בדה בירס לרוב משתמשים בהורדות מחיר כטקטיקה של המוצא האחרון, וכי שיעור ההורדה הוא חסר תקדים. ביוני 2022 גבתה החברה 1,400 דולר לקראט בקטגוריה הזו, אך ביולי השנה המחירי ירד כבר ל-850 דולר לקראט.
ההשפעה של הביקוש הגובר ליהלומי מעבדה באה לידי ביטוי גם בתוצאות המחצית הראשונה של השנה של דה בירס. החברה דיווחה על צניחה של יותר מ-60% ברווח ל-347 מיליון דולר.
הורדות המחירים לא חלות רק על היהלומים הטבעיים, אלא גם המחיר של יהלומי המעבדה בירידה. לפני חמש שנים, מחיר היהלומים המהונדסים היה נמוך ב-20% מהיהלומים הטבעיים, אך כעת הוא נמוך בסביבות 80%, על רקע ירידה במחירים ובעלויות הייצור. ההערכה היא כי המחירים ימשיכו לרדת בשל זינוק בהיצע. אולם, ראולי מעריך כי המחירים הנמוכים יהפכו את היהלומים הללו לפחות אטרקטיביים עבור טבעות אירוסים. "בסופו של דבר יש יש מוצרים שונים והגימור והנדירות של יהלומים טבעיים הם ברמה אחרת לגמרי".